• Да бъдеш Владо Пенев

  29 януари 2014

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Да бъдеш Владо Пенев означава да си човек с висок морал и много силно развито чувство на уважение към ценностната система – у себе си и другите. Да работиш от сутрин до вечер, опитвайки се да надскочиш себе си. Да си различен, многолик и при все това – добър (гледайте го в Скъперникът в Зад Канала, както и в Злият принц в Народния, в Сезон 4 на Под прикритие или в шоуто Най-хубавите години от нашия живот по БНТ1).
  Най-приятното от всичко е, че да бъдеш Владо Пенев означава още да гледаш на живота с лекота, и да се веселиш до насита. Лошата новина тук, приятели, е че единствен Владо Пенев умее да бъде Владо Пенев. Ето ви обаче и останалото, което видяхме от него, в един от малкото му свободни следобеди.
 • .
 • Жената в червено

  15 януари 2014

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Червеният цвят е създаден за Ирмена Чичикова и тя е създадена за червени дрехи и аксесоари. Чудесната българска актриса е от онези жени, чийто моден нюх им дава възможността да бъдат едновременно смели и стилни, съвсем на място през 2013, 2014 и дори през 1979, ако се наложи. Това обаче не е модно интервю или поне – не точно. В дългия ни зимен разговор става дума за театър (в момента тя играе паралелно в поне четири доволно интересни представления) и дори повече – за кино. Защото тъкмо Ирмена има главна роля във Виктория – първата българска продукция, попаднала в официалната селекция на един от най-големите филмови фестивали в света – Sundance. Докато небрежно четете тези редове, в Парк Сити и Сол Лейк Сити вървят първите изобщо прожекции на най-новия (и, надяваме се, най-триумфален) български филм, който малко след това продължава към тематичните фестове в Ротердам и Гьотеборг.
  Вълнуващо, нали? Следват всички важни, така да се каже – нажежени до червено подробности.
 • Годишна равносметка

  18 декември 2013

  снимка Борислав Банев © People of Sofia

  Цяла година четем, пишем и обсъждаме културните събития в София, но и навсякъде другаде. В края на 2013 обаче предпочитаме да дадем думата на няколко наши приятели, които плуват толкова свободно във водите на изкуството и попкултурата, че ние често само ги догонваме. Затова предоставихме нещата в ръцете на блогъра и писател Антон Терзиев, филмовия програматор Владимир Трифонов, театралния и филмов режисьор Зорница София Попганчева, журналиста (и градска легенда!) Борислав Банев и куратора Светлана Куюмджиева. Основните обсъждани въпроси, разбира се, бяха големите филмови, театрални, литературни и изложбени събития през изминалата година (на местно и глобално ниво), както и очакванията за 2014.
 • Път през лабиринта

  10 декември 2013

  текст Таня Трендафилова, снимки Владимир Томашевич

  Срещаме непринудено красивата и традиционно харизматична Елена Петрова само седмица преди премиерните прожекции на първия български психотрилър – Вила Роза (на нея е поверена една от женските роли, а Калин Врачански ще видим в друг от образите). Ясно е, основната тема на разговора ни беше филмът, но не само – бързо се отклонихме в размисли за живота и вселената, разбрахме колко силно вярва в паралелните извънземни цивилизации и как обича да изразява гражданската си позиция.
 • Трансформирай Тороманов

  3 декември 2013

  текст Стохрифор Лукомб

  Българската част от глобалната кампания на водка ABSOLUT - Transform Today, е към своя край. Следим я внимателно! Всичко започна с трансформирането на първия участник в нея – диджеят и брокер Николай Въжаров, продължавайки плавно към кулинарните чудеса на Беата.
  Сега е време за големият финал, на който видният сценограф и художник Никола Тороманов ще се превърне в моден дизайнер.
  На 5 декември внимателно подбрани гости ще присъстват на екстравагантното представяне на неговата колекция, което ще се проведе на истински ЖП вагон. В движение, разбира се :-)
  Някакви си часове преди събитието се включихме в твърде напрегнатия график на господин Тороманов с няколко бързи въпроса.
 • Миниатюрният странен кварк

  29 октомври 2013

  текст Анастас Пунев, снимки Владимир Томашевич

  Оказва се, че има и такива хора, които идват от Щатите, за да заживеят у нас. При това с аргумента, че тук по-добре могат да развият вижданията си за театъра. Който се престраши да изпробва радикалния научно-театрален експеримент Времето на кварките, може и да разбере избора на Нейтън Купър. Неговото тяло се е наело с отговорната задача да носи материята в един спектакъл, където хвърчат сложни теории, обяснени по перформативен път. Ако пък го видите на улицата и ви заговори на български, не го гледайте като извънземно, моля ви!
 • Игра на власт

  2 октомври 2013

  текст Дани Николова, снимки Владимир Томашевич

  Който контролира медиите, контролира съзнанието. Така, съвсем в кратце, можем да обобщим темата на новия български сериал Четвърта власт, чиито  първи епизоди имахме удоволствието да гледаме по БНТ. Сериалът обещава много - интересни истории, пълнокръвни, търпящи развитие образи, близки до действителността теми (но горко на онзи, който не умее да различава художествената измислица от реалността) и нови лица. Едно от тези лица е Мила Парушева - кастинг режисьор по професия (която обича) и актриса по призвание (от което явно не може да избяга). Ще наднича още дълго от телевизионните ни екраните в образа на възсмелата „кисела, гневна борсучка”, затова ви я представяме такава, каквато в действителност е – позитивна, лъчезарна и забавна.
 • Лица назаем

  24 септември 2013

  текст Никола Шахпазов

  Къдръкосият, пластичен и хиперактивен Шарон Фридман е израелски хореограф и танцьор, който обаче познаваме и като един от най-надъханите и млади творци на испанската сцена. Хващаме го за кратък разговор в разгара на турнето, в рамките на което той и неговата Compañía Sharon Fridman представят представлението Повече от две лица из цяла Европа. Именно с него на 5 октомври ще бъде открито и новото издание на Sofia Dance Week (5-19 октомври), а по-долу има няколко интересни причини да сте на фестивала от начало до край.
 • Винаги двама, винаги

  18 септември 2013

  текст Августа Манолева, снимки Владимир Томашевич

  Марта Петкова и Никола Хаджитанев са деца на известни родители (Марта – на създателя на Трамвай 5 Петко Петков, а Никола – на известния художник, график, стенописец и илюстратор Христо Хаджитанев), но отдавна са доказали себе си в своята собствена професия. Двамата са индивидуалности с изградена кариера, която е постигната с труд, амбиция и огромен талант. Марта е примабалерината на Софийската опера, а Никола – премиер-солистът. На сцената са дуо, което не може един без друг. В живота пък единият попява (но просто ей-така, в колата, на път за някъде), а другият – рисува (пак просто ей-така, докато говори по телефона, например). И двамата имат много какво да разкажат за балета, но и не само.
 • Дива роза

  4 септември 2013

  текст Никола Шахпазов, снимки Владимир Томашевич

  Срещаме обезоръжаващо чаровната актриса Силвия Петкова буквално часове след като се е върнала от неколкоседмична обиколка на най-дивите кътчета от крайморския Север. Малко е тъжна, че трябва да се върне към градската реалност, но пък е твърде заета, за да изпада в меланхолия – вече се включи в снимките на нов български екшън, а на 14 септември ще чете една от историите в театралното издание на литературната инициатива Пощенска кутия за приказки (този път ще бъде на открито в One More кино, като част от голямата Нощ на театрите). Между две бири и няколко спомена за отминаващите горещи летни дни, със Силвия говорихме за почти всичко – от сценичната треска до Революция Z, Тирамису и задължителните тефтери в чантата й.
 • Песни в бяло

  15 август 2013

  текст Стохрифор Лукомб

  Вече видяхме тук няколко от представленията на великата канадска компания Cirque de Soleil, но само след месец ни предстои среща с една от най-силните им продукции – легендарната циркова феерия Alegria. Между 20 и 22 септември просторната Арена Армеец ще се превърне във фантастичен терен за сблъсъка на добро и зло, младост и амбиция, красота и сила. Изпълнени с неподправен ентусиазъм и любопитство, побързахме да звъннем на певицата с особено важна роля в Alegria – талантливата Мари-Пиер Гилбо, която играе Бялата певица. Открихме я в разгара на турнето, буквално час преди да започне репетиции за шоуто в Гданск. Ето и подробности от разговора ни – за цирковото изкуство, радостта от пътуването и това колко приятни всъщност са интервютата и феновете в Москва.
 • Майка нощ

  22 май 2013

  текст Дани Николова

  На 29 май пред Народния театър многожанровият южнокорейски творец Йозмит, наричан гръмко “арт иконата на Ню Йорк”, ще открие първия фестивал DOMA, обърнал поглед далеч на Изток. Освен че е певец, артист, дизайнер, транссексуален активист, будист, жена, мъж, човешко същество и създание с божествена същност, Йозмит се оказа и доста интересен събеседник.
 • Трите мечки

  10 април 2013

  текст Дани Николова, снимки Никола Тороманов, Wings Creative Studio

  Зад привидния смисъл на изкуството и мястото му наоколо, трима другари изглаждат гънките на крепкото си приятелство. Това ще видите в Арт – новата постановка под новата шапка 3 Bears Entertainment на доскоро обитаващите образите на футболни съдии Владо Карамазов, Юлиян Вергов и Захари Бахаров. Срещнахме ги малко преди премиерата, за да си поговорим и признаваме – тримата успяха да усмихнат деня ни. Което пък ни подсеща за следното – най-добре не приемайте всичко от казаното за чиста монета.
 • Етюд за двама

  23 януари 2013

  текст Августа Манолева, снимки Илиян Ружин

  Малко от вас знаят, че двете красиви лица на българския театър – Теодора Духовникова и Калин Врачански, са идеалното природно цяло. Като визия си приличат, като характери се допълват. Теодора Духовникова е изтъкана от емоции, а Калин Врачански гледа недоверчиво. Единият търси водач, за другия най-важен е контекстът. Теодора се гмурва безстрашно в дълбокото, а за Калин е важно да има и въздух. На сцената са брат и сестра, а в живота – добри приятели. Срещнахме ги покрай репетициите за Гарванът в Театър 199 и поговорихме – дълго и напоително.
 • Равносметка

  20 декември 2012

  текст Никола Шахпазов

  Както обикновено, изпращаме годината със смесени чувства и не преставаме да си задаваме шаблонните въпроси тип “А кой албум най-много ти хареса тази година” или пък “Имаше ли някой велик български филм през 2012”. Но вместо да ви занимаваме с нашите несвоевременни размишления, решихме да дадем думата на няколко наши отлични приятели, които да отсъдят за филмите, постановките, изложбите, книгите и музикалните събития през последните 12 месеца – по света и у нас. Имената им са ви добре познати – това са кино програматорът и проводник на силното европейско кино Владимир Трифонов, актрисата с най-чудесни сини очи наоколо Койна Русева, кураторът и наш автор Светлана Куюмджиева, литературният феномен Стефан Иванов и музикалният промоутър и диджей Андрей Пеев.
 • Трансформации

  9 ноември 2012

  текст Августа Манолева, снимка Илиян Ружин

  Явор Гърдев е смелчага. Умее да е различен, отива му да е новатор, знае как да постигне едновременно ефект и осмисляне. А това е особено важно, когато става дума за нетрадиционен преразказ на вероятно най-важната Шекспирова постановка, която се е превърнала в лесноразпознаваем канон и в която сякаш нищо не трябва, а и не може да бъде променено. Хамлет на Явор Гърдев обаче е различен, метафизичен и извън времето, един внимателно съграден и силно впечатляващ персонаж, изигран чудесно от пробиващия си път към висшия театрален ешелон Леонид Йовчев. Още за дългия работен процес по Хамлет, научените в процеса уроци и смисъла на думите и ритъма – от самия Гърдев.
 • Нищо скандално

  4 октомври 2012

  текст Гергана Турийска, снимки Илиян Ружин

  В твърде горещ за сезона есенен следобед срещнахме винаги дейната Бойка Велкова, за да поговорим за ролята й във В съседната стая или Пиеса за вибратора, за скандалното и нескандалното в думата вибратор, за любимия й Теодосий Спасов и един самотен малък остров до бургаския бряг.
 • Търсач на отговори

  5 септември 2012

  текст Клодин Жендова

  Бивш шампион на 400 метра бягане с препятствия и настоящ хореограф, Пиер Ригал открива тазгодишното издание на Sofia Dance Week (29 септември – 6 октомври) с последното си абстрактно, политически адекватно и поетически възвишено представление Standards (зала 1 на НДК 29 септември). Дотогава има много вода да изтече (или пък бира, вино или каквото най- ви се услажда), затова, чакайки, решихме да разменим няколко думи и мисли със спортиста танцьор и хореограф Пиер Ригал.
 • По японски

  23 август 2012

  текст Августа Манолева

  Цяло лято Art Space предлага не просто прохлада в жежките вечери, но и какви ли не артистични и уъркшоп примамки. Включително и театър Ямамото от Осака. Неговият създател, актьорът Акихиро Ямамото, има за цел да съхранява, показва и разпространява класическия японски театър Но, който съществува вече 700 години. Освен него и някои от преките му ученици, театърът няма постоянен състав. За всеки организиран спектакъл наемат хора с определени способности за съответните роли в постановката. Сред гостите е и един българин – ученик на г-н Ямамото, Петко Славов, който прави докторат в Осакския държавен университет. „В Но могат да се видят много слоеве на японската култура”, словоохотливо, макар и набързо, разказва Петко, докато ни помага с превода от японски.
 • Ангелски очи

  23 май 2012

  текст Никола Шахпазов снимки Илиян Ружин

  При Касиел Ноа Ашер няма нищо семпло и обичайно. Нито в самата нея, нито в героите, в които се превъплъщава в киното и театъра. Срещата ни с нея също е необичайна – симпатичното и издържано в ретро стил барче Timeless е необикновено пълно за ранния следобеден час, навън се излива пролетен порой с елементи на градушка, а хората около нас все още споделят спомени от нощните трусове. Ние обаче имаме да говорим за много други неща – филмите Зад кадър и July, моноспектакъла Нищо по-хубаво и театрално‑музикалните ангели на Касиел.