Масови комуникации

17 юли 2008 текст Анелия Александрова снимки от Гластънбъри Илиян Ружин
Богоподобните Massive Attack слязоха да ни видят. Е да, беше в съседна Турция, но колко са 10 часа път, за да се срещнем на живо със създателите на трип-хопа. Бристолските легенди Робърт дел Ная (известен като 3D) и Грантли Маршъл (Daddy G) дадоха неочаквано общо интервю за нас минути преди страшния си и почти двучасов лайв пред 8 хиляди души в Паркорман, Истанбул. Толкова ни беше хубаво да сме част от всичко това и да чуем на живо парчета като Angel (с оригиналния вокал Хорас Анди), Karmacoma (на последния бис, но, разбира се, без Трики), Inertia Creeps (вдъхновено от пътуване до Турция, или по думите на Робърт дел Ная “откраднато точно оттук преди десет години”) плюс цели осем съвсем нови трака, че изобщо не ни е срам от клишираните суперлативи – беше убийствено! Да не говорим, че обещаха да дойдат и в България.


Остават минути, преди да се качите на сцената тук, в Истанбул, а сега давате интервю за българска медия. Знаете ли нещо за нашата страна въобще?
Робърт дел Ная/3D: Знаехме, че ще дойдете, чакахме ви. Аз се сещам веднага за Стоичков.
Грантли Маршъл/Daddy G: Аз се надявам някой ден да се събудя в България.
3D: А, освен това съм чувал, че доста англичани си купуват имоти при вас. Не знам как е, струва ли си? На кое море бяхте?

Черно море.
3D: Да, да, точно там. Всички казват, че е доста красиво, така ли е?

Хубаво е, но е малко пренаселено напоследък, доста се строи...
3D: Внимавайте да не се прецакате като в Испания. Трябва да контролирате строителството.
Daddy G: Какво имаш предвид, какво се е случило в Испания?
3D: Ами застроиха крайбрежието си прекалено много, защото нямаше никакъв контрол, и след това започнаха да фалират и се появиха всякакви други проблеми.
Daddy G: А, да. Има и нещо друго – тъпото е, че при нас доста хора не са наясно какво е положението в другите страни, като изключим Шотландия и Уелс. Никога не сме имали истински съседи, защото сме остров. И някак си забравяме да се интересуваме от другите, да ходим на различни места, да опознаваме нови култури и да си даваме сметка за тези различия. Доста е идиотско. Ето, примерно от България до Испания са 1000 мили, а двете култури са тотално различни. Но ние в Англия сякаш наистина не се интересуваме много от това, жалко е. Това е рискът, когато живееш отделено, на остров.

Ехе, все пак мисля, че живеете на нещо като най-якия остров на света.
3D: Мислиш ли?
Daddy G: Така беше, или поне така си мислехме доскоро, но май вече не е същото.

Да поговорим за нещо много по-важно. Какво се случва с новия материал и кога най-после ще издадете новия албум, за който отдавна вече неофициално се говори?
3D: Идва, идва. Все по-близо е.

Да вярваме ли на слуховете, че ще се случи тази година, планирахте ли вече дата за пускане?
3D: Не точно. Най-вероятно ще бъде в началото на следващата година, в самото начало на 2009.

Ясно ли е поне колко парчета ще влязат, решихте ли как ще се казва? Много пъти вече казвате, че Weather Underground е само работно заглавие, така ли ще остане?
3D: Както обикновено, всичко ще се реши в последната минута – тогава ще стане ясно кои парчета остават. Общо взето ще е в деня на премиерата – малко е странно, но е така.
Daddy G: Всичко върви доста добре, всъщност имаме много материал и продължаваме да правим нови песни. Ще пробваме някои от тях на живо, други ще пуснем на наши хора да кажат какво мислят и така накрая ще решим какво се случва.

Говори се, че сте поканили адски много хора за гост вокали – като Том Уейтс, Деймън Олбърн, Майк Патън, Лиз Фрейзър, Mos Def... Наистина ли сте работили с всички тях?
3D: Винаги се носят тонове от слухове с кого работим, какво се случва и т.н. С много от тези хора наистина бачкаме. С Деймън например имаме едно парче, което се върти по радиото и може би сте го слушали – Yollanda. Колкото до Том Уейтс, той действително се свърза с нас преди няколко години и искаше да направим нещо заедно, но дотам стигнахме. Във всеки случай може да сте сигурни, че в албума ще участват само готини хора.
Daddy G: Идеята е, че ние винаги работим и искаме да работим с хора, на които се възхищаваме. И от самото начало знаем кои са те. За щастие досега винаги се е получавало. Говоря за музиканти като Шиниъд (Шиниъд О’Конър – бел. авт.), която харесваме от много време. Винаги ни се е искало да направим нещо заедно с тези хора. Така е и този път.

Вие самите ще се включите ли с вокали в новите неща?
3D: Да, да. Може би в пет съвсем нови парчета. Но понеже албумът не е завършен, сигурно ще има и още няколко, които тепърва ще се напишат. Имаме и нова певица, която тази вечер ще изпее Teardrop – казва се Стефани Доузън.

Вероятно е рано и за избор на първи сингъл от албума?
3D: Да, да. Не сме мислили по въпроса.
Daddy G: В момента правим точно обратното на това, което всички останали банди правят. Те ходят по турнета, фокусирали са се върху лайв участията и тотално са забравили за нови албуми, а ние напротив – работим по нов материал и пишем парчета.
3D: Хе-хе, да, малко е откачено.

Напротив, страхотно е. Феновете описват новия звук като готик соул, вие как го наричате?
Daddy G: Просто Massive Attack. Ще го кажа така: мисля, че сега сме доста по-щастливи от това как звучим в сравнение с предишните неща. Чувстваме се доста по-сигурни в това, което правим.
3D: Много точно, съгласен съм.

Обикновено вкарвате някакви нови инструменти и влияния в музиката си, така ли е и този път?
Daddy G: Да, винаги го правим. Ще чуете след малко.
3D: Сега ще изсвирим осем нови парчета. Не са в абсолютно финален вариант, нещо като семпли са, дори си нямат истински имена. Тоест слагаме им някакви работни, колкото да си попълним сет листа, ха-ха.

Какво да очакваме от обложката?
3D: Ще видим. Имаше една идея, но един пич ни изпревари с неговата обложка. Става дума за, как да го опиша, нещо като цветни петна, които се получават от изстреляни куршуми с боя. Но вече очевидно е направено и ще трябва да помислим за нещо друго.

Какво мислите най-общо за музикалната индустрия в момента?
3D: Ситуацията е много странна. Доста хора, много наши приятели от Бристол, които правеха музика, не могат вече да се издържат от това. Налага им се да се занимават с друга работа, за да печелят все пак някакви пари и да си гледат семействата. Просто хората вече не искат да плащат за музика, а да я получават свободно. Което моментално води до въпроса как музикантите ще получават пари за работата си. Има адски много интересни нови банди, които не могат да продават музиката си. Ние сме Massive Attack и за нас е по-различно, но за тях е трудно дори да си намерят компания и някого, който да се грижи за менажирането им, за това да ги въртят по радиото и телевизията и всичко останало. Дори и големите компании като EMI имат трудности. Не могат да продадат огромни количества от произведената си продукция. Това е идиотско. Нещо трябва да се промени. Всяка банда трябва да се третира индивидуално.

Вие самите също имахте свой продуцентски лейбъл, какво се случи?
3D: Много беше сложна ситуацията с това сам да правиш маркетинг и въобще. Това е хубавото на големите компании – те имат своя мрежа навсякъде и свършват работата както трябва.

И последно – нещо, което искате да кажете на всички фенове в България?
Daddy G: Съвсем скоро ще дойдем и при вас, наистина. Веднага ще проучим как стоят нещата.
3D: И от мен: мисля, че Димитър Бербатов също си го бива, само дето е малко скъпичък.

Интервюто е осъществено със съдействието на Анимато мюзик/ EMI

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.