На Север всичко е спокойно

20 август 2013 текст Иван Хадживеликов, снимки Andrew de Francesco
Макар че се е окичил с маймунския псевдоним Bonobo, ние си знаем, че Саймън Грийн e един от по-смислените музикални артисти на новото хилядолетие. След страхотния Black Sands през 2010, тази година ни обра точките с The North Borders – поредното му отлично издание за емблематичния лейбъл Ninja Tune. Саймън не се спира от околосветски турове като диджей, както и начело на пълноформатния оркестър Bonobo Live Band. Чуваме се в задушна лятна вечер по повод пристигането на бенда за ReelFeel Open Air (Складове Деспред зад Митница София, 17 септември), където очакваме голям, както самият Саймън му вика, вайб.


След Black Sands и The North Borders, накъде в света на Bonobo?
Black Sands не е някакво място, по-скоро е състояние на ума. Както и The North Borders – то е по-скоро символ на стремежа към излизането от личната зона на комфорт и изследването на непознати, нови територии.

През 2006, докато работеше върху мен, моят зъболекар ме запозна с прекрасния ти албум Days To Come. Освен в зъболекарски кабинети, къде музиката ти би била добър саундтрак?

Нямам предвид никакво място, когато правя музика. Където и да си, тя е отворена за твоята интерпретация. Мястото не е толкова важно.

В Days To Comе участваше Байка, в Black SandsАндрея Триана, а в The North Borders пеят Жардийн, Ерика Баду и Корнелия. Как успяваш да навиеш всички тези прекрасни дами да пеят за теб?
Да не забравяме и Grey Reverend, въпреки че е мъж. Ами как, просто ги каня по най-нормалния начин. Работя по парчето, пускам им го, харесват го и накрая записваме вокалите.

Последният път доведе госпожица Триана. Сега кого ще доведеш?
В София идваме заедно с Жардийн.

Какво държи Ninja Tune на върха и през 2013?
Мисля, че главната причина е в това, че се стараят да не се повтарят. Разширяват се, след като започнаха съвсем различно. Развиха се в различни стилове – в началото бяха грамофоните, а сега имат такива неща като Cinematic Orchestra.

Къде и кога последно публиката ти беше страхотна?
Последно бях на фестивала Osheaga в Монреал. Пусках на една открита сцена, беше невероятно.

Какво би те накарало да се съгласиш на момента да направиш ремикс за някого?

Музиката. Не правя вече много ремикси, но ако е добра мелодия, съм навит.

Вярваш ли че цялото това нещо ще има щастлив край?
То и сега си е щастливо, не му трябва край. Всичко си е наред.

Каква музика слушаше като малък?
Повече акустична музика – предимно фолк. Нашите я слушаха, баща ми беше част от тази сцена във Великобритания. Както и много джаз.

Как да спасим планетата?
Въпросът е как Земята ще оцелее след нас. Но по-скоро е важно и как се отнасяме към нас самите. Планетата си е тук отдавна.

Bonobo Live Band са на ReelFeel Open Air, Складове Деспред зад Митница София, 17 септември, 18:00, 35/40лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081