• Могат ли компютрите да бъдат творци? Интервю с Бен Верховен и Пьотр Мировски

  26 октомври 2022

  текст Анастасия Стоева

  Театър на чудесата се завръща, като тази година освен учените, актьорите и лекторите на сцената ще излезе и... робот с изкуствен интелект. Не само това – този робот ще се „всели“ в главата на един от импровизаторите от трупата на Бен Верховен и Пьотр Мировски, ще диктува всяка негова реплика, а публиката ще влезе в ролята на анализатор. Заедно ще се опитаме да познаем кой от актьорите е бот под прикритие, а от създателите на спектакъла Improbotics научихме, че догатките ни са правилни едва в половината от случаите. Този театрален тест на Тюринг (метод, утвърден от британския математик Алан Тюринг, чрез който се установява дали дадена компютърна програма с изкуствен интелект може успещно да имитира човешки разум) обещава да е смешен, абсурден и динамичен.

 • .
 • Александър Секулов: Не знам нищо извън писаното слово

  2 юни 2022

  текст Анастасия Стоева

  Александър Секулов е не само сладкодумен разказвач, но и речовит събеседник. Кръстосва морската шир на думите в много посоки – проза, поезия и драматургия – а компас не ни е нужен, защото талантът на Секулов е безбрежен. В новия си роман Жена на вятъра той ни отвежда на пътешествие в търсене на житейски смисъл и надежда, а прозата му е пряма, шеговита и образна.

  Навръх 24 май Секулов за трети път бе удостен с награда Аскеер за най-добра съвременна българска драматургия, сега за постановката Народът на вазов, а многобройните му постижения в различните литературни жанрове ни провокираха да го потърсим, за да открием как успява да навигира сред необятния свят на словото.

 • Нещата от сцената: Марион Дърова

  29 април 2022

  текст Наталия Иванова

  Завършва философия, но животът ѝ винаги е бил тясно свързан с движението. Всъщност за нея двете неща не са в опозиция, тъкмо обратното – съвременният танц също намира своите теми в обществените нагласи и учи човека не какво да мисли, а как. Изпълнител е в спектаклите на Живко Желязков Silent Weapon, Zen Play, номинирания за Икар S INNER и Miss Julie, а от 2016 насам вълнува публиката и в ролята си на хореограф. В работата си Марион Дърова разглежда инерцията, в която попада животът (Мейнстрийм), омразата и агресията в обществото (Hating machine), а също и социалните измерения и стереотипите в понятията „пол“ и „женственост“, които изследва в спектакъла WO MAN (когато излиза на сцена заедно с Мартина Апостолова). Последният през 2021 получава Икар за съвременен танц и пърформанс, а днес, малко преди премиерата на следващото ѝ представление на One Dance Week, тя споделя, че продължава да рови в темите за пола, идентичността и човека отвъд тях. Резултатът е Свободно падане, който гледаме на 20 май в Дом на културата Борис Христов в Пловдив, но преди това стъпваме зад кулисите и улавяме няколко истории, родени там.
 • Съдбата на актьора

  7 март 2022

  текст Милен Антиохов

  В месеца между премиерата на Кървава сватба във варненския Стоян Бъчваров (19-и януари) и 101-годишнината на драматичния театър (12 март) си поговорихме с емблематичния за варненската сцена и българския театър Стоян Радев Ге. К., а той разказва за своите срам, страх, сантименталност и самоанализиране. Плюс още сериозни и не толкова сериозни теми.
 • Какво гледа Александър Хаджиангелов?

  21 януари 2022

  текст Дани Николова снимка Гергана Дамянова

  „Няма да стане. Анушка вече е разляла олиото“ е една от най-значимите реплики от култовия роман Майстора и Маргарита на Михаил Булгаков, която предизвиква огромни размисли за религия, съдба, философия и така нататък. Също така е и една от най‑забавните. Е, комсомолката Анушка действително разлива олиото, на другаря Берлиоз това му коства главата, а какво става впоследствие, гледаме на сцената на Младежки театър Николай Бинев. В постановката участва и Александър Хаджиангелов, при това в една от най-важните роли – тази на Майстора. Ние ще гледаме него, а какво гледа той, когато не е никой друг освен себе си (тоест, млад талантлив актьор, носител на Аскеер и номинация за Икар)? Това предстои да разберем.
 • Зад кулисите с Неда Спасова

  5 януари 2022

  текст Димитър Димитров снимки Владислав Филипов и Боряна Пандова

  Първото интервю в Програмата за 2022 година е с младата и талантлива актриса Неда Спасова, позната ни от редица роли на сцената в Народен театър Иван Вазов, театър София и театрална работилница Сфумато. Почитателите на българските сериали ценят високо участието ѝ в Откраднат живот, а следата ѝ блести и във филмите Дамасцена, Останалото е пепел и Ботев. След броени дни гледаме Неда и в постановката Илюзии в театър Азарян, а днес тя самата ни споделя повече за пиесата, за тъгата, вдъхновението и мястото на българската култура във време на глобална пандемия.
 • Стефан Прóхоров за виното, изкуството и целия смисъл на живота

  19 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Кети Маринова и Симон Варсано

  Познаваме Стефан Прóхоров от 15 години насам, когато нямаше брада, ала вече имаше опит в изкуството. За всичкото изминало време хуморът и духовитостта му все още опияняват като старо вино и разговорът ни днес прелива във всякакви теми. Театър, режисура, култура, халтура, че даже и кулинарно екскурзоводство. Представяме ти първата част от разходката из необятната вселена на Стефан.
 • Зад кулисите с Кирил Милушев

  21 септември 2021

  текст Деметра Георгиева снимки Иван Дончев

  Сред изгряващите звезди на българската сцена днес се приземяваме за среща с Кирил Милушев. Едва на 24 години, актьорът вече е участвал в сериалите Дяволско гърло и Столичани в повече. Публиката може би го разпознава и от ролята му в дългоочаквания филм Жените наистина плачат, излъчен на филмовия фестивал в Кан още преди премиерата му на Sofia Summer Fest по-рано този месец. Въпреки успехите си на екрана, Милушев остава рожба на театъра и очаква с нетърпение да запознае българската публика с предстоящата първа адаптация на Шахнаме: Сказание на Зал на 7 и 8 октомври в столичен театър Азарян. Задава се и неговият дебют като част от трупата на великотърновския театър Константин Кисимов с постановката На изток от рая по Джон Стайнбек.
 • Боян Петров за бойното самбо, дебюта на сцена и Торбалан

  15 септември 2021

  текст Димитър Димитров снимки Росина Пенчева и Кирил Станоев

  Той е от онези сърцати и пленителни таланти на театралната сцена, за които наостряме уши още щом чуем името им. Двуминутна раздумка пък ни е напълно достатъчна да се убедим, че чарът и акълът никак не са му чужди. Пожелаваме си да гледаме Боян Петров и изгряващото съзвездие млади актьори все по-често във все така вълнуващи спектакли. Засега се стягаме за ударното му начало на новия театрален сезон и участията в Под игото. 1894 на 19 и 21 септември в Театър пред театърa, както и в Хляб в джоба на 30 септември в Yalta Club Art Room.
 • Могат ли един без друг науката и изкуството? Разговор с Димитър Узунов

  8 септември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Наука и изкуство извън границите на минало, настояще и бъдеще имаме шанса да видим в Театър на чудесата между 10 и 12 септември в Terminal 1 и Сцена Дерида. RATIO и Арте Урбана Колектив са ни подготвили серия от така наречени „художествени лекции“, в които сложни научни концепции са представени чрез различните езици на изкуството – картина, звук, танц и театър. Предстои да научим какви са тайните на безсмъртието, как да опитомим древен звяр и какво крият черните дупки. Ще се сблъскаме с парадокси и ще разберем каква е връзката между природата и информационните технологии.

  Възможна ли е симбиозата между науката и изкуството? Върху този въпрос разсъждаваме днес с Димитър Узунов, чието събитие Как да се превърнеш в Айнщайн за един час? – лекция под формата на моноспектакъл с интерактивни елементи и разискване на въпроса за креативността и въображението – можем да гледаме на 10 септември. По образование Димитър е геолог, а понастоящем и драматург, продуцент, режисьор и съосновател на Арте Урбана Колектив.
 • В света на японското куклено изкуство с Любомира Костова

  7 септември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Прожекторът изгрява над изящен пейзаж и пред нас оживяват герои от японски народни приказки – принцове и императори, самураи и чудовища, дори говореща купичка. В магическия свят на Театрална формация Сенджу всичко е възможно и както любовта на героите разцъфва в красив контраст от светлини и сенки, така и в нас покълва любовта към японския куклен театър Такеда.

  Театралната формация вече трета година радва малки и големи с представлението си Дъщерята на самурая, а на 10 и 11 септември в кино-театър Освобождение предстои и премиерата на Иссън Боши, японският Малечко-Палечко. Спектакълът отново включва кукли, ръчно изработени от последния наследник на този тип марионетна традиция – Сенджу Такеда, както и театър на сенките, но този път на сцената излизат и марионетки-гиганти. Музиката е от Мария Михайлова, а стиховете – от Мария Донева. Повече за театралното представление ни разкрива режисьорът на постановката Любомира Костова.
 • Зад кулисите с Георги Кючуков

  31 август 2021

  текст Галя Николова

  Новият свеж глас на родната комедия се казва Георги Кючуков. Стендъп комикът с неслизаща от лицето усмивка и неизменен каскет всеки път разсмива до болки в областта на стомаха публиката си. Без значение дали го гледаме на ARTE Festival или от сцената на безбройните му клубни участия като част от комедийното крю Inside Joke, едно е сигурно – запомнили сме ги. Съвсем заслужено на първото издание на годишните награди Golden Mic Stand-Up Comedy Awards Георги Кючуков си тръгна с голямата награда – Комик на годината и 31-сантиметров златен микрофон, трофей към признанието. Верен на себе си, той възнамерява да посрещне предстоящия си рожден ден с комедиен роуст, а именно Кючуков на грил в Sofia Live Club на 2 септември. Там селектирани комици ще му се подиграват без право на сърдене, а приходите от билетите ще бъдат дарени на сдружение Деца с онкологични заболявания. Точно този комик явно е комплексна личност.
 • Зад кулисите с Ясен Атанасов

  21 юни 2021

  снимка Георги Сиркатов

  Ясен Атанасов е на 24 години, родом от София. Този месец Ясен завършва актьорство за драматичен театър в класа на проф. д-р. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Освен рядък талант и изключителна харизма, Ясен въплъщава своята съзидателност в авторския си подкаст Ти да видиш и в прочулия се съвместен проект Да се изгубиш нарочно. Неща, с които не парадира дори и да го попиташ - прекрасното си семейство и дипломата от 91 НЕГ. Обича слънцето, пътуването, смеха за глупости и не понася юнския дъжд.
 • Театър на сетивата - вълшебна пиеса за творчески свят

  16 юни 2021

  Ако някога сте преминавали през сетивен спектакъл лабиринт, знаете, че места като тютюневия склад в Пловдив, язовир Голям Беглик или дори молът променят напълно атмосферата си, когато на преден план изпъква емоционалното пътешествие. Създателите на Театър на сетивата Михаил и Златина открехват вратата към предстоящите Градски утопии: мрежа от вълшебни преживявания и светът, който съзидаваме, включвайки се в тях.
 • Какво гледат Весела Бабинова и Владимир Зомбори

  19 ноември 2020

  текст Дани Николова

  Весела Бабинова и Владимир Зомбори неведнъж са били от един и същи отбор в театъра. Така започва тяхното познанство, приятелство и в крайна сметка – неусетното формиране на още един, този път личен мини отбор, тяхната "нация за двама". Съвсем наскоро тя набъбна с още един малък, но важен човек, който (напълно естествено) отнема цялооото им внимание. Въпреки това Весела и Владо все още намират време за любимите си филми, сериали и постановки. Намериха дори няколко свободни минути, за да ни разкажат за тях.
 • Какво гледа Юлиян Петров

  24 септември 2020

  текст Дани Николова

  От 14 октомври нататък (когато е премиерата на Съблечи се за вечеря от Марк Камолети) актьорът Юлиян Петров ще заплита невъзможни за разрешаване възли от нелепости и загубени в превода отношения от сцената на Младежки театър Николай Бинев.
 • Мястото на сърцето с Елена Димитрова

  6 февруари 2020

  текст Севда Семер

  На сцената на Сфумато тя е с гръб към нас. В първите моменти на представлението, за което Елена Димитрова тъкмо получи номинация Икар за главна женска роля, едва виждаме как леко трепери през гъстия облак от сценичен дим.
 • Нещата от живота: Цвета Дойчева

  16 януари 2020

  текст Севда Семер

  "С годините се научих да вярвам на импулсите си. Хвърлям се – ако преди си избирах по трийсет минути от менюто за вечеря, днес съм в другата посока", казва ни Цвета един следобед близо до Сфумато, където след малко ще отиде на репетиция.
 • Нещата от живота: Вайва Грайните

  21 ноември 2019

  текст Севда Семер

  Писател е, но тази дума не побира всичко. Вайва прескача между жанровете, например с книгата си с дневници-есета, пише поезия и е драматург с любопитство към целия процес.
 • Нещата от сцената: Мариета Голомехова

  13 ноември 2019

  текст Наталия Иванова

  "Сцената в началото е космическа, изчистена среда. Това е най-сладкият момент – когато е празна, но малко по малко започваш да запълваш пространството с друг свят, който е жив и различен от реалния."