• Театрална черупка

  25 февруари 2010

  текст Ирина Маринова

  След като няколко години Театърът на голия охлюв към Нов български университет имаше разхвърляни прояви в различни пространства, най-накрая ще може да покани публиката на собствена територия.
 • Млада гвардия

  4 февруари 2010

  През април се задава третото издание на фестивала Антистатик, който се опитва да разчупи инерцията и да раздвижи полето на съвременните танцови техники тук. Докато чакате поредната доза движенчески и театрални спектакли, можете да се включите и със собствена разработка по темата.
 • Висок старт

  23 декември 2009

  текст Ирина Маринова

  Напук на апокалип­тичните прогнози, годината ще започне обещаващо, нищо че бюджетът на държавните театри ще бъде в пъти по-малък от досегашния. Затова, без да губим време, вдигаме завесата на първия месец в новото десетилетие.
 • Опит за летене

  23 декември 2009

  текст Миа Янева, снимки Атанас Кънчев

  Един от последните мохикани на българския театър, режисьорът Крикор Азарян, напусна тази земя, но не и преди да довърши започнатото. Безкомпромисно добър във всичко, което прави, той за пореден път надви природата и постави финален щрих на живота с последната си постановка от трилогията по Чехов Вишнева градина.
 • Новите дрехи на принцесата

  17 декември 2009

  Миа Янева

  Помним суперконцептуалните ревюта на Мариела Гемишева от времето, когато тук все още дефинирахме модата по-скоро като нещо за носене, ...
 • Драма за всички

  19 ноември 2009

  текст Ирина Маринова

  След успеха на предишните два сезона на проекта Pro Text, организацията 36 маймуни продължава смело превеждането на качествена драматургия и представянето й в нетрадиционна среда. И след ударния старт с четири немски пиеси през 2007 и два френски през 2008, сега ни представят най-интересните съвременни румънски пиеси.
 • Японски фестивал в София

  6 ноември 2009

  По случай Двадесетите юбилейни дни на японската култура и 50-годишнината от възстановяването на българо-японските отношения на 6 и 7 ...
 • Търси се

  2 октомври 2009

  След няколко дни Odavision studio и New Actors започват голямото търсене на участници за своята нова продукция – пълнометражен филм на Петър Одаджиев с работно заглавие Преследвачът на звуци.
 • Кой се страхува от козата

  1 октомври 2009

  текст Ирина Маринова

  В началото на десетилетието, малко след премиерата на Три високи жени у нас, Едуард Олби сподели, че би дошъл и работил в България само ...
 • Светлина в тунела

  25 септември 2009

  Познаваме Георги Тенев като драматург, водещ на телевизионната поредица Голямото четене и като писателят, спечелил наградата на ВИК за 2007 за романа си Партиен дом.
 • Награден фонд

  21 май 2009

  текст Ирина Маринова

  Малко преди да паднат завесите и театралните сцени да опустеят за летните месеци, идва моментът за равносметка – под формата на призовете Аскеер. Най-неочакваното тази година май e фактът, че в битка се изправят малко на брой представления, всяко от които с много номинации. С присъщия си позитивизъм обаче сме твърдо решени да отбележим края на сезона с вдигната наполовина пълна чаша.
 • Модерни времена

  16 април 2009

  текст Ирина Маринова, снимки Валентин Дановски за Ангел Коцев студио

  На фаталната дата 13 април, почти 2 години след старта на амбициозния проект, върху картата на София се появи още една театрална сцена – тази на Модерен театър.
 • Минаха години

  2 април 2009

  Този месец се навършват цели 130 години, откакто София е столица и това е повод за един малък празник, въпреки че улиците на града никак не изглеждат тържествено.
 • Подземен свят

  12 март 2009

  Диана Георгиева

  Похвално е, когато занимаващите се с нетрадиционни форми на изкуство получат възможност за изява, най-малкото защото така и обикновените зрители имат шанс да видят арт алтернативата. Международният фестивал на пърформанса Sofia Underground пък вече си изгради репутацията точно на такава арена за смели модерни артисти.
 • Kiss Kiss, Bang Bang!

  12 февруари 2009

  Целувката уж е за двама, но насам натам по света се организира верижно целуване, при което всеки дашно поднася устни към съседа в ...
 • Драматична връзка

  5 февруари 2009

  Театралното изкуство си има своите специфики и необходими подправки, благодарение на които се приготвят колбичките със сценична магия. Наясно с това, няколко души, обединени от любовта си към театъра, създават сдружението Нови драматургии.
 • В очакване на Икар

  22 януари 2009

  текст Ирина Маринова, снимка: Валентинов ден, Малък градски театър Зад Канала

  От връчването на най-важните ни театрални награди ни делят точно два месеца. По стар обичай Икарите ще бъдат раздадени на 27 март – Световния ден на театъра, а тържеството ще се играе в Народния театър под режисурата на Стоян Радев. Както всеки път, седмица преди това ще видим най-доброто от най-доброто на Софийския театрален салон. А докато така стоим и чакаме театърът да ни връхлети, защо да не набелжим някои тенденции в сценичното изкуство от изминалата година – водим се по номинациите, те тъкмо станаха известни.
 • Колекцията на Азарян

  15 януари 2009

  текст Ирина Маринова

  Крикор Азарян не лежи на стара слава и след успеха си миналата година открива 2009 с премиера в Армията – Колекцията по Харолд Пинтър, която иронизира празния и показен живот на фалшивите роли.
 • Тя, Невена

  18 декември 2008

  Георги Минков

  Невена Коканова озари с талант и харизма най-силния период на българското кино. Тя е нашата актриса, която би била най-близо до номинация за Оскар, ако в ерата на соца това изобщо беше възможно. Този месец щеше да навърши 70 години и в София отбелязваме повода с няколко трибют събития.
 • Модерни времена

  4 декември 2008

  текст Ирина Маринова

  Идеята за частен театър с постоянна трупа от популярни актьори ни прозвуча преди месеци доста амбициозно, но ето че вече е реализирана ...