Дворжак в Америка

Дворжак в АмерикаИдея: Джоузеф Хоровиц
Дир.: Максим Ешкенази
Иван Юруков [четец], Валери Турманов [бас-баритон], Софийска филхармония
В програмата: Антонин Дворжак - Симфония № 9 - Из Новия свят
Проектът Дворжак в Америка ни запознава с едно от най-популярните класически произведения: Симфония № 9 - Из Новия свят на Антонин Дворжак. Неговият автор, Джоузеф Хоровиц, е всепризнат музикален критик, автор на 10 книги и пионер на тематичното програмиране. Дворжак в Америка представя както триумфа и трагедията, на които чешкият композитор е бил свидетел по време на пребиваването си в Америка през 1892 г, така и въздействието на неговото творчество върху американската музика.


Хоровиц съживява историята, която лежи в основата на Симфония № 9 - Новия свят. Композиторът, който пристига в Америка от Чехия, остава очарован от музиката на афроамериканците, до която се докосва благодарение на помощника си Хенри Бърли. Негърските спиричуъли и срещата с културата на коренното население на Америка дават на Дворжак материал, от който той се вдъхновява за написването на този шедьовър. В Девета симфония композиторът улавя жизнеността и силата на американската музика, така че и публика, и критици се влюбват завинаги в творбата.
Мултимедийният тематично-образователен концерт Дворжак в Америка ще се предшества от беседа с диригента и изпълнителите преди самия концерт. Историята, която стои зад създаването на Симфония № 9 - Новия свят, ще бъде разказана от актьора Иван Юруков и бас-баритона Валери Турманов, придружавани в това пътешествие във времето от Софийската филхармония, водена диригента Максим Ешкенази.
В събитието в включена и мултимедийна презентация за Ларгото и Скерцото на Симфония №9 - Из Новия свят, части от Песента на Хайяуата от знаменития американски поет Лонгфелоу, вдъхновила Дворжак, и картини от американски художници.
“Слушателите ще видят коренното население с очите на Дворжак”, споделя актьора Иван Юруков, когото ще видим в ролята на Четеца, а една от тайните, които ни издава е, че в ръцете му ще попаднат лични писма на Дворжак, които той ще прочете на сцената на зала България.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.