• Танц по мускули

  31 март 2011

  текст Елена Пенева, снимки Ангел Коцев Студио

  Само за две години тандемът на Мирослав Йорданов (психолог, художник, начинаещ културолог) и Валери Миленков (танцьор в балет Арабеск) се намести сред най-амбициозните и бързо развиващи се проекти в областта на съвременния танц у нас. Затова не е чудно, че спектакълът им Еcorché е едната от едва двете български продукции в доста внимателно селектирания списък в програмата на тазгодишния фестивал за танц и пърформанс Antistatic. Вмъкнахме се в претоварения им от репетиции и ангажименти график във време, в което простосмъртните спят дълбоко. Нарушихме сънената тишина вместо с танци, с въпроси.
 • .
 • Годишен отчет

  23 декември 2010

  Какво се случи с киното, театъра, музиката и нашия град през тази година. И какво предстои.
 • Наука за смеха

  2 декември 2010

  текст Елена Пенева, снимки: Георги Радулов

  Пълни зали четири пъти в месеца. Публика, която се залива от смях. Интерактивно представление без сценарий. Непознати за масовата аудитория актьори. Абсолютно никакъв PR или маркетинг стратегия, освен една – прави това, което правиш добре и публиката сама ще те намери. Вероятно не бихме повярвали, че това може да се случва в София, ако не го бяхме видели с очите си. Буквално минути след 39‑ото представление на ХаХаХа Импро театър си говорим с шестимата още задъхани актьори за това как им хрумва идеята да пробват на родна почва импровизационния театър, как стават ужасно добри в него и как намират своята вярна публика.
 • По следите на слънцето

  18 ноември 2010

  текст Дима Чакърова

  С майка балерина и баща филмов продуцент и режисьор, кариерата на Никита Дмитриевский изглежда повече от предопределена – завършва Московската държавна академия за хореография, а по-късно критиката не пести ласкави думи за спектаклите му. Като хореограф Никита не се страхува да опитва какво ще се случи на сцената, ако музиката е индъстриъл, а в главните роли са известни медийни персонажи. Последният спектакъл от дългичката за годините му трудова биография – Кралете на слънцето (в НДК, 25 ноември), събира в едно най-добрите балетисти на най-добрите танцови театри в света и забърква в особено чувствителна смес модерни танцови техники с класическа музика
 • Малка червена звезда

  21 октомври 2010

  текст Никола Шахпазов

  Диджей дуото The Smugglers Collective бяха първите, което започнаха истински суинг партита в София, а тази събота са ни подготвили още едно събитие без прецедент тук. В Soul In Da Hole за първи път ще се вихри истинско бурлеска шоу – с джаз от секстета на Мишо Йосифов, жартиери, силни, стилни и съблазнителни танци, кокетни найлонови чорапи и изпълнителките от парижката трупа Neo Retro на влиятелната Lady Flo. Малко преди истинската тръпка от шоуто поговорихме с вероятно най‑симпатичната от трите гостенки – синеоката Lada Redstar. Зад псевдонима й открихме сходни музикални интереси, романтика и балканска жар.
 • Отлично романтична

  23 септември 2010

  текст Елена Пенева, снимки Ангел Коцев студио

  След няколко прекрасни роли в Младежкия театър и Аскеер за изгряваща звезда за Три сестри (под режисурата на Крикор Азарян), Яна Титова започва сезона с летящ старт. С роли в три нови български филма (HDSP: Лов на дребни хищници вече е в кината, очакваме Кецове и Стъпки в пясъка) и като част от трупата на Народния театър и бъдещата постановка на Александър Морфов там – Полет над кукувиче гнездо, й предстоят само нови върхове.
 • Открадната красота

  15 юли 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Докато чакаме наесен на екраните да изгрее най-новият филм на Чучков брадърс – Тилт, се срещнахме с едно от действащите лица – очарователната Радина Кърджилова, която вече набра инерция покрай bTV серила Стъклен дом. На живо младата актриса се оказва дама с твърда позиция по житейските въпроси – нещо като бялата лястовица в актьорските среди, където с пълна сила важи предимно правилото “мълчи и бъди красива”. Радина обаче обича да говори и го прави добре.
 • Бърза помощ

  24 юни 2010

  текст Елена Пенева, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Марий Росен не е от хората, на които можеш да лепнеш етикет и да си сигурен, че утре няма да се е превърнал в нещо абсолютно различно. Познаваме го като актьор, театрален режисьор и артист на свободна практика. Последно се възхитихме на интересните му режисьорски решения в Пластилин в Сатирата, както и на Хамлет в Художествената академия тази есен. А когато дърветата се разпъпиха, той цъфна с адски интересния музикален проект Help Me Jones заедно с Константин Тимошенко. За няколко седмици цветният дует направи дебютен концерт, записа участие на Mellow Music Festival и получи покана за Exit 2010.
 • Повод за разговор

  15 април 2010

  Дима Чакърова

  Драматургът Яна Борисова влезе във висшата лига още с дебютния си театрален текст Малка пиеса за детска стая, който преди две години й донесе Аскеер и едновременната обич на критика и публика. Третият й театрален опит (след Тихи, невидими хора) – Приятнострашно, е вълнуващо приключение в дебрите на интимността и заявка за поредната награда – тази година Яна е номинирана в категория Съвременна българска драматургия заедно с Георги Господинов и Захари Карабашлиев. Използвахме повода да се срещнем с нея и да се опитаме да научим някой друг трик в измислянето на образи.
 • Минутата преди

  21 януари 2010

  текст Анелия Александрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Знаем всичко за края на света по холивудски, но сега е ред да разберем как стоят нещата според Георги Господинов. Тези дни в книжарниците се появиха пиесите му Апокалипсисът идва в 6 вечерта и D.J., а първата от тях можете да гледате в театър Зад канала. Историите в нея са с вкуса на 90-те и се случват в дългата минута преди Големия финал, който пък идва точно в 6 вечерта. Няма време!
 • За козата

  8 октомври 2009

  текст Ирина Маринова

  Очакваме с нетърпение премиерата на Козата, или коя е Силвия в Народния театър поне поради две причини – авторът на пиесата Едуард Олби e известен с това, че работи само с добри режисьори, а за Явор Гърдев знаем, че не поставя лоши текстове. И въпреки че в театъра гаранции за успех няма, имаме пълното основание да очакваме нещо изключително. За да не тънем в догадки, се обадихме лично на Явор Гърдев за няколко финални въпроса, преди вдигането на завесата.
 • Body Moving

  24 септември 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Maks Richter, Regina Brocke, Melanie Chartreux

  Между заслужилите майстори на втория Sofia Dance Week се открояват французинът Пиер Ригал от Compagnie Derniere Minute, който прави чудеса с тялото си, и Ерик Готие, творческият директор на Gauthier Dance – младата трупа на германския Theaterhaus Stuttgart. Между две репетиции те ни разказаха за себе си и за това какво очакват от голямото танцуване в София.
 • Бодра смяна

  20 август 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Хвърлихме око на актрисата Гергана Плетньова още когато изигра бейбито в клип на любимата й група Остава. После с радост установихме, че русото момиче с лунички се вихри на професионална сцена и дори печели награди. В началото на август госпожица Плетньова прибра вкъщи статуетката на наградите за българско киноизкуство за поддържащата си роля във филма Военен кореспондент. През лятото се е пробвала и като барман на морето, откъдето се върна с блясък в очите и висока температура. Между две хапчета антибиотик и на чаша горещ зелен чай изведохме Гергана на слънце и я разпитахме за правилата на играта и някои други истории.
 • Свободен дух

  21 май 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Лицето на родния независим театър Снежина Петрова продължава да е приятно тиха в живота и буря на сцената – участва в няколко постановки едновременно, преподава на студентите си от Нов български и се опитва да учи 3-годишния си син на практични неща. Завладява и непознати за нея територии – за пръв път се пробва в моноспектакъл с пиесата по текст на молдовката Николета Есиненку Fuck You, Eu.ro.Pa!, която разказва една по-лична версия за социалистическото минало. След премиерата у нас Снежина сяда да учи текста на немски и френски – едно от заниманията, които я радват тези дни.
 • Волният играч

  7 май 2009

  текст Дима Чакърова, снимка Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Асен Блатечки обича да играе и го прави добре. Особено е доволен от новия си моноспектакъл Секс, наркотици и рокендрол в Модерен театър, а и на публиката очевидно й харесва. Програмата на Блатечки за май и юни прелива от ангажименти, което изобщо не му пречи да е щастлив и да открадва по малко време, за да лети с колата си или да яхне сърфа. Засякохме го между две представления, за да ни разкаже успя ли вече да гледа филма Прогноза, колко ненавижда моноспектаклите и защо вероятността да го видим да играе в реклама е нищожна.
 • Тела в движение

  26 март 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Елена Спасова

  Задава се събитие, чиято пластична енергия бързо ще ни измъкне от зимната летаргия – второто издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс Антистатик. Стефан А. Щерев пък е точният човек, който да ни разкаже повече – най-малкото защото през последната седмица неговият телефон прегрява покрай организацията на представленията и пристигането на гостите.
 • Сценична треска

  25 март 2009

  Петя Златанова

  Любимец ни е от спектаклите Записки на един луд, Секс, наркотици и рокендрол, Царицата на Чардаша, Великолепният рогоносец, Двамата веронци, Изобретателната влюбена, Саломе. Същият този Христофор Недков е „и майка и баща” за шестнайсетте млади студианти на Сцена 99. В събота те ще отпразнуват десет години с премиера на Жената отсреща и документален филм за студията. Сценичната треска продължава...
 • Ела, изгрей

  12 март 2009

  текст Ирина Маринова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, личен архив

  Пред вас са номинираните за дебют изгряващи звезди – режисьорът Младен Алексиев (Радост за моето сърце) и актрисата Ирина Дочева (Пеперудите са всъщност изтребители). Общото помежду им е, че това далеч не са първите им опити в театъра, освен това работят предимно по алтернативни проекти и енергията, с която стоят зад всеки от тях, е заразителна. Затова ви ги представяме заедно – в едно интервю на два гласа.
 • Психология на толерантността

  9 март 2009

  текст Галина Керемедчиева

  Съвременните технологии и интернет ни заблуждават, че ни е позволено да навлезем дори в най-ревниво пазените тайни на хората, да надникнем в най-интимните кътчета от битието им. Затова проблемът за любопитството звучи особено актуално днес.
  Апел за толерантност, адресиран към най-малките, е и режисьорският дебют на Емил Йорданов на сцената на Държавния куклен театър – Варна. Любопитният Фридрих е драматизация по малко познатата у нас приказка на немския писател Ерих Кестнер /1899-1974/, чиято премиера беше на 6 март.
 • Всичко е любов

  11 февруари 2009

  Петя Златанова

  Той и тя са две половини на едно цяло. От седем години летят. За целта притежават нещо много важно – крилете на любовта. Тя им донесе Давид.
  Пред Вас са Ивет и Тигран. Запознават се в НАТФИЗ в един драматичен откъс. Интервюто с тях е, може би, единствения ми шанс да им бъда режисьор. Поне за малко. Разпределям ролите: Тигран е Той, Ивет е Тя.
  Тя е куклена актриса. Доскоро беше в Старозагорския куклен театър, от 2009-та е в Столичен куклен театър. Той е актьор в Драматичен театър Гео Милев и Театър Българска Армия.