• Пътят на промените

  9 юни 2016

  Текст Никола Шахпазов

  Стана ни малко криво, че тъкмо ги чухме тук за първи път (в края на 2013) и датските експериментатори Efterklang сложиха хикс на историята на групата. Бързо след това обаче се разбра, че Расмус, Мадс и Каспер са се надушили с финландския перкусионист Тату Рьонкьо и работят върху нещо различно – много различно, както се видя от първите им концертни кадри заедно.
 • .
 • Плейлистът на Тео Чепилов

  12 май 2016

  "Градски герой" вече е банална фраза, но съдържанието ѝ е ясно, вечно и изглежда точно като Тео.
 • Плейлистът на Гурко

  5 май 2016

  текст Анелия Александрова снимки Ивана Стоичкова

  Рок звезда, радиоводещ, а в свободното си време – счетоводител, копирайтър и баща-мечта. Това е Георги Згуров-Гурко, фронтмен на Анимационерите – бандата "малки зелени човечета", които така и никой не успя да сравни с нещо корекомско.
 • Да слушаш Ханс Цимер

  28 април 2016

  текст Ирина Димова

  Днес го чуваме слабо в другия край на телефонната линия, но на 16 май в Арена Армеец звукът ще е кристален, а той – на един поглед пред нас.
 • Нещата от сцената: Васко Василев

  10 март 2016

  снимка Стефан Ненков - 3inSpirit

  Гениален цигулар, наистина. Не го казваме, защото всеки го казва – бяхме в Арена Армеец на 29 февруари, когато струните и лъка бяха като жива част от тялото му (и малко по-надолу той ще обясни защо).
 • Плейлистът на Джун Йошида

  25 февруари 2016

  текст и снимки Севда Семер

  "Да пускаш на парти е като да готвиш – понякога ти се получава, друг път не", казва ни скромно, но с ръка на сърцето ние смятаме, че и двете му се получават екстра.
 • Студио в раница: Калин Николов

  11 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Всяка вечер през 90-те композира по едно парче на компютъра си, но нещата нито започват, нито приключват там и тогава. Връзката на Калин с музиката е горe-долу толкова дълга, колкото собствения му живот, и днес списъкът с театрални постановки и филми, на които е давал октави емоция, пълни няколко страници. Има два Аскеера и два Икара, а за последната година е работил по шест постановки – от Дакота и Любовта на Анатол до Квартет и Чайка. Да, слухът не ви лъже, той е обичайното музикално алтер его на Явор Гърдев, и знаем как разтърсва – сега влизаме на среща с него в най-малкото студио на света, за да открием епицентъра.
 • Плейлистът на Благослав Анастасов

  4 февруари 2016

  Играе глас и китара в групата Hayes & Y, която включва още трима, дебютно ЕР и пет години история. Подгряваха Kasabian на миналия бургаски Спирит, което си е голяма работа, но ние тогава не ги чухме (бяхме закотвени в София да правим списание).
 • Плейлистът на Милена и Ружин

  21 януари 2016

  Двамата снежни човеци пред вас са проводника на Future Shorts у нас – помагат на световната платформа за късо кино, с база в Лондон, да пуска насам новата си програма всеки сезон.
 • Плейлист: Дейвид Боуи

  14 януари 2016

  В такива моменти обикновено се мълчи и е тихо. Но Дейвид Боуи е безсмъртен и ще продължава да звучи завинаги. Затова днес си пускаме този малък трибют от парчета истории на няколко човека, чиито сърца пропуснаха един удар на 11 януари.
 • The Sounds of Елби

  10 декември 2015

  текст Вера Гоцева

  Сухата статистика би казала, че Емилиян Гацов-Елби е композитор, който често работи по театрални и танцови постановки (дотук над 50), има награда Икар за музиката към Психоза 4.48 и постоянно кръжи из континента, за да озвучава различни пърформанси на сцена.
 • Плейлистът на Вера Шандел

  12 ноември 2015

  текст Емануела Иванова

  Тя е 1/3 от триото Sentimental Swingers, но иначе цялата е музика. От любимия джаз през тежкия метъл, култовите The Beatles и безкрайните Depeche Modе, та чак до Еминем, Вера намира себе си във всяка песен, която успее да я хване в точния "филм". В момента кадрите на живота й текат напрегнато, но вълнението компенсира – с групата ще празнуват петия си рожден ден с концерт в Зала 1 на НДК, преди който ще гледаме премиерно и филма за тях Life Is an Eternal Swing (сниман от съпруга й, Андре Шандел). Запазете датата 18 ноември, а сега чуйте как звучи саундтракът на Вера към това трескаво тържество и изобщо към безкрайното празнуване на живота.
 • Оркестър от четирима

  12 ноември 2015

  текст Виолета Иванова

  Те са Hidden Orchestra, но с четирима трудно се говори, затова днес хващаме в скайп главната струна в оркестъра – Джо Ейксън. Вълшебството от инструментал и всевъзможни звуци, което създава заедно с Попи Акройд на цигулката и пианото и барабанистите Тим Лейн и Джейми Греъм, ще потече към нас лайв на 21 ноември в Mixtape 5 – под формата на най-новите им Reorchestrations. Настройваме се на тяхната честота, като питаме Джо за всичко, което минава покрай ушите му преди да се превърне в музика.
 • Нещата от живота: Хосе Гонсалес

  29 октомври 2015

  Трябват му само няколко минути китара и глас, за да разтопи всяка ситуация. Сега нещата са още по-сериозни, защото Хосе се включва за по-дълго и по-близо от слушалките – билетът топли джоба ни, откакто обявиха първия му концерт в София на 9 ноември в Студио Орфей.
 • Ало, Толстой?

  29 октомври 2015

  текст Емануела Иванова

  Виктория Толстой е праправнучка на този, за когото си мислите, но е родена в Швеция. Майсторството в разказването на истории започва да тече във вените й през 1974, а 20 години по-късно се свързва с музикалното възпитание и любовта към джаза. Оттогава до днес това "творческо трио" е записало името й върху 11 музикални тома. Разлистваме последния – A Moment of Now, на 5 ноември на Пловдив Джаз Фест, където Виктория идва със съ-автора му, пианистът Якоб Карлсон. Преди да се срещнем под тепетата, казваме здрасти на певицата по телефона, а докато говорим, жицата постоянно се поклаща от смеха й – спестяваме ви скобите (смее се), представете си ги на всеки ред.
 • Плейлистът на Иван Хадживеликов

  8 октомври 2015

  текст Никола Янев

  Той е креативен работник (поне такава е "държавната" му работа – от хиляди години е копирайтър, днес синиър в Ogilvy), естраден експерт (по-разсеяната половина от подкаста Фалшименто) и баща (официален партньор за танци на малката Рада). Благодари наум, когато му пуснат факс с добра идея по всяко от горните три направления. Като порасне, ще се пенсионира с изба някъде в родния Североизток. Сега иска да прави rockumentary и май в момента го пише. Плейлистите му са различни всеки път, казва, че тази се е получила "като есенна разходка в мъгла". Сигурно е от времето. Пускаме да чуем.
 • Една нощ с Един Оманович

  1 октомври 2015

  снимка Ивана Ражич

  Като диджей го наричат Bagheera (да, приятелчето на Маугли), защото е "готин звяр", но и името му е номер 1 – Един. Излиза от личната си книга за джунглата преди години, когато започва да прави програмата на KC Grad, един от топ клубовете в Белград. Днес вече се занимава с друг – "бетонната катедрала", както всички наричат огромния фактор на клубната сцена Drugstore. Докато говорим, Един търси бус под наем, за да ни гостува тази седмица на Serbian Nights – вечер на съвременната сръбска култура с прожекция на филма Океан и парти с Bagheera и DJ Doo. Прекъснахме мисията му за час, за да питаме готиния звяр как е нощният живот в Белград и кой носи лисици посред лято.
 • Плейлистът на Мила Михова

  24 септември 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Прекарайте с нея 15 минути и ще ви стане ясно: това, че Мила се вдъхновява от певици като природни стихии, страшно й личи. Чухте ли онзи глас, който удря в началото на Квартет на Явор Гърдев – е, нейният е. Освен че пее опера, занимава се с фондацията за млади певци на майка си (примата Дарина Такова) и се състезава в конкурси по света, тя пуска на партита и пише със жестоко чувство за хумор (както и чете – само я чуйте в Пощенска кутия за приказки). Срещаме я, докато репетира за концерта си на фестивала Пиано Екстраваганца на 26 септември, но темата ни излиза далече от нотния лист на операта – днес Мила пуска музика за нас в гигантския диапазон от Роси Кирилова до Арета Франклин. Ръцете горе на цветя!
 • Плейлистът на Мария Каракушева

  17 септември 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Момчил Христов

  Първо извади класиката от строгото петолиние и я смеси с хаус и джаз по своя рецепта – в проектите си Classic in the House и Classic in the Jazz. След това заедно с Пламена Гиргинова ни показа как звучи поп музиката в аранжимент за пиано и оперно пеене. Сега хващаме Мария Каракушева да репетира задъхано за концерта си на 25 септември, на който ще чуем нейни авторски пиеси и Концерт за пиано и оркестър от Ференц Лист. Дали обаче композиторите водят и в личния плейлист на една пианистка, или преднината е за рок звездите? Сядаме тихо и слушаме сега.
 • Плейлистът на Георги Георгиев

  27 август 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Първо се извиняваме на Жоро от Остава, както всички го наричаме, че докато ни разказваше как се задига голф двойка в Перник, му сложиха скоба и олекна с 30 лева. Лош късмет, обаче разговорът ни си струваше. Слушаме песни, писани от него, повече от 15 години, но днес музиката на масата ни в Билкова тръгва чак от 70-те и до последното парче сочи пътя, по който е минал. В петък предстои да чуем и докъде е стигнал – Остава ще свирят за първи път новия си албум в Маймунарника. Поседнете с нас тук преди да се видим там.