• Зад кулисите с Неда Спасова

  5 януари 2022

  текст Димитър Димитров снимки Владислав Филипов и Боряна Пандова

  Първото интервю в Програмата за 2022 година е с младата и талантлива актриса Неда Спасова, позната ни от редица роли на сцената в Народен театър Иван Вазов, театър София и театрална работилница Сфумато. Почитателите на българските сериали ценят високо участието ѝ в Откраднат живот, а следата ѝ блести и във филмите Дамасцена, Останалото е пепел и Ботев. След броени дни гледаме Неда и в постановката Илюзии в театър Азарян, а днес тя самата ни споделя повече за пиесата, за тъгата, вдъхновението и мястото на българската култура във време на глобална пандемия.
 • .
 • Стефан Прóхоров за виното, изкуството и целия смисъл на живота

  19 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Кети Маринова и Симон Варсано

  Познаваме Стефан Прóхоров от 15 години насам, когато нямаше брада, ала вече имаше опит в изкуството. За всичкото изминало време хуморът и духовитостта му все още опияняват като старо вино и разговорът ни днес прелива във всякакви теми. Театър, режисура, култура, халтура, че даже и кулинарно екскурзоводство. Представяме ти първата част от разходката из необятната вселена на Стефан.
 • Зад кулисите с Кирил Милушев

  21 септември 2021

  текст Деметра Георгиева снимки Иван Дончев

  Сред изгряващите звезди на българската сцена днес се приземяваме за среща с Кирил Милушев. Едва на 24 години, актьорът вече е участвал в сериалите Дяволско гърло и Столичани в повече. Публиката може би го разпознава и от ролята му в дългоочаквания филм Жените наистина плачат, излъчен на филмовия фестивал в Кан още преди премиерата му на Sofia Summer Fest по-рано този месец. Въпреки успехите си на екрана, Милушев остава рожба на театъра и очаква с нетърпение да запознае българската публика с предстоящата първа адаптация на Шахнаме: Сказание на Зал на 7 и 8 октомври в столичен театър Азарян. Задава се и неговият дебют като част от трупата на великотърновския театър Константин Кисимов с постановката На изток от рая по Джон Стайнбек.
 • Боян Петров за бойното самбо, дебюта на сцена и Торбалан

  15 септември 2021

  текст Димитър Димитров снимки Росина Пенчева и Кирил Станоев

  Той е от онези сърцати и пленителни таланти на театралната сцена, за които наостряме уши още щом чуем името им. Двуминутна раздумка пък ни е напълно достатъчна да се убедим, че чарът и акълът никак не са му чужди. Пожелаваме си да гледаме Боян Петров и изгряващото съзвездие млади актьори все по-често във все така вълнуващи спектакли. Засега се стягаме за ударното му начало на новия театрален сезон и участията в Под игото. 1894 на 19 и 21 септември в Театър пред театърa, както и в Хляб в джоба на 30 септември в Yalta Club Art Room.
 • Могат ли един без друг науката и изкуството? Разговор с Димитър Узунов

  8 септември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Наука и изкуство извън границите на минало, настояще и бъдеще имаме шанса да видим в Театър на чудесата между 10 и 12 септември в Terminal 1 и Сцена Дерида. RATIO и Арте Урбана Колектив са ни подготвили серия от така наречени „художествени лекции“, в които сложни научни концепции са представени чрез различните езици на изкуството – картина, звук, танц и театър. Предстои да научим какви са тайните на безсмъртието, как да опитомим древен звяр и какво крият черните дупки. Ще се сблъскаме с парадокси и ще разберем каква е връзката между природата и информационните технологии.

  Възможна ли е симбиозата между науката и изкуството? Върху този въпрос разсъждаваме днес с Димитър Узунов, чието събитие Как да се превърнеш в Айнщайн за един час? – лекция под формата на моноспектакъл с интерактивни елементи и разискване на въпроса за креативността и въображението – можем да гледаме на 10 септември. По образование Димитър е геолог, а понастоящем и драматург, продуцент, режисьор и съосновател на Арте Урбана Колектив.
 • В света на японското куклено изкуство с Любомира Костова

  7 септември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Прожекторът изгрява над изящен пейзаж и пред нас оживяват герои от японски народни приказки – принцове и императори, самураи и чудовища, дори говореща купичка. В магическия свят на Театрална формация Сенджу всичко е възможно и както любовта на героите разцъфва в красив контраст от светлини и сенки, така и в нас покълва любовта към японския куклен театър Такеда.

  Театралната формация вече трета година радва малки и големи с представлението си Дъщерята на самурая, а на 10 и 11 септември в кино-театър Освобождение предстои и премиерата на Иссън Боши, японският Малечко-Палечко. Спектакълът отново включва кукли, ръчно изработени от последния наследник на този тип марионетна традиция – Сенджу Такеда, както и театър на сенките, но този път на сцената излизат и марионетки-гиганти. Музиката е от Мария Михайлова, а стиховете – от Мария Донева. Повече за театралното представление ни разкрива режисьорът на постановката Любомира Костова.
 • Зад кулисите с Георги Кючуков

  31 август 2021

  текст Галя Николова

  Новият свеж глас на родната комедия се казва Георги Кючуков. Стендъп комикът с неслизаща от лицето усмивка и неизменен каскет всеки път разсмива до болки в областта на стомаха публиката си. Без значение дали го гледаме на ARTE Festival или от сцената на безбройните му клубни участия като част от комедийното крю Inside Joke, едно е сигурно – запомнили сме ги. Съвсем заслужено на първото издание на годишните награди Golden Mic Stand-Up Comedy Awards Георги Кючуков си тръгна с голямата награда – Комик на годината и 31-сантиметров златен микрофон, трофей към признанието. Верен на себе си, той възнамерява да посрещне предстоящия си рожден ден с комедиен роуст, а именно Кючуков на грил в Sofia Live Club на 2 септември. Там селектирани комици ще му се подиграват без право на сърдене, а приходите от билетите ще бъдат дарени на сдружение Деца с онкологични заболявания. Точно този комик явно е комплексна личност.
 • Зад кулисите с Ясен Атанасов

  21 юни 2021

  снимка Георги Сиркатов

  Ясен Атанасов е на 24 години, родом от София. Този месец Ясен завършва актьорство за драматичен театър в класа на проф. д-р. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Освен рядък талант и изключителна харизма, Ясен въплъщава своята съзидателност в авторския си подкаст Ти да видиш и в прочулия се съвместен проект Да се изгубиш нарочно. Неща, с които не парадира дори и да го попиташ - прекрасното си семейство и дипломата от 91 НЕГ. Обича слънцето, пътуването, смеха за глупости и не понася юнския дъжд.
 • Театър на сетивата - вълшебна пиеса за творчески свят

  16 юни 2021

  Ако някога сте преминавали през сетивен спектакъл лабиринт, знаете, че места като тютюневия склад в Пловдив, язовир Голям Беглик или дори молът променят напълно атмосферата си, когато на преден план изпъква емоционалното пътешествие. Създателите на Театър на сетивата Михаил и Златина открехват вратата към предстоящите Градски утопии: мрежа от вълшебни преживявания и светът, който съзидаваме, включвайки се в тях.
 • Какво гледат Весела Бабинова и Владимир Зомбори

  19 ноември 2020

  текст Дани Николова

  Весела Бабинова и Владимир Зомбори неведнъж са били от един и същи отбор в театъра. Така започва тяхното познанство, приятелство и в крайна сметка – неусетното формиране на още един, този път личен мини отбор, тяхната "нация за двама". Съвсем наскоро тя набъбна с още един малък, но важен човек, който (напълно естествено) отнема цялооото им внимание. Въпреки това Весела и Владо все още намират време за любимите си филми, сериали и постановки. Намериха дори няколко свободни минути, за да ни разкажат за тях.
 • Какво гледа Юлиян Петров

  24 септември 2020

  текст Дани Николова

  От 14 октомври нататък (когато е премиерата на Съблечи се за вечеря от Марк Камолети) актьорът Юлиян Петров ще заплита невъзможни за разрешаване възли от нелепости и загубени в превода отношения от сцената на Младежки театър Николай Бинев.
 • Мястото на сърцето с Елена Димитрова

  6 февруари 2020

  текст Севда Семер

  На сцената на Сфумато тя е с гръб към нас. В първите моменти на представлението, за което Елена Димитрова тъкмо получи номинация Икар за главна женска роля, едва виждаме как леко трепери през гъстия облак от сценичен дим.
 • Нещата от живота: Цвета Дойчева

  16 януари 2020

  текст Севда Семер

  "С годините се научих да вярвам на импулсите си. Хвърлям се – ако преди си избирах по трийсет минути от менюто за вечеря, днес съм в другата посока", казва ни Цвета един следобед близо до Сфумато, където след малко ще отиде на репетиция.
 • Нещата от живота: Вайва Грайните

  21 ноември 2019

  текст Севда Семер

  Писател е, но тази дума не побира всичко. Вайва прескача между жанровете, например с книгата си с дневници-есета, пише поезия и е драматург с любопитство към целия процес.
 • Нещата от сцената: Мариета Голомехова

  13 ноември 2019

  текст Наталия Иванова

  "Сцената в началото е космическа, изчистена среда. Това е най-сладкият момент – когато е празна, но малко по малко започваш да запълваш пространството с друг свят, който е жив и различен от реалния."
 • Зад кулисите с Надя Керанова

  17 октомври 2019

  текст Виолета Иванова снимки Севда Семер

  "В представления притеснението ми не си личи и слава богу – иначе какво правя изобщо на сцена?!", казва ни, когато повтаряме всеобщото мнение – че изглежда супер уверена и просто цъфти под театралния прожектор. Достатъчно е да минете през по-интимните зали на Сфумато, където Надя играе например внука в Същият ден или рецитира стихове в Актьори срещу поети, за да видите как с лекота свива и без това късата дистанция между себе си и публиката и как смело импровизира, когато куче излае от публиката (истинска история).
 • Центърът на танца: Каори Ито

  1 август 2019

  текст Севда Семер снимки Gregory Batardon

  Най-важната й цел е чрез танца да направи невидимото видимо. Каори Ито, която е родена в Япония, но живее в Париж, показва на сцената чувства, разказва лични истории и винаги говори направо.
 • Приятно ни е, Ива Тодорова!

  18 юли 2019

  текст Виолета Иванова

  Когато сяда да пише сценария на Приятно ми е, Ива!, едва ли осъзнава, че така вече върви към два Икара (за водеща женска роля и драматургичен текст) и един Златен кукерикон (за индивидуално театрално постижение).
 • Нещата от живота: Мартина Апостолова

  11 април 2019

  текст и снимки Севда Семер

  В друг сценарий щяхме да говорим с Мартина след тренировка, но днес я срещаме между две репетиции. След 15 години сериозна игра на футбол тя осъзнава, че се чувства най-добре не на терен, а на сцена. Така се озовава в класа на Цветана Манева.
 • Плейлистът на Лили Гелева

  28 юни 2018

  текст Виолета Иванова снимка Иван Гаков

  "Оказа се, че всичко, с което се занимавах в сложната юношеска възраст, води към едно – театъра." Защо тогава днес си говорим с Лили за музика? Слушайте.