Джон Скофийлд и Джон Клиъри

Джон Скофийлд и Джон КлиъриBuy tickets
 
Тип музика: джаз
Легендарният китарист и трикратен носител на Грами - Джон Скофийлд, пристига у нас в компанията на един от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус - Джон Клиъри, също отличен със статуетката през 2016.


Тази година двамата правят лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през Пловдив Джаз Фест. Необичайни музикални партньори – единият виртуоз в съвременния джаз, а другият ненадминат владетел на нюорлеанската музика, Джон Скофийл и Джон Клиъри създават впечатляваща и плътна концертна програма, която съдържа в себе си по малко от двата свята: от нюорлеански звук, през атрактивен ритъм енд блус до наелектризиращ джаз.
Освен майсторски джаз импровизатор, американския китарист Джон Скофийлд покрива целия стилов спектър на китарата в джаза. Той е сред най-значимите китаристи от 80-те години насам.  Още в началото на кариерата си той участва в историческите записи на албумите на Майлс Дейвис:, а също така свири с Чет Бейкър и Джери Мълиган. Става част от групата на Били Кобъм/ Джордж Дюк, а през 1976 влиза на мястото на Пат Матини в квартета на Гари Бъртън, редом с Чарли Мингъс. От тогава до сега той записва над 30 албума, много от които вече са се превърнали в съвременни класики.
За забележителния пианист и певец - Джон Клиъри, Скофийлд казва, че свири на пиано така, сякаш свири цяла група. Родом от Англия, Клиъри от дете е повлиян от нюорлеанския фънк и R&B и заминава за Ню Орлеанс, веднага щом завършва училище. Увлечен от тази музикална култура, днес той е едно от водещите ѝ имена.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.