Пространство 108


Адрес: София, ул. Г.С.Раковски 108
Мобилен: 0883 360 430
Ако животът на това място беше съхранен на лента, щяхме да видим първото тв предаване, дебюта на Богдана Карадочева, кино прожекции, симфонични концерти, ведомствени купони и конгреси. Звучи като история на ветеран, но точно сега в кадър влизат техно парти с 3D мапинг и късо кино на възглавници – новият епизод на сагата се казва Пространство 108 и ето как започва.

Адрес Раковски 108 сочи към сградата на Федерацията на научно-техническите съюзи, построена през 30-те, за да събере всички инженерно-архитектурни умове под един покрив. Днес на входа ни чака Николай, а няколко крачки нагоре по стълбите водят до Зала 4 на втория етаж. От 1990 насам името й е Професор Асен Златаров, а архитектурата с барокови елементи, балкон и висок таван (и то какъв) веднага дават сто идеи как да я видим пълна с хора. Не сме обаче първите. "Решихме да организираме тук алтернативни събития съвместно с федерацията, която от година и половина иска да й вдъхне нов живот с помощта на по-млади умове", казва Николай, за когото е най-важно да се пази баланс между нощните събития и срещите с различни форми на изкуството.

След генерална репетиция на Хелоуийн, когато залата събира пет имена зад пулта и 600 пред сцената, в графика вече има предстоящи събития. Erotomania на 17 февруари е метафора за онзи вид илюзия, когато "човек толкова се е вманиачил в любовта си към някого, че живее във въображаем свят", а за нея работят мащабен 3D мапинг и повече от десет човека на грамофоните. Концепцията е Best Kept Secret с електроника и хип-хоп от Sava, Jana, Bumbo и гостуваща щафета на The Perseverance и GoldenTrash от Италия, а по случая ще се отвори и съседната по-малка зала, за да побере Porno BPM. Николай намеква за подобно парти на 3 март, но пак подчертава, че тук не трябва да се очаква само висока музика в малките часове.

Първият завой в другата посока е прожекция на късометражно кино върху възглавници, вместо столове, която още няма точна дата в календара. Обръщаме го обаче на март, когато е официалното откриване на Пространство 108, а след него програмата остава отворена за проекти, които да скъсяват дистанцията с по-широката публика. Струва ни се, че тук има гориво за това раздвижване, нищо че всичко е още "тепърва" – ще следим, докато стане и "вече".

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.