Мария Жоао и Марио Лажиня

Мария Жоао и Марио Лажиня
Тип музика: джаз
Срещат се многократно в различни проекти на ексцентричната певица от ранния ѝ период, след което навъртат повече от две десетилетия на сцената заедно.


До днес Мария и Марио са издали 11 общи албума, стъпили върху солидната основа на джаза, в чийто ритъм вплитат мотиви от африканската, бразилската, индийската и португалската музика.
Певческата кариера на Мария започва на 26 годишна възраст, дотогава животът ѝ е много повече свързан със спорта. Впечатляващите ѝ вокални възможности и импровизаторски умения бързо я изстрелват на световните джаз сцени, а концертите ѝ се превръщат в същински вокален спектакъл, преплитайки фолклор, авангард и електронни звуци.
За пианиста Марио Лажиня правенето на музика е акт на споделяне. Неговият дует с Мария Жоао е един от най-задълбочените и оригинални проекти на съвременната португалска сцена. През своя специфичен джаз ракурс той създава репертоар, включващ композиции на Морис Равел, Самюъл Барбър и Арън Копланд. Композира за театъра и киното, за музикални формации и оркестри.

Уъркшоп
Bee Bop Cafe, 1 ноември, 11:00
Ден след концерта Мария Жоао и Мария Лажиня ще проведат специален уъркшоп, посветен на вокалното изкуство и пианото в джаза. Уъркшопът е безплатен и не изисква предварително записване.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.