Енио Мориконе, Италия

Енио Мориконе, ИталияКомпозиторът Енио Мориконе, оставил значителна и трайна следа в световната филмова музика, идва в България  на 10 декември за своя първи концерт у нас, в навечерието на Коледните празници.


Най-магичното изкуство – киното, навлиза в 20 век динамично и завладява сърцата и умовете на хората. За миналия век остават занкови две имена – Чарли Чаплин и Енио Мориконе. И ако Чаплин е емблемата на образа в епохата на нямото кино, то революцията със звука на лентата прави именно музиката на този невероятен музикант, роден в Люлката на Стара Европа.
Италианският композитор и диригент ще представи на българската публика световноизвестните си произведения, сред които неизменните музикални шедьоври към класическите спагети уестърн За шепа долари (1964), Добрият, лошият и злият (1966), както и легендарните Имало едно време в Америка (1983), Недосегаемите (1987) и незабравимият Малена (2001) с обаятелната Моника Белучи.
Съученик на Серджо Леоне и приятел с Бернардо Бертолучи, Мориконе формира с тях дългогодишни и плодотворни сътрудничества. Композиторът започва да пише музика за филми през 1955, като и до ден днешен неговите ноти държат в напрежение зрителите на 570 филма. Роден в годината на връчването на първите награди Оскар, през 2007 феноменалният музикант получава престижната статуетка за цялостно творчество във филмовата музика. На тази 79-та церемония по връчването на наградите на Академията, лично Клинт Ийстууд превежда речта на Мориконе към присъстващите, като знак на уважение към съвместната им работа четири десетилетия подред.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.