• Лица назаем

  24 септември 2013

  текст Никола Шахпазов

  Къдръкосият, пластичен и хиперактивен Шарон Фридман е израелски хореограф и танцьор, който обаче познаваме и като един от най-надъханите и млади творци на испанската сцена. Хващаме го за кратък разговор в разгара на турнето, в рамките на което той и неговата Compañía Sharon Fridman представят представлението Повече от две лица из цяла Европа. Именно с него на 5 октомври ще бъде открито и новото издание на Sofia Dance Week (5-19 октомври), а по-долу има няколко интересни причини да сте на фестивала от начало до край.
 • .
 • Винаги двама, винаги

  18 септември 2013

  текст Августа Манолева, снимки Владимир Томашевич

  Марта Петкова и Никола Хаджитанев са деца на известни родители (Марта – на създателя на Трамвай 5 Петко Петков, а Никола – на известния художник, график, стенописец и илюстратор Христо Хаджитанев), но отдавна са доказали себе си в своята собствена професия. Двамата са индивидуалности с изградена кариера, която е постигната с труд, амбиция и огромен талант. Марта е примабалерината на Софийската опера, а Никола – премиер-солистът. На сцената са дуо, което не може един без друг. В живота пък единият попява (но просто ей-така, в колата, на път за някъде), а другият – рисува (пак просто ей-така, докато говори по телефона, например). И двамата имат много какво да разкажат за балета, но и не само.
 • Дива роза

  4 септември 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Срещаме обезоръжаващо чаровната актриса Силвия Петкова буквално часове след като се е върнала от неколкоседмична обиколка на най-дивите кътчета от крайморския Север. Малко е тъжна, че трябва да се върне към градската реалност, но пък е твърде заета, за да изпада в меланхолия – вече се включи в снимките на нов български екшън, а на 14 септември ще чете една от историите в театралното издание на литературната инициатива Пощенска кутия за приказки (този път ще бъде на открито в One More кино, като част от голямата Нощ на театрите). Между две бири и няколко спомена за отминаващите горещи летни дни, със Силвия говорихме за почти всичко – от сценичната треска до Революция Z, Тирамису и задължителните тефтери в чантата й.
 • Песни в бяло

  15 август 2013

  текст Стохрифор Лукомб

  Вече видяхме тук няколко от представленията на великата канадска компания Cirque de Soleil, но само след месец ни предстои среща с една от най-силните им продукции – легендарната циркова феерия Alegria. Между 20 и 22 септември просторната Арена Армеец ще се превърне във фантастичен терен за сблъсъка на добро и зло, младост и амбиция, красота и сила. Изпълнени с неподправен ентусиазъм и любопитство, побързахме да звъннем на певицата с особено важна роля в Alegria – талантливата Мари-Пиер Гилбо, която играе Бялата певица. Открихме я в разгара на турнето, буквално час преди да започне репетиции за шоуто в Гданск. Ето и подробности от разговора ни – за цирковото изкуство, радостта от пътуването и това колко приятни всъщност са интервютата и феновете в Москва.
 • Майка нощ

  22 май 2013

  текст Дани Николова

  На 29 май пред Народния театър многожанровият южнокорейски творец Йозмит, наричан гръмко “арт иконата на Ню Йорк”, ще открие първия фестивал DOMA, обърнал поглед далеч на Изток. Освен че е певец, артист, дизайнер, транссексуален активист, будист, жена, мъж, човешко същество и създание с божествена същност, Йозмит се оказа и доста интересен събеседник.
 • Трите мечки

  10 април 2013

  текст Дани Николова, снимки Никола Тороманов, Wings Creative Studio

  Зад привидния смисъл на изкуството и мястото му наоколо, трима другари изглаждат гънките на крепкото си приятелство. Това ще видите в Арт – новата постановка под новата шапка 3 Bears Entertainment на доскоро обитаващите образите на футболни съдии Владо Карамазов, Юлиян Вергов и Захари Бахаров. Срещнахме ги малко преди премиерата, за да си поговорим и признаваме – тримата успяха да усмихнат деня ни. Което пък ни подсеща за следното – най-добре не приемайте всичко от казаното за чиста монета.
 • Етюд за двама

  23 януари 2013

  текст Августа Манолева, снимки Илиян Ружин

  Малко от вас знаят, че двете красиви лица на българския театър – Теодора Духовникова и Калин Врачански, са идеалното природно цяло. Като визия си приличат, като характери се допълват. Теодора Духовникова е изтъкана от емоции, а Калин Врачански гледа недоверчиво. Единият търси водач, за другия най-важен е контекстът. Теодора се гмурва безстрашно в дълбокото, а за Калин е важно да има и въздух. На сцената са брат и сестра, а в живота – добри приятели. Срещнахме ги покрай репетициите за Гарванът в Театър 199 и поговорихме – дълго и напоително.
 • Равносметка

  20 декември 2012

  текст Никола Шахпазов

  Както обикновено, изпращаме годината със смесени чувства и не преставаме да си задаваме шаблонните въпроси тип “А кой албум най-много ти хареса тази година” или пък “Имаше ли някой велик български филм през 2012”. Но вместо да ви занимаваме с нашите несвоевременни размишления, решихме да дадем думата на няколко наши отлични приятели, които да отсъдят за филмите, постановките, изложбите, книгите и музикалните събития през последните 12 месеца – по света и у нас. Имената им са ви добре познати – това са кино програматорът и проводник на силното европейско кино Владимир Трифонов, актрисата с най-чудесни сини очи наоколо Койна Русева, кураторът и наш автор Светлана Куюмджиева, литературният феномен Стефан Иванов и музикалният промоутър и диджей Андрей Пеев.
 • Трансформации

  9 ноември 2012

  текст Августа Манолева, снимка Илиян Ружин

  Явор Гърдев е смелчага. Умее да е различен, отива му да е новатор, знае как да постигне едновременно ефект и осмисляне. А това е особено важно, когато става дума за нетрадиционен преразказ на вероятно най-важната Шекспирова постановка, която се е превърнала в лесноразпознаваем канон и в която сякаш нищо не трябва, а и не може да бъде променено. Хамлет на Явор Гърдев обаче е различен, метафизичен и извън времето, един внимателно съграден и силно впечатляващ персонаж, изигран чудесно от пробиващия си път към висшия театрален ешелон Леонид Йовчев. Още за дългия работен процес по Хамлет, научените в процеса уроци и смисъла на думите и ритъма – от самия Гърдев.
 • Нищо скандално

  4 октомври 2012

  текст Гергана Турийска, снимки Илиян Ружин

  В твърде горещ за сезона есенен следобед срещнахме винаги дейната Бойка Велкова, за да поговорим за ролята й във В съседната стая или Пиеса за вибратора, за скандалното и нескандалното в думата вибратор, за любимия й Теодосий Спасов и един самотен малък остров до бургаския бряг.
 • Търсач на отговори

  5 септември 2012

  текст Клодин Жендова

  Бивш шампион на 400 метра бягане с препятствия и настоящ хореограф, Пиер Ригал открива тазгодишното издание на Sofia Dance Week (29 септември – 6 октомври) с последното си абстрактно, политически адекватно и поетически възвишено представление Standards (зала 1 на НДК 29 септември). Дотогава има много вода да изтече (или пък бира, вино или каквото най- ви се услажда), затова, чакайки, решихме да разменим няколко думи и мисли със спортиста танцьор и хореограф Пиер Ригал.
 • По японски

  23 август 2012

  текст Августа Манолева

  Цяло лято Art Space предлага не просто прохлада в жежките вечери, но и какви ли не артистични и уъркшоп примамки. Включително и театър Ямамото от Осака. Неговият създател, актьорът Акихиро Ямамото, има за цел да съхранява, показва и разпространява класическия японски театър Но, който съществува вече 700 години. Освен него и някои от преките му ученици, театърът няма постоянен състав. За всеки организиран спектакъл наемат хора с определени способности за съответните роли в постановката. Сред гостите е и един българин – ученик на г-н Ямамото, Петко Славов, който прави докторат в Осакския държавен университет. „В Но могат да се видят много слоеве на японската култура”, словоохотливо, макар и набързо, разказва Петко, докато ни помага с превода от японски.
 • Ангелски очи

  23 май 2012

  текст Никола Шахпазов снимки Илиян Ружин

  При Касиел Ноа Ашер няма нищо семпло и обичайно. Нито в самата нея, нито в героите, в които се превъплъщава в киното и театъра. Срещата ни с нея също е необичайна – симпатичното и издържано в ретро стил барче Timeless е необикновено пълно за ранния следобеден час, навън се излива пролетен порой с елементи на градушка, а хората около нас все още споделят спомени от нощните трусове. Ние обаче имаме да говорим за много други неща – филмите Зад кадър и July, моноспектакъла Нищо по-хубаво и театрално‑музикалните ангели на Касиел.
 • Стефан Вълдобрев на три морета

  22 март 2012

  текст Гери Турийска, снимки Илиян Ружин

  Често хората на изкуството се занимават с няколко жанра паралелно. И на това сякаш не се гледа с добро око. Добре, ти сега какъв си – актьор, певец или режисьор? Защото няма как да си добър и в трите! Стефан Вълдобрев обаче е на три морета – музика, театър и кино, което е достойно доказателство, че може. И не просто може, ами и е чудесно. След успешната му музикална кариера видяхме, че актьорският му талант не отстъпва на музикалния, а пък след Манчестър Юнайтед от Свищов вече сме нетърпеливи да научим подробности за следващия му режисьорски проект. Добрата новина е, че не е обърнал гръб на музиката заради всичко останало. Тази неделя, 25 март, той ще бъде част от програмата на фестивала Sunday Art Report в Строежа заедно с Рут и Brazz ViliDJ.
 • Портрет на актьора като млад

  15 март 2012

  текст Дима Чакърова снимки Илиян Ружин

  Виждали сте я в Кецове, Лора от сутрин до вечер и в няколко епизода на Стъклен дом, но онова, което очакваме от Ива Гочева – актриса и понастоящем водеща на Кастинг по БНТ, е много по-голямо. Какво точно – нито ние, нито тя знае със сигурност, но се усеща и във въздуха, когато сте край нея. Ужасно симпатична и също толкова приказлива, Ива върви по собствената си неутъпкана пътека и се оставя на живота да я въвлича в необичайните сценарии, които само ежедневието може да напише.
 • Италианската афера

  10 ноември 2011

  текст Никола Шахпазов

  С учудване и нескрито задоволство наблюдаваме как бурлеската се настанява удобно в софийския културен календар. И се готвим за четвъртото Sofia Burlesque Revue на 19 ноември, защото то е гаранция за среща с добре познатите водещи – парижката легенда Lady Flo и белгийският ентъртейнър Benny Blue, но и задължително изненадва с нещо ново. Този път акцент ще бъдат представленията на две италиански дами – Жанет Фишието и Dolly Lamour. Чухме се с последната за сладострастен разговор за порцеланови фигурки, бурлеската като изкуство и появата й на корица на италианския Playboy.
 • От другата страна

  22 септември 2011

  текст Дани Николова

  Последната седмица от септември ще мине под мотото: танцувай, танцувай, танцувай. Виновникът е Sofia Dance Week (26 септември – 1 октомври), под чиято шапка за четвърта поредна година пристигат страхотни танцьори и хореографи. С особен интерес очакваме гостуването на трупата OtraDanza и нейния хореограф Асун Ноалес (Народен театър, сцена Сълза и смях, 27 септември). Талантливата испанка съвсем очаквано е влюбена в танците, разтоварва се с плаване, прекланя се пред онези, които притежават дуенде, и за нищо на света не желае да се впуска в празни приказки, въпреки че е от хората, които определено има какво да кажат.
 • Да конкурираш гравитацията

  19 май 2011

  текст Деница Стефанова

  Името на примабалерината Сюзан Фарел е написано със златни букви в историята на балета редом до това на легендарния хореограф Джордж Баланчин. Той е създател на съвременния класически балет, а тя – негова муза. За близо 30-годишната си активна кариера Сюзан е представила 75 роли в 70 отделни балетни постановки. Тя посети страната ни предварително, за да проведе кастинга за представлението Баланчин и Фарел – американски балет за България, което Сюзан създава съвместно с хореографите Катрин Позин и Момчил Младенов и което ще видим на 9, 10 и 11 юни. Възползвахме се от възможността да се запознаем с нея по-отблизо и да ви покажем нехоливудското лице на балетното изкуство.
 • На север от рая

  12 май 2011

  текст Иглика Станкова, снимки Ангел Коцев Студио

  Василена Радева сякаш е прекалено млада за всички награди, които вече (и съвсем заслужано) е получила. След Аскеер за дебют и Икар за най-добро представление, само преди месец Василена взе и приза Стоян Камбарев за драматично-терористичната и неустоимо-кървава история Nordost. Наскоро пък похвалихме (и пак – заслужено) новата й постановка Карнавал.com. Хрумнаха ни толкова много неща, за които да я питаме, затова никак не се учудихме, че разговорът ни (на пейка в градинката зад Художествена академия) се оказа дълъг-дълъг.
 • Body Moving

  12 май 2011

  текст Дани Николова

  Представлението на унгарската танцова трупа Presidance на 15 май в зала 1 на НДК се отлага поради здравословни проблеми на част от трупата, съобщиха организаторите от Арт БГ и Програмата. Веднага щом танцьорите се възстановят, ще бъде насрочена нова дата, която ще бъде свовременно разгласена чрез медиите.

  Билетите за представлението на Presidance, закупени от Билетен център НДК, ще бъдат връщани на 14 май на същото място. Билетите, закупени от разпространителската мрежа на Eventim, ще бъдат връщани от местата на закупуване.

  Билетите за представлението на Presidance ще важат без презаверка за концерта на Omega на 14 май в зала 1 на НДК, където ще бъде обособен специален сектор за притежателите на тези билети.