Лия Петрова и Георги Димитров

Лия Петрова и Георги ДимитровBuy tickets
 Диригент: Георги Димитров
Лия Петрова [цигулка]
Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор оп.61, Симфония No 8 във фа мажор, оп.93 от Бетовен
Блестящата цигуларка Лия Петрова гостува на Софийската филхармония на 21 януари. Под палката на маестро Георги Димитров тя ще представи Концерт за цигулка от Лудвиг ван Бетовен. Неговата Осма симфония ще звучи във втората част на вечерта.


Бетовен създава Концерта си за цигулка в ре мажор през 1806 година за директора на Виенския театър Франц Клемент - известен по онова време цигулар и композитор. Това е единственият концерт за цигулка на немския титан, достигнал до нас. Днес той е в репертоара на всички големи световни цигулари. Във втората част на вечерта звучи Осмата симфония на Бетовен. В нея той се обръща към миналото, като преплита типичните черти на класицизма, интерпретирани чрез нови техники. В нея композиторът, сякаш поглеждайки назад към изминатия път, се смее на илюзиите си. И до днес тя е сред най-красивите образци на класическата музика.

Поради извънpeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвĸa ви съветваме да следите и сайтовете на организаторите на събитията, за които четете тук, за настъпили промени в програмата им.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1082