Underpool Arena


Адрес: София, ул. Коломан 2
"Ако алтернативната сцена в Берлин е върхът, а тази в Белград е по средата, в София сме тук долу", казва Николай и сочи три деления на въздушна скала, в която ние сме на дъното. Защото да, имаме много хубави барове, но ъндърграунд културата е липсващо звено, което той зарежда с нова идея – пенсионираният Олимпийски басейн Славия да се напълни отново, този път с хора. Името на проекта е Underpool Arena, а преди откриването му на 12 май се гмуркаме заедно за една дължина, за да разберем повече.

Бързо намираме стадион Славия в Овча купел, но пред табелата му все още не сме на точния адрес, затова подминаваме спортните зали по продължението на улица Коломан и стигаме до №2. Позанемарената постройка крие сериозно пространство – плувен басейн от 2000 квадрата, построен през 1986, за да приюти Европейско първенство. "Работил е едва до 1989. След това е затворен поради липса на средства и тоталната му разруха започва. От 1995 нататък лека-полека се заехме да го възстановяваме, сложихме пясък, приравнихме го и направихме телевизионно и филмово студио", трупа истории стопанинът Боби, който държи ключовете за вратата от 20 години.

За това време го е виждал във всякакви роли. "Ако сте гледали Непобедимите 3, там има една сцена с побой в бар – е, това е барът. Онези красиви рисунки и декори пък останаха от един френски филм – много ни харесаха и решихме дори да платим за тях." Днес обаче Николай (който стои и зад идеята на Пространство 108, отворило през март на Раковски) се свързва с Боби, за да обърне нова страница: "В София няма много места за събития с такъв мащаб и атмосфера. Затова решихме да го наемем и да пробваме да направим нещо по-интересно. Ще заградим пространството като за фестивал, ще изчистим, ще сложим прожектори, екрани и два бара – за бира и ракия, но все пак усещането вътре ще остане по-ъндърграунд".

По план за откриването на 12 и 13 май в лайнъпа се зареждат 10 часа Balkan Beats и още толкова техно. В първия ден влизаме в басейна още в 19:00 заедно с Oratnitza, Kottarashky & The Rain Dogs, Иван Шопов и The Smugglers Collective. Гостите с чужд паспорт също са важни: Робърт Соко върти болкън бийтс на пулта в Берлин от 1993 насам и е пионерът в жанра, а диджеят и продуцент Коста Костов е с корени оттук, но расте на сцената в Кьолн със своя дъб, рага, фънк и електро звук, смесен с традиционни мотиви от Балканите. На 13 май ритъмът става по-равноделен, а след 22:00 зад пулта застават техно магове като Виктор Руис, Gaga, Izabella и YOZ.

А какво следва? "Имаме идея да направим нещо като I Love the 90’s, но с носталгия към рейв партитата", споделя Николай преди да си кажем "чао", но не бърза да фиксира точна дата – както при всяко начало, най-важното сега е да има хора на старта. ОК, да скачаме на три?

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.