• Зад кулисите с Ясен Атанасов

  21 юни 2021

  снимка Георги Сиркатов

  Ясен Атанасов е на 24 години, родом от София. Този месец Ясен завършва актьорство за драматичен театър в класа на проф. д-р. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Освен рядък талант и изключителна харизма, Ясен въплъщава своята съзидателност в авторския си подкаст Ти да видиш и в прочулия се съвместен проект Да се изгубиш нарочно. Неща, с които не парадира дори и да го попиташ - прекрасното си семейство и дипломата от 91 НЕГ. Обича слънцето, пътуването, смеха за глупости и не понася юнския дъжд.
 • .
 • Театър на сетивата - вълшебна пиеса за творчески свят

  16 юни 2021

  Ако някога сте преминавали през сетивен спектакъл лабиринт, знаете, че места като тютюневия склад в Пловдив, язовир Голям Беглик или дори молът променят напълно атмосферата си, когато на преден план изпъква емоционалното пътешествие. Създателите на Театър на сетивата Михаил и Златина открехват вратата към предстоящите Градски утопии: мрежа от вълшебни преживявания и светът, който съзидаваме, включвайки се в тях.
 • Какво гледат Весела Бабинова и Владимир Зомбори

  19 ноември 2020

  текст Дани Николова

  Весела Бабинова и Владимир Зомбори неведнъж са били от един и същи отбор в театъра. Така започва тяхното познанство, приятелство и в крайна сметка – неусетното формиране на още един, този път личен мини отбор, тяхната "нация за двама". Съвсем наскоро тя набъбна с още един малък, но важен човек, който (напълно естествено) отнема цялооото им внимание. Въпреки това Весела и Владо все още намират време за любимите си филми, сериали и постановки. Намериха дори няколко свободни минути, за да ни разкажат за тях.
 • Какво гледа Юлиян Петров

  24 септември 2020

  текст Дани Николова

  От 14 октомври нататък (когато е премиерата на Съблечи се за вечеря от Марк Камолети) актьорът Юлиян Петров ще заплита невъзможни за разрешаване възли от нелепости и загубени в превода отношения от сцената на Младежки театър Николай Бинев.
 • Мястото на сърцето с Елена Димитрова

  6 февруари 2020

  текст Севда Семер

  На сцената на Сфумато тя е с гръб към нас. В първите моменти на представлението, за което Елена Димитрова тъкмо получи номинация Икар за главна женска роля, едва виждаме как леко трепери през гъстия облак от сценичен дим.
 • Нещата от живота: Цвета Дойчева

  16 януари 2020

  текст Севда Семер

  "С годините се научих да вярвам на импулсите си. Хвърлям се – ако преди си избирах по трийсет минути от менюто за вечеря, днес съм в другата посока", казва ни Цвета един следобед близо до Сфумато, където след малко ще отиде на репетиция.
 • Нещата от живота: Вайва Грайните

  21 ноември 2019

  текст Севда Семер

  Писател е, но тази дума не побира всичко. Вайва прескача между жанровете, например с книгата си с дневници-есета, пише поезия и е драматург с любопитство към целия процес.
 • Нещата от сцената: Мариета Голомехова

  13 ноември 2019

  текст Наталия Иванова

  "Сцената в началото е космическа, изчистена среда. Това е най-сладкият момент – когато е празна, но малко по малко започваш да запълваш пространството с друг свят, който е жив и различен от реалния."
 • Зад кулисите с Надя Керанова

  17 октомври 2019

  текст Виолета Иванова снимки Севда Семер

  "В представления притеснението ми не си личи и слава богу – иначе какво правя изобщо на сцена?!", казва ни, когато повтаряме всеобщото мнение – че изглежда супер уверена и просто цъфти под театралния прожектор. Достатъчно е да минете през по-интимните зали на Сфумато, където Надя играе например внука в Същият ден или рецитира стихове в Актьори срещу поети, за да видите как с лекота свива и без това късата дистанция между себе си и публиката и как смело импровизира, когато куче излае от публиката (истинска история).
 • Центърът на танца: Каори Ито

  1 август 2019

  текст Севда Семер снимки Gregory Batardon

  Най-важната й цел е чрез танца да направи невидимото видимо. Каори Ито, която е родена в Япония, но живее в Париж, показва на сцената чувства, разказва лични истории и винаги говори направо.
 • Приятно ни е, Ива Тодорова!

  18 юли 2019

  текст Виолета Иванова

  Когато сяда да пише сценария на Приятно ми е, Ива!, едва ли осъзнава, че така вече върви към два Икара (за водеща женска роля и драматургичен текст) и един Златен кукерикон (за индивидуално театрално постижение).
 • Нещата от живота: Мартина Апостолова

  11 април 2019

  текст и снимки Севда Семер

  В друг сценарий щяхме да говорим с Мартина след тренировка, но днес я срещаме между две репетиции. След 15 години сериозна игра на футбол тя осъзнава, че се чувства най-добре не на терен, а на сцена. Така се озовава в класа на Цветана Манева.
 • Плейлистът на Лили Гелева

  28 юни 2018

  текст Виолета Иванова снимка Иван Гаков

  "Оказа се, че всичко, с което се занимавах в сложната юношеска възраст, води към едно – театъра." Защо тогава днес си говорим с Лили за музика? Слушайте.
 • Нещата от сцената: Веселин Петров

  7 юни 2018

  Текст Наталия Иванова Снимка Петър Недялков

  Неотдавна разбира, че е спечелил Аскеер за изгряваща звезда в трагикомичната приказка на Карло Гоци Кралят елен в Азарян (с режисьор Анастасия Събева). В нея сменя две кожи – на своенравния старец Панталоне и на простоватия младеж Труфалдино. Ако обаче се върнем няколко години назад в живота на Веселин, ще го хванем в друго действие – като студент по икономика във Варна, когато тъкмо започва уроци по актьорско майсторство.
 • Нещата от живота: Александрина Пендачанска

  29 март 2018

  текст Наталия Иванова снимка Мат Хенек

  Когато на 17 излиза за първи път на сцена, за да изпее ария на Виолета от Травиата на Верди, дори не знае как точно да се поклони. Само година по-късно обаче вече е Лучия ди Ламермур в Билбао, а през следващите 30 гласът ѝ звучи в най-големите опери от Виена, Берлин, Торино и Монте Карло до Москва, Ню Йорк, Вашингтон, Тел Авив и Париж (където живее с дъщерите си през повечето време).
 • Движението като религия

  15 март 2018

  текст Емануела Иванова снимки Charlie Schuck

  Човекът е създаден за движение, танцът е вродено умение, но ако имате съмнение, че анатомията ви е способна на това, можете да проверите – отговорете с "да" на въпроса "аз мога ли?" и си позволете да се свържете със себе си.
 • Нещата от сцената: Александра Петрова

  25 януари 2018

  текст и снимка Наталия Иванова

  Когато сяда в Сатиричния театър, за да види как е поставена неговата пиеса, испанският драматург Хуан Майорга казва, че този Хамелин е един от най‑добрите, които е гледал. За режисьора Александра Петрова това е голям комплимент, но не и единствен – със спектакъла (за нея дипломен) печели и Икар за дебют през 2017. Не знаехме много повече, преди да я срещнем лично, но виждаме как зад този успех стои доста работа, защото Александра събира опит и от театрални школи в Мадрид и Амстердам, а дори успява да завърши успоредно и психология.
 • Нещата от живота: Мила Люцканова

  24 август 2017

  текст и снимки Наталия Иванова

  "Номад съм и се чувствам добре в движение", казва ни Мила и добавя, че говори буквално, но и образно. Отстрани изглежда, че в живота ѝ няма чести застои. Откакто взима Икар за дебют в Сестри Палавееви през 2016, професията често я засилва в крайности – от ролята на "сладко мече провокатор" в мюзикъла Авеню Q до американска филмова звезда в Class на Владо Пенев с премиера сега на Аполония.
 • Нещата от сцената: Стайко Мурджев

  1 юни 2017

  текст Наталия Иванова снимки Анелия Тодорова

  Здрависваме се, след като тъкмо е взел Аскеер за най-добро представление за Еквус на Питър Шафър в Младежкия театър. Това не е първата му награда за режисура – Стайко има Икар за дебют за Пухеният, грамота от Министерството на културата за творческите си постижения, но и десетки разменени съобщения и разговори с непознати, които понякога не са разбрали нещо, а друг път искат да му кажат "благодаря".
 • Нещата от сцената: Живко Желязков

  20 април 2017

  текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова

  Танцът е общуване и всяка дума променя живота ти – така хореографът и съосновател на Derida Dance Center описва философията на своята "филология".

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098