• Наша гордост

  20 ноември 2008

  Петя Златанова

  За него белите маратонки са чаровно минало. Има неприлично дълга биография за 38-те си години. Прави изкуство без дъх. Известен е с ролите си във филмите Изпепеляване, Подгряване на вчерашния обяд, Среща; автор на пиесата Ерос и поетичната книга Катапулт; автор на музиката към 65 театрални спектакъла, 10 игрални и 4 документални филма. Композитор на саундтрака към киношедьовъра Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, който вече е на световния музикален пазар.

  Детството на госта ни минава под липите на Стара Загора. Оказва се обаче, че за 75-те си роли в театъра, досега не е играл нито веднъж на сцената тук. На 24-ти ноември това ще се случи - ще го гледаме в Малка пиеса за детска стая.

   

 • .
 • Дадено ми е да пазя детето в себе си

  30 октомври 2008

  Петя Златанова

  Дами и господа, да посрещнем хита на сезона - Здравейте, аз съм ваш’та леля! Новото премиерно представление на Държавна Опера Стара Загора е на 5-ти ноември (оригиналното име на мюзикъла от О. Фелцман е Лелята на Чарли). Главната роля на новия културен факт е поверена на „обичайния заподозрян“, незаменимият любимец на народа: Руслан Мъйнов!
 • Така се работи в Европа!

  23 октомври 2008

  Петя Златанова

  Дългогодишен директор на Кукления театър в Стара Загора. Винаги грее с усмивката си, жизнерадостен, пълен с енергия и оптимизъм. Успешен мениджър и творец в едно. Създал много нови и прогресивни проекти, запазвайки традициите в куклено-театралното изкуство в Стара Загора, градени поколения назад. Театърът има 51-годишна достойна история с над 300 постановки от български и световни автори.
 • Старозагорският театър е зареден с младост

  15 октомври 2008

  Петя Златанова

  Колко е важно да бъдеш сериозен е новият потенциален сценичен хит на Драматичен театър Гео Милев. Оскар-Уайлдовият хумор ще вдъхне изтънчен и очарователен стил на старозагорската публика. На сцената в персонажите на ирландския декадент, живял преди век и половина, ще се превъплътят любими за публиката артисти. За тях ще поговорим подробно в интервюто с един от корифеите на българския театър проф. Красимир Спасов. Спектакълът не би бил възможен без великолепната сценография на Марина Райчинова и Теодора Лазарова, хореографията на Веселин Ранков и превода на Красимира Тодорова.
 • Добрият стил трябва да се отглежда

  9 октомври 2008

  Петя Златанова

  Режисьор, театровед и директор. Очаквано добра комбинация за шеф на Драматичен театър Гео Милев. Иде реч за младият и свойски креативен театрал Александър Събев. Неспокоен и търсещ дух, симпатично странен и докрай отдаден на театъра. Започваме разговора си неангажиращо и лежерно... стъпка по стъпка към сърцевината на интервюто – новият творчески сезон, премиерните заглавия и тенденциите в репертоара на старозагорския театър.
 • Да не забравяме, че сме българи преди всичко

  2 октомври 2008

  Петя Златанова

  Обичате ли да ходите на опера? Мислите ли, че това е много старомодно? Поне оперета, мюзикъл или балет...? Мисля си, че следващите редове ще възбудят поне любопитството ви да се уверите какво ще предложи новият сезон на Старозагорската опера! Веселин Стойков – директорът на Държавна опера Стара Загора е енергичен и креативен професионалист, който иска да привлече по-младата публика в залите на Операта.
 • Рапсодия в черно

  25 септември 2008

  текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин

  Явор Гърдев вече владее света на театъра и реши да опита как е в киното. Първата му крачка – Дзифт – е толкова голяма, че го гледаме със страхопочитание. От месеци слушаме през кой фестивал е минал и с какви награди се връща, а наскоро в суматохата се включиха и холивудски продуценти с предложение за римейк. Най-накрая тази седмица Дзифт ще потече и по нашите екрани, както пише на плаката му, а Явор трябва да отговаря на въпроса как, по дяволите, успя да направи толкова добър филм. Докато не изпуска от очи новата си постановка на варненска сцена и се стяга за още два удара в киното. Наистина как се питаме и ние.
 • Преклонената главица сабя не я сече

  16 септември 2008

  Петя Златанова

  На 19 септември е премиерата на новата постановка на Драматичен театър Гео Милев по пиесата на Камен Зидаров Иван Шишман. Сценичният вариант е на Мария Донева, сценографията е на Теодора Лазарова, музиката композира Мартин Каров, който играе и ролята на Нури бей. В кожата на Цар Иван Шишман влиза номинираният за Аскеер 2008’ Тигран Торосян. Сред актьорите са още Христофор Недков, Елена Азалова, Светла Тодорова, Димитър Митев, Бойо Боев и Димитър Живков. Под режисурата на Ивелин Керанов това представление задава въпроси за корените ни, за историята ни, за родовата и националната ни чест.
 • Лирично отклонение

  11 септември 2008

  текст Александър Величков, снимки Илиян Ружин

  Румен Баросов говори сладкодумно и наглед спокойно, но няма как да скрие ентусиазма си – наближава организирания от него и Ясен Атанасов София: поетики. Определено има повод за гордост – 8 години след първия български фестивал, обединяващ градска поезия и модерна музика, най-сетне дойде време за продължението. А то се очертава страхотно – 32-ма поети, 15 банди и диджеи, 3 танцови миниатюри и 1 вечер на арт импровизацията, на 21 септември, под открито небе, до езерото с лилиите.
 • Обичам да усещам публиката

  3 септември 2008

  Петя Златанова

  Обича да казва, че е от младата кръв в Старозагорския Драматичен театър. Лицето му сменя настроения, понякога толкова шеметно, че ти е трудно да ги осъзнаеш поотделно – засмян, самовглъбен, учуден, сериозен, невинно-саркастичен, яростен, блажен... Всичките му физиономии си приличат по това, че в нито една от тях не усещаш грам злоба. Спори се, дали актьорът трябва непременно да бъде високоинтелигантен. Със сигурност за Константин Икономов това е голям плюс. Има всенародната любов от ролите си в Сънища наяве, Великолепният рогоносец, Учител, Двамата веронци, Тестостерон. Карлсон, който живее на покрива е новият мюзикъл от сцената на Драматичен театър Гео Милев. Почитателите на даровития актьор без замисляне биха се досетили, коя е ролята му.
 • 2:0 за Полша

  21 август 2008

  Анджей Сарамонович е известен по света и у нас предимно като автора на пиесата Тестостерон, но в действителност името му стои зад едни от най-гледаните полски филми в момента – смешни градски истории, в които отборите на мъжете и жените си бият дузпи, но никой не печели мача. Анджей наистина разбира от тази игра, както всъщност и от нормален футбол, и ще го докаже на наш терен – киноверсията на Тестостерон и последният филм по негов сценарий Лейдис вече пътуват към Варна за кинофеста Любовта е лудост. Сарамонович ще ни ги представи лично след няколко дни, но откликна и на желанието ни да се запознаем предварително и да поговорим за мацките и мачовците, киното, театъра и гмуркането в дълбоки води.
 • Къде си ти, къде съм аз

  20 август 2008

  Петя Златанова

  В средата на август стартира Националното турне на Комиците под логото Лесно е да се засмееш. Христо Гърбов е един от великолепната шесторка с Любомир Нейков, Кръстьо Лафазанов, Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев и Петьо Петков. Сега той ни дава отговори на някои любопитни за почитателите на телевизионното шоу въпроси.
 • По гласа ще го познаете

  10 юли 2008

  текст Елена Петрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Доктор Хаус отива на рали. Спокойно, чешитът от култовия сериал не е захвърлил на пистата бастуна и хапливите си забележки. Просто Даниел Цочев, който го озвучава на български, е намерил по?екстремно амплоа – това на разказвач в новата 3D продукция NASCAR.
 • Любовта се дава, не се взема

  2 юли 2008

  Петя Златанова

  Той идва от Македония. В името на изкуството. Театърът е неговия духовен дом. Очите му казват: “Красив и умен съм. Зная и мога много, затова заслужавам да ми дадете света!” И не му се сърдиш. Приемаш го такъв.
  Той е Георги Георгиев-Гого. Професията му е театрален режисьор. Постановките: Мърлин Мърло от Николай Коляда, Оле-ле от Здрава Каменова, Малък динамит от Аби Морган (премиерата предстои през септември в Драматичен театър Гео Милев, Стара Загора).
 • До Русия и назад

  26 юни 2008

  текст Елена Петрова, снимки Аполония

  След години отсъствие от нашата сцена Александър Морфов се завръща в България, за да покаже две постановки, реализирани в театър Вера Комисаржевска в Санкт Петербург.
 • Канела за фенове

  30 май 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  В този материал става въпрос едновременно за театър, поезия и сектор Г на стадион Българска армия. Общият елемент между тях е Елин Рахнев – журналист, драматург и страстен цесекар, способен да представи живота в България като маршрутка или да възпее футболните пристрастия на папата. Срещнахме Елин в едно кафе, на сто метра от Сатирата, и обсъдихме новата му стихосбирка Канела и някои други неща.
 • Нова надежда

  16 май 2008

  текст Ирина Маринова снимки Илиян Ружин

  Боян Иванов е от младите театрални режисьори, които трупат точки с провокативни спектакли като Q4. Рядко минава към София, но този сезон ни изненада в гръб с две дипломни постановки на студенти от НАТФИЗ и НБУ и се закани да направи трета – Слуга на двама господари в Народния. Последното не се получи, но, така или иначе, се срещнахме с Боян да поговорим за театъра като масово изкуство и пакостите в детството.
 • Смело сърце

  21 март 2008

  текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин

  След сериала Дунав мост всички побързаха да облепят Йоана Буковска с етикети и не спряха да я сочат с пръст заради разголването и смелостта. Това обаче не я спира да се бори и да продължава напред, а напоследък е особено активна и в театъра, и в киното. Затова решихме, че е време да се срещнем с Йоана и да си поговорим честно в очи за ролите, скандалния имидж и... тези три неща.
 • Видео бокс

  15 февруари 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Гледахме новото видео на Невена от Music Idol и се сетихме, че досега сме си говорили с режисьора Стоян Радев само за театър. А той е отговорен за едни от най-добрите клипове в България, снима купища реклами и мечтае за един добър съвременен български филм. Вече имаме въпроси.
 • Елен в кутия

  1 февруари 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Яна Блажева

  Не излиза много, разхожда кучето си в градинката на Свети Георги, седи на пейки, ходи на тае бо, а лятото рисува върху камъни. Казва се Елен Колева. Съвсем скоро получи филмовата награда в категория Най-добра актриса за ролята си в Шивачки. А всъщност най-доброто предстои, честно.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098