Евгений Кисин свири произведения от Берг, Шопен и още в зала България

Евгений Кисин свири произведения от Берг, Шопен и още в зала БългарияBuy tickets
 С: Евгений Кисин [пиано]
В програмата: Соната за пиано, оп.1 от Албан Берг, Пет пиеси за пиано, оп. 2 от Тихон Хренников, Три прелюда за пиано от Джордж Гершуин, Ноктюрно оп. 32 №1 в си мажор от Фредерик Шопен, Три емпромптюта от Фредерик Шопен, Полонез №6 в ла бемол мажор, Героичен, оп. 53 от Фредерик Шопен
Пианото му минава през велики произведения на Берг, Гершуин, Хренников и Шопен. Идеята да обедини тези композитори се ражда по време на изолацията, която музикантът прекарва в Прага. 


"Аз съм всеяден човек, има много музика, която обичам, така че се надявам само на едно: да живея достатъчно дълго, за да имам време да изсвиря всичко." Руският пианист започва като детето-чудо, а днес е един от най-уважаваните виртуози в света на класическата музика.

Роден е в Москва през октомври 1971 и само след две години започва да свири по слух и да импровизира на пиано. На шест той постъпва в специално училище за даровити деца, Московското музикално училище Гнесин, където е ученик на Анна Павловна Кантор, която остава единственият му учител, а до днес той я смята като част от семейството му. На десетгодишна възраст е дебютният му концерт, на който изпълнява Концерт за пиано на Моцарт К. 466. Изнася първия си самостоятелен рецитал в Москва една година по-късно. Влиза в полезрението на световното внимание през март 1984, когато на 12-годишна възраст изпълнява Концерти за пиано No 1 и 2 на Шопен в Голямата зала на Московската консерватория с Московската държавна филхармония под диригентството на Дмитрий Китаенко. Този концерт е записан на живо от Мелодия, а следващата година излиза в двоен албум.

Първите изяви на Кисин извън Русия са през 1985 в Източна Европа, последвани година по-късно от първото му турне в Япония. През 1987 дебютира в Западна Европа на Берлинския фестивал, а през 1988 обикаля Европа с Московските виртуози и Владимир Спиваков. Дебютира в Лондон с Лондонския симфоничен оркестър под ръководството на Валерий Гергиев. През декември същата година той участва с Херберт фон Караян и Берлинската филхармония в новогодишен концерт, който се излъчва в много страни, като изпълнението се повтаря през следващата година на Великденския фестивал в Залцбург. Аудио и видео записи на новогодишния концерт са направени от Дойче Грамофон.

Кисин участва на BBC Promenade Concerts в Лондон и същата година дебютира в Северна Америка, като изпълнява и двата концерта за пиано на Шопен с Нюйоркската филхармония под палката на Зубин Мета. Следващата седмица открива Стотния сезон на Карнеги Хол с грандиозен дебютен рецитал, който е записан на живо от BMG Classics. Кисин е обсипан с музикални награди от цял свят. Той е специален гост на церемонията по връчването на наградите Грами през 1992, излъчени на живо пред над един милиард публика и става най - младият инструменталист на годината на Musical America през 1995. Две години по-късно получава престижната награда Триумф за изключителния си принос в културата на Русия, една от най-високите културни отличия, присъждани в Руската република, и отново е най-младият лауреат, награждаван някога. Той е първият пианист, който е поканен да изнесе рецитал на BBC Proms, а през сезон 2000 е първият солов изпълнител, някога канен да свири на откриващия концерт на Proms. През май 2001 Кисин е удостоен със званието Доктор Хонорис кауза по музика от Музикалното училище в Манхатън. През декември 2003 в Москва той получава наградата Шостакович, една от най-високите музикални награди в Русия. През юни 2005 му е присъдено почетно членство в Кралската музикална академия в Лондон. Наскоро беше отличен с музикалната награда Херберт фон Караян за 2005 г. Евгений Кисин е почетен доктор на Хонконгския университет, Еврейския университет в Йерусалим и Университета Бен Гурион в Беер Шеба. Носител на наградите Edison Klassiek в Холандия, наградите Grammy и Diapason d'Or и голямата награда на La Nouvelle Academie du Disque във Франция. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098