• Равносметка

  20 декември 2012

  текст Никола Шахпазов

  Както обикновено, изпращаме годината със смесени чувства и не преставаме да си задаваме шаблонните въпроси тип “А кой албум най-много ти хареса тази година” или пък “Имаше ли някой велик български филм през 2012”. Но вместо да ви занимаваме с нашите несвоевременни размишления, решихме да дадем думата на няколко наши отлични приятели, които да отсъдят за филмите, постановките, изложбите, книгите и музикалните събития през последните 12 месеца – по света и у нас. Имената им са ви добре познати – това са кино програматорът и проводник на силното европейско кино Владимир Трифонов, актрисата с най-чудесни сини очи наоколо Койна Русева, кураторът и наш автор Светлана Куюмджиева, литературният феномен Стефан Иванов и музикалният промоутър и диджей Андрей Пеев.
 • .
 • Трансформации

  9 ноември 2012

  текст Августа Манолева, снимка Илиян Ружин

  Явор Гърдев е смелчага. Умее да е различен, отива му да е новатор, знае как да постигне едновременно ефект и осмисляне. А това е особено важно, когато става дума за нетрадиционен преразказ на вероятно най-важната Шекспирова постановка, която се е превърнала в лесноразпознаваем канон и в която сякаш нищо не трябва, а и не може да бъде променено. Хамлет на Явор Гърдев обаче е различен, метафизичен и извън времето, един внимателно съграден и силно впечатляващ персонаж, изигран чудесно от пробиващия си път към висшия театрален ешелон Леонид Йовчев. Още за дългия работен процес по Хамлет, научените в процеса уроци и смисъла на думите и ритъма – от самия Гърдев.
 • Нищо скандално

  4 октомври 2012

  текст Гергана Турийска, снимки Илиян Ружин

  В твърде горещ за сезона есенен следобед срещнахме винаги дейната Бойка Велкова, за да поговорим за ролята й във В съседната стая или Пиеса за вибратора, за скандалното и нескандалното в думата вибратор, за любимия й Теодосий Спасов и един самотен малък остров до бургаския бряг.
 • Търсач на отговори

  5 септември 2012

  текст Клодин Жендова

  Бивш шампион на 400 метра бягане с препятствия и настоящ хореограф, Пиер Ригал открива тазгодишното издание на Sofia Dance Week (29 септември – 6 октомври) с последното си абстрактно, политически адекватно и поетически възвишено представление Standards (зала 1 на НДК 29 септември). Дотогава има много вода да изтече (или пък бира, вино или каквото най- ви се услажда), затова, чакайки, решихме да разменим няколко думи и мисли със спортиста танцьор и хореограф Пиер Ригал.
 • По японски

  23 август 2012

  текст Августа Манолева

  Цяло лято Art Space предлага не просто прохлада в жежките вечери, но и какви ли не артистични и уъркшоп примамки. Включително и театър Ямамото от Осака. Неговият създател, актьорът Акихиро Ямамото, има за цел да съхранява, показва и разпространява класическия японски театър Но, който съществува вече 700 години. Освен него и някои от преките му ученици, театърът няма постоянен състав. За всеки организиран спектакъл наемат хора с определени способности за съответните роли в постановката. Сред гостите е и един българин – ученик на г-н Ямамото, Петко Славов, който прави докторат в Осакския държавен университет. „В Но могат да се видят много слоеве на японската култура”, словоохотливо, макар и набързо, разказва Петко, докато ни помага с превода от японски.
 • Ангелски очи

  23 май 2012

  текст Никола Шахпазов снимки Илиян Ружин

  При Касиел Ноа Ашер няма нищо семпло и обичайно. Нито в самата нея, нито в героите, в които се превъплъщава в киното и театъра. Срещата ни с нея също е необичайна – симпатичното и издържано в ретро стил барче Timeless е необикновено пълно за ранния следобеден час, навън се излива пролетен порой с елементи на градушка, а хората около нас все още споделят спомени от нощните трусове. Ние обаче имаме да говорим за много други неща – филмите Зад кадър и July, моноспектакъла Нищо по-хубаво и театрално‑музикалните ангели на Касиел.
 • Стефан Вълдобрев на три морета

  22 март 2012

  текст Гери Турийска, снимки Илиян Ружин

  Често хората на изкуството се занимават с няколко жанра паралелно. И на това сякаш не се гледа с добро око. Добре, ти сега какъв си – актьор, певец или режисьор? Защото няма как да си добър и в трите! Стефан Вълдобрев обаче е на три морета – музика, театър и кино, което е достойно доказателство, че може. И не просто може, ами и е чудесно. След успешната му музикална кариера видяхме, че актьорският му талант не отстъпва на музикалния, а пък след Манчестър Юнайтед от Свищов вече сме нетърпеливи да научим подробности за следващия му режисьорски проект. Добрата новина е, че не е обърнал гръб на музиката заради всичко останало. Тази неделя, 25 март, той ще бъде част от програмата на фестивала Sunday Art Report в Строежа заедно с Рут и Brazz ViliDJ.
 • Портрет на актьора като млад

  15 март 2012

  текст Дима Чакърова снимки Илиян Ружин

  Виждали сте я в Кецове, Лора от сутрин до вечер и в няколко епизода на Стъклен дом, но онова, което очакваме от Ива Гочева – актриса и понастоящем водеща на Кастинг по БНТ, е много по-голямо. Какво точно – нито ние, нито тя знае със сигурност, но се усеща и във въздуха, когато сте край нея. Ужасно симпатична и също толкова приказлива, Ива върви по собствената си неутъпкана пътека и се оставя на живота да я въвлича в необичайните сценарии, които само ежедневието може да напише.
 • Италианската афера

  10 ноември 2011

  текст Никола Шахпазов

  С учудване и нескрито задоволство наблюдаваме как бурлеската се настанява удобно в софийския културен календар. И се готвим за четвъртото Sofia Burlesque Revue на 19 ноември, защото то е гаранция за среща с добре познатите водещи – парижката легенда Lady Flo и белгийският ентъртейнър Benny Blue, но и задължително изненадва с нещо ново. Този път акцент ще бъдат представленията на две италиански дами – Жанет Фишието и Dolly Lamour. Чухме се с последната за сладострастен разговор за порцеланови фигурки, бурлеската като изкуство и появата й на корица на италианския Playboy.
 • От другата страна

  22 септември 2011

  текст Дани Николова

  Последната седмица от септември ще мине под мотото: танцувай, танцувай, танцувай. Виновникът е Sofia Dance Week (26 септември – 1 октомври), под чиято шапка за четвърта поредна година пристигат страхотни танцьори и хореографи. С особен интерес очакваме гостуването на трупата OtraDanza и нейния хореограф Асун Ноалес (Народен театър, сцена Сълза и смях, 27 септември). Талантливата испанка съвсем очаквано е влюбена в танците, разтоварва се с плаване, прекланя се пред онези, които притежават дуенде, и за нищо на света не желае да се впуска в празни приказки, въпреки че е от хората, които определено има какво да кажат.
 • Да конкурираш гравитацията

  19 май 2011

  текст Деница Стефанова

  Името на примабалерината Сюзан Фарел е написано със златни букви в историята на балета редом до това на легендарния хореограф Джордж Баланчин. Той е създател на съвременния класически балет, а тя – негова муза. За близо 30-годишната си активна кариера Сюзан е представила 75 роли в 70 отделни балетни постановки. Тя посети страната ни предварително, за да проведе кастинга за представлението Баланчин и Фарел – американски балет за България, което Сюзан създава съвместно с хореографите Катрин Позин и Момчил Младенов и което ще видим на 9, 10 и 11 юни. Възползвахме се от възможността да се запознаем с нея по-отблизо и да ви покажем нехоливудското лице на балетното изкуство.
 • На север от рая

  12 май 2011

  текст Иглика Станкова, снимки Ангел Коцев Студио

  Василена Радева сякаш е прекалено млада за всички награди, които вече (и съвсем заслужано) е получила. След Аскеер за дебют и Икар за най-добро представление, само преди месец Василена взе и приза Стоян Камбарев за драматично-терористичната и неустоимо-кървава история Nordost. Наскоро пък похвалихме (и пак – заслужено) новата й постановка Карнавал.com. Хрумнаха ни толкова много неща, за които да я питаме, затова никак не се учудихме, че разговорът ни (на пейка в градинката зад Художествена академия) се оказа дълъг-дълъг.
 • Body Moving

  12 май 2011

  текст Дани Николова

  Представлението на унгарската танцова трупа Presidance на 15 май в зала 1 на НДК се отлага поради здравословни проблеми на част от трупата, съобщиха организаторите от Арт БГ и Програмата. Веднага щом танцьорите се възстановят, ще бъде насрочена нова дата, която ще бъде свовременно разгласена чрез медиите.

  Билетите за представлението на Presidance, закупени от Билетен център НДК, ще бъдат връщани на 14 май на същото място. Билетите, закупени от разпространителската мрежа на Eventim, ще бъдат връщани от местата на закупуване.

  Билетите за представлението на Presidance ще важат без презаверка за концерта на Omega на 14 май в зала 1 на НДК, където ще бъде обособен специален сектор за притежателите на тези билети.

 • Танц по мускули

  31 март 2011

  текст Елена Пенева, снимки Ангел Коцев Студио

  Само за две години тандемът на Мирослав Йорданов (психолог, художник, начинаещ културолог) и Валери Миленков (танцьор в балет Арабеск) се намести сред най-амбициозните и бързо развиващи се проекти в областта на съвременния танц у нас. Затова не е чудно, че спектакълът им Еcorché е едната от едва двете български продукции в доста внимателно селектирания списък в програмата на тазгодишния фестивал за танц и пърформанс Antistatic. Вмъкнахме се в претоварения им от репетиции и ангажименти график във време, в което простосмъртните спят дълбоко. Нарушихме сънената тишина вместо с танци, с въпроси.
 • Годишен отчет

  23 декември 2010

  Какво се случи с киното, театъра, музиката и нашия град през тази година. И какво предстои.
 • Наука за смеха

  2 декември 2010

  текст Елена Пенева, снимки: Георги Радулов

  Пълни зали четири пъти в месеца. Публика, която се залива от смях. Интерактивно представление без сценарий. Непознати за масовата аудитория актьори. Абсолютно никакъв PR или маркетинг стратегия, освен една – прави това, което правиш добре и публиката сама ще те намери. Вероятно не бихме повярвали, че това може да се случва в София, ако не го бяхме видели с очите си. Буквално минути след 39‑ото представление на ХаХаХа Импро театър си говорим с шестимата още задъхани актьори за това как им хрумва идеята да пробват на родна почва импровизационния театър, как стават ужасно добри в него и как намират своята вярна публика.
 • По следите на слънцето

  18 ноември 2010

  текст Дима Чакърова

  С майка балерина и баща филмов продуцент и режисьор, кариерата на Никита Дмитриевский изглежда повече от предопределена – завършва Московската държавна академия за хореография, а по-късно критиката не пести ласкави думи за спектаклите му. Като хореограф Никита не се страхува да опитва какво ще се случи на сцената, ако музиката е индъстриъл, а в главните роли са известни медийни персонажи. Последният спектакъл от дългичката за годините му трудова биография – Кралете на слънцето (в НДК, 25 ноември), събира в едно най-добрите балетисти на най-добрите танцови театри в света и забърква в особено чувствителна смес модерни танцови техники с класическа музика
 • Малка червена звезда

  21 октомври 2010

  текст Никола Шахпазов

  Диджей дуото The Smugglers Collective бяха първите, което започнаха истински суинг партита в София, а тази събота са ни подготвили още едно събитие без прецедент тук. В Soul In Da Hole за първи път ще се вихри истинско бурлеска шоу – с джаз от секстета на Мишо Йосифов, жартиери, силни, стилни и съблазнителни танци, кокетни найлонови чорапи и изпълнителките от парижката трупа Neo Retro на влиятелната Lady Flo. Малко преди истинската тръпка от шоуто поговорихме с вероятно най‑симпатичната от трите гостенки – синеоката Lada Redstar. Зад псевдонима й открихме сходни музикални интереси, романтика и балканска жар.
 • Отлично романтична

  23 септември 2010

  текст Елена Пенева, снимки Ангел Коцев студио

  След няколко прекрасни роли в Младежкия театър и Аскеер за изгряваща звезда за Три сестри (под режисурата на Крикор Азарян), Яна Титова започва сезона с летящ старт. С роли в три нови български филма (HDSP: Лов на дребни хищници вече е в кината, очакваме Кецове и Стъпки в пясъка) и като част от трупата на Народния театър и бъдещата постановка на Александър Морфов там – Полет над кукувиче гнездо, й предстоят само нови върхове.
 • Открадната красота

  15 юли 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Докато чакаме наесен на екраните да изгрее най-новият филм на Чучков брадърс – Тилт, се срещнахме с едно от действащите лица – очарователната Радина Кърджилова, която вече набра инерция покрай bTV серила Стъклен дом. На живо младата актриса се оказва дама с твърда позиция по житейските въпроси – нещо като бялата лястовица в актьорските среди, където с пълна сила важи предимно правилото “мълчи и бъди красива”. Радина обаче обича да говори и го прави добре.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088