• Движението като религия

  15 март 2018

  текст Емануела Иванова снимки Charlie Schuck

  Човекът е създаден за движение, танцът е вродено умение, но ако имате съмнение, че анатомията ви е способна на това, можете да проверите – отговорете с "да" на въпроса "аз мога ли?" и си позволете да се свържете със себе си.
 • .
 • Нещата от сцената: Александра Петрова

  25 януари 2018

  текст и снимка Наталия Иванова

  Когато сяда в Сатиричния театър, за да види как е поставена неговата пиеса, испанският драматург Хуан Майорга казва, че този Хамелин е един от най‑добрите, които е гледал. За режисьора Александра Петрова това е голям комплимент, но не и единствен – със спектакъла (за нея дипломен) печели и Икар за дебют през 2017. Не знаехме много повече, преди да я срещнем лично, но виждаме как зад този успех стои доста работа, защото Александра събира опит и от театрални школи в Мадрид и Амстердам, а дори успява да завърши успоредно и психология.
 • Нещата от живота: Мила Люцканова

  24 август 2017

  текст и снимки Наталия Иванова

  "Номад съм и се чувствам добре в движение", казва ни Мила и добавя, че говори буквално, но и образно. Отстрани изглежда, че в живота ѝ няма чести застои. Откакто взима Икар за дебют в Сестри Палавееви през 2016, професията често я засилва в крайности – от ролята на "сладко мече провокатор" в мюзикъла Авеню Q до американска филмова звезда в Class на Владо Пенев с премиера сега на Аполония.
 • Нещата от сцената: Стайко Мурджев

  1 юни 2017

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  Здрависваме се, след като тъкмо е взел Аскеер за най-добро представление за Еквус на Питър Шафър в Младежкия театър. Това не е първата му награда за режисура – Стайко има Икар за дебют за Пухеният, грамота от Министерството на културата за творческите си постижения, но и десетки разменени съобщения и разговори с непознати, които понякога не са разбрали нещо, а друг път искат да му кажат "благодаря".
 • Нещата от сцената: Живко Желязков

  20 април 2017

  текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова

  Танцът е общуване и всяка дума променя живота ти – така хореографът и съосновател на Derida Dance Center описва философията на своята "филология".
 • Нещата от сцената: Неда Соколовска

  30 март 2017

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  Коя е последната история, която бихте гледали на екран или сцена, точно както сте я чули? Неда е режисьор, който се интересува тъкмо от това – да разказва живота, какъвто е. Едни хора в Родопите още казват "яце форкаш" на редките млади около тях, човек в индвалидна количка не успява да намери работа като баничар, друг няма покрив над главата, но пише поезия за звездите, трети е в бежански лагер, а приятелите му един по един няма да стигнат до него.
 • Пърформанс лист: Ива Свещарова и Вили Прагер

  9 февруари 2017

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  Усещат, че са на прав път още в експерименталната школа 4хC на Николай Георгиев, където получават важен урок: сцената е пространство за свобода на мисълта и тялото. От този трамплин Ива и Вили се озовават в Германия, където учат в различни програми за съвременен танц и пърформанс, стъпват на няколко сцени по света и у нас, а после събират умове на тяхната честота в Брейн Стор Проджект – същият, който през 2008 започва да организира фестивала Антистатик в България.
 • Нещата от сцената: Ани Васева

  14 декември 2016

  текст Наталия Иванова снимка Анелия Тодорова

  От нейните Присъствия в Червената къща през 2008 до последното й представление-лекция Лъвкрафт в Дом на киното (посветено на американския майстор на хоръра със същата фамилия), Ани Васева обръща нормите в театъра с хастара навън – за да открие нов подход към актьорската игра, ролята на светлината и звука, човешкото тяло и чудовищата, които го населяват.
 • Танцувай за мен

  6 октомври 2016

  текст Емануела Иванова

  "I'm no dancer, I'm a mover", казва ни испанският хореограф Маркос Морау още при първото изскачане на думата танц в прозореца на скайп между нас. Докато го опознаваме на малки стъпки, разбираме, че "да движи другите" е единственото, което някога е искал да прави.
 • Нещата от живота: Рене Карабаш

  18 август 2016

  текс Емануела Иванова снимка Николай Петков

  Искахме да говорим с нея, още когато отворихме стихосбирката ѝ Хълбоци и пеперуди. Но моментът отлетя. Сега се сещаме пак, а Августин Господинов ни пише "Тя е пич, ще се разберете" в месинджър и пуска в следващия балон телефона на Ирена Иванова или Рене Карабаш, както ви харесва.
 • Корекция на статуквото

  2 юни 2016

  текст Нaталия Иванова

  След първото пускане на трейлъра на Корекция, трябваше да говорим с Иржи Хавелка. На картата около нас това име значи много, но тук едва се добираме до телеграфно CV в стил "режисьор, водещ, актьор и декан на факултет на 36". Създателят на танцовия спектакъл, който идва за Световния театър на 10 юни, е всичко това и отгоре, предвид наградите, прибрани от Корекция.
 • Нещата от сцената: Стилиян Петров

  14 април 2016

  текст Наталия Иванова

  Не е точно "млад режисьор", ако броим постановките му, Икара за дебют, който взима преди 10 години за Части от цялото, и дори възрастта му – 35. Във всеки нов спектакъл обаче Стилиян Петров потъва така, сякаш му е за първи път: тръгва от нулата с неистово любопитство.
 • Студио в раница: Калин Николов

  11 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Всяка вечер през 90-те композира по едно парче на компютъра си, но нещата нито започват, нито приключват там и тогава. Връзката на Калин с музиката е горe-долу толкова дълга, колкото собствения му живот, и днес списъкът с театрални постановки и филми, на които е давал октави емоция, пълни няколко страници. Има два Аскеера и два Икара, а за последната година е работил по шест постановки – от Дакота и Любовта на Анатол до Квартет и Чайка. Да, слухът не ви лъже, той е обичайното музикално алтер его на Явор Гърдев, и знаем как разтърсва – сега влизаме на среща с него в най-малкото студио на света, за да открием епицентъра.
 • Нещата от сцената: Крис Шарков

  4 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Не му е уютно в определението "ъндърграунд режисьор", но признава с известно неудоволствие, че окей, явно има слава на такъв. Напоследък обаче всяка вечер след представление на неговата Лив Щайн получава емоционални писма от публиката (и винаги им отговаря, честна дума). Работил е и по Годар, и по Ибсен, и по Шекспир, а името му не за първи път е част от списъка за Икар. Сега постановката му получи номинации не само за режисура, но и за главна и поддържаща женска роля (за Анастасия Лютова и Весела Бабинова), и за сценография (на Чавдар Гюзелев). Срещаме се с Крис обаче не да му кажем, че стискаме палци, а за да чуем какво си е мислил на 15, къде се крие на премиера и колко време ще му трябва в японско село.
 • The Sounds of Елби

  10 декември 2015

  текст Вера Гоцева

  Сухата статистика би казала, че Емилиян Гацов-Елби е композитор, който често работи по театрални и танцови постановки (дотук над 50), има награда Икар за музиката към Психоза 4.48 и постоянно кръжи из континента, за да озвучава различни пърформанси на сцена.
 • Любовта на Анатол

  24 септември 2015

  Преди премиерата на новия му спектакъл тази седмица, попитахме режисьора Антон Угринов колко копия на Анатол познава и помъдряваме ли някога в любовта.
 • Нещата от живота: Елена Телбис

  16 юли 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Един ден гледа Мариус Куркински и си казва, че иска и тя да може да развълнува някого така. Изглежда е на прав път – тази година получи Икар и участва в Каръци, който взе голямата награда на фестивала в Москва. Преди това Елена е завършила в класа на Ивайло Христов, вече е играла в най-доброто на сцената ни – от Хамлет през Каквато ти ме искаш до Жана, а на есен започва репетициите за Чайка на Явор Гърдев. Две реплики ни стигат да разберем, че още се буди с трескавото усещане за предстояща работа, че се пази от обобщения и че с нея срещи се правят на едно място – пред служебния вход на Народния театър. Как защо – това е вторият й дом. Да влезем.
 • Госпожа Радева и господин Кьоних

  16 април 2015

  текст Данислава Делчева снимка Ралица Димитрова

  На 32, Василена Радева вече е име в театъра, което стои до три други: Икар, Аскеер и Стоян Камбарев. Уважавяме я заради тези награди, но не статуетките са толкова важни, колкото таланта й да предизвиква реакция в публиката и да предава послания с лекота, независимо дали поставя класическа пиеса или документален театър. Интересно какво се върти в главата й дни преди премиерата на новата й постановка в Театър 199? Без въпроси, няма отговори, така че търсим заедно Великият момент на господин Кьоних.
 • Нещата от живота: Виктор Чучков

  26 март 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Често го наричат половината от Чучков Брадърс – продуцентската къща за кино и реклама, която движат с брат му Борислав. "Много хора си мислят, че продуцентът е един чичко, който дава пари, а ние всъщност сме едни чичковци, които измислят проектите, намират им финансиране, реализират ги и ги разпространяват", обяснява Виктор Чучков-син. Преди 4 години с Тилт ни показа и как се режисира хубав български филм, а сега се готви да снима 18% сиво по книгата на Захари Карабашлиев. Толкова по работа за днес. Срещаме се с Виктор, за да си говорим за нещата, които обича и живота в града, който е избрал пред Рим, Берлин и Ню Йорк.
 • Домът на Диана Добрева

  19 февруари 2015

  текст и снимки Вера Гоцева

  Да започнем от извора. Лорка пише Домът на Бернарда Алба през 1936, когато Испания е задушена от фашизъм и религиозен фанатизъм. Тази комбинация ражда чудовища в пиесата му, а нея превръща във висока летва, която прескачат само опитните режисьори. Диана Добрева е един от тях. Постановката й по Лорка е емоционална въртележка, наречена Къщата на гнева – след слизането си от нея, говорим с Диана за пътя и емоциите, които я водят от текста до сцената.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098