Плейлистът на Благослав Анастасов4 февруари 2016
Играе глас и китара в групата Hayes & Y, която включва още трима, дебютно ЕР и пет години история. Подгряваха Kasabian на миналия бургаски Спирит, което си е голяма работа, но ние тогава не ги чухме (бяхме закотвени в София да правим списание).


Не изпуснахме обаче последния им концерт тук и енергията им наистина е спешъл (както се казва парчето, на което чакаме клип на следващия лайв на 11 февруари). Графикът им е четвъртък – Терминал 1, петък – Пловдив, понеделник – Лондон, където остават за следващите 4 месеца; засега ще живеят и свирят между двата града. Преди да затвори куфара си за следващия полет, вадим от багажа със спомени на Благо ето тези парчета и ги пускаме на макс – включете и вие чифт слушалки.

Песента, която ми напомня за първия път на сцена
Bush – SwallowedПреди точно пет години излязохме за пръв път на сцена с това парче. Бяхме на по деветнайсет и един малък клуб реши да ни даде шанс. Дойдоха доста хора, което е забавно, на по-късен етап сме имали концерти с по-малка публика. Тази песен отдавна не я слушам, обаче винаги ми е в главата, когато се сетя за първия ни концерт. Обикновено нямам сценична треска, но тук всичко започва само с вокал и китара, така че в началото бях сам и беше малко страшно. После стана супер концерт.

Песента, чийто текст ми се иска да бях написал

Bob Dylan – Just Like A WomanКолебая се между няколко парчета на Боб Дилън, голям фен съм му. Първоначално гласът му ми се струваше странен, но после започна да ми харесва как пее. Велики текстове пише – в припева на тази песен има един такъв момент "... she breaks just like a little girl". Няма как да го чуеш и да не се трогнеш, толкова е силно. Сега ме гъделичка предизвикателството да отделям повече внимание на текстовете ни. С тях е странно – обикновено ги пиша в последния момент, когато вече времето ме е притиснало, музиката е готова и наистина няма накъде да се мърда. Понякога, но по-рядко, ми идва силен импулс и пламва някоя идея.

Песента, която на концерт почти ме разплака
Hayes & Y – Make No SoundТова парче е толкова заредено, че за да го изпея, трябва да съм в сериозно емоционално състояние. Харесва ми да влизам в настроенията на различните песни, мисля, че само така ми се получава на сцената. Иначе, ако говорим за кофти плач, не си спомням чак такъв гаф на сцена, че да ми се доплаче. Макар че имаше един случай, когато напълно забравих текста, обърнах се към групата – "чакайте, чакайте, чакайте!", после погледнах публиката и се извиних. Казах им, че съм забравил какво трябва да изпея, но няма проблеми, защото съм се сетил. Всички решиха, че е някаква шега, а аз наистина жестоко бях изключил.

Песента, която слушам често по улиците на Лондон
The 1975 – Love MeВ деня, в който заминавахме за Лондон първия път, тази моя любима група извади нова песен. Нещата просто съвпаднаха и затова я свързвам с този град – слушах я през цялото време, докато бях там, чак към края взе да ми омръзва. Тя е по-приповдигната и зареждаща, което беше готино тогава. Имаше разни обезкуражаващи моменти, веднъж например свирихме пред двама човека. Пак дадохме всичко от себе си и вместо да гледаме тъпо, им благодарихме, че са дошли – "мерси, сега ще свирим само за вас". Имахме и много добри гигове, когато идваха доста хора, и енергията беше страхотна.

Песента с най-готиния женски вокал

Nina Simone – Sinner ManАко някой мъж се научи да пее, както пее Нина Симон, моментално ще стане световна звезда. Много съм циклил на тази песен, жестока е – гласът й е невероятен. Забавлявам се да правя експерименти с разни хора, които не слушат такава музика: пускам им Sinner Man и те се чудят какво става, но след още два-три пъти вече са тотално зарибени и си припяват. Нина Симон със сигурност е един от най-великите вокали.

Песента, която свързвам с останалите от Hayes & Y
Beatles – Tomorrow Never KnowsОбичаме да експериментираме на нея. Понякога ни се получава, друг път – не. Особена е, един акорд, като предизвикателство към публиката идва. Веднъж я изпълнихме в Пловдив и направихме толкова странен кавър, че след него беше гробна тишина – в залата не се чу нито един аплодисмент... Харесва ни да пробваме различни неща, вид почивка е – опитваме се да работим доста здраво като група.

Песента, която ми е супер секси
Drake – Hold On, We're Going Home

 

Харесвам Дрейк, даже и Hotline Bling, колкото и да започва да дразни вече. А това негово парче мисля, че може да работи и в рок вариант, и във всякакъв друг. Напоследък доста залитам към хип-хоп. Специално тази песен е супер секси, защото не е твърде бавна, че да става романтична, не е толкова бърза, че да е енергична, съвсем точна е, за да бъде секси.

Песента, която ми звучи като София
Hayes & Y – SlowlyЗащото ми напомня за дълги разходки до репетиционната ни, пък и видеото е вързано със София – има кадри от концерти, а една вечер просто излязохме с камерата из улиците и заснехме разни неща. Често съм със слушалки, така че градът звучи като песента, която слушам в момента. Обичам да наблюдавам хората, но не да им се намесвам толкова, че да слушам какво си говорят, затова предпочитам да имам саундтрак на разходките. Нощна София пък винаги ще ми бъде The Hills на The Weeknd – защото по едно време я въртях нон-стоп, когато вървях вечер из града.

Концертът на Hayes & Y е в Терминал 1; 11 февруари, 21:00.
Билети 8/10лв от eventim.bg.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.