На сладки приказки12 февруари 2015 текст Евелина Иванова
В Скопие го знаят от долните до горните квартали. И често го цитират. Бум-Бам, Дими-Джам, Да полетам вече се припяват и в София, след като Марко Маринковик а.к.а Слаткаристика беше тук за първи път миналата година и изпя акапелно няколко силни парчета с неприлични имена. В хип-хопа му е така – истината е скарана с цензурата, а сюжетите са здраво вързани с живота. Дни преди да дойде пак насам го питаме сладко ли е да си първи в македонския хип-хоп (и да се събуждаш до Мис Македония).


Здравей, Слаткар, как си?
Епа, фино съм. Видях се преди малко тук в Скопие с едни софийски приятели. Планираме да снимаме клип с Young BB Young – ей това вече е новина!

Миналата година доста попътува, направи дори турне в Австралия. Как мина?
Малко се скапахме от път, защото обиколихме Сидни, Мелбърн и Пърт за десет дни. Но не си мисли, че съм пял пред австралийци. В тази страна има над един милион души с македонско потекло. Там Майк е Пеев, а Джон е Трайковски. Така че клубовете бяха пълни. Абе, great, great! (смее се).

Като каза Трайковски, чу ли за тази идея да се кръсти улица в София на Борис Трайковски, а в Скопие – на починалия наскоро наш президент Жельо Желев?
Да, и съм много въодушевен, това е най-доброто предложение за последните 10 години. Смятам, че политиката скара нашите две държави и сега тя трябва да ги събере отново.

Ти не си политик, но събираш кворум на живо. Кое е най-срамното ти изпълнение на сцена?

Аз срам нямам. Обаче... миналата година на един концерт в Пиаченца, Италия паднах от сцената. Тя беше ужасно малка! Изтърсих се като манекенка, която не умее да ходи по котешката пътека. Фраснах си главата и ми трябваха поне пет минути, за да стана. Но публиката си помисли, че правя шоу, защото обикновено на участията ни има всякакви планирани глупости (смее се).

Израснал си в Ново Лисиче, един от крайните квартали на Скопие…
Това е македонският Бронкс. От него тръгват първите ни хип-хопъри и който не слуша рап в Ново Лисиче, го пердашат по улиците. Никой не смее да си пуска метъл, пънк, рок, чалга. Сега живея в съвсем различен квартал, но си оставам Марко от Ново Лисиче.

Това, че днес си Слаткаря – тотален бум в македонския хип-хоп, не накара ли ъндърграундът да ти обърне гръб?
Има и такива хора, които казват, че правя някаква измислена музика. От десет години се занимавам професионално с рап и вече ми е трудно да намеря допирна точка с римите, които днес редят някои ъндърграунд хип-хопъри. Моите парчета са музикантски, опитвам се да разкажа някаква история, а не да се гневя и карам. Рапърите, които само се ежат, всъщност не умеят да пишат текстове.

Какво прави Скит Скитара – съкварталецът, с когото на 15 години създавате първата си група Единствена опция?
Не знам. От доста време вече живея в другия край на Скопие и със Скит отдавна спряхме да правим рап. Не сме скарани, но всеки си тръгна по своя път. Мисля, че сега пуска музика по клубовете и прави доста добър дъбстеп и дръмендбейс. Много е талантлив, но не е много умен (смее се).

Колко биография има в текстовете ти?
95% от тях са биографични. Курва е по действителен случай, но не от моя живот – става дума за приятелка на приятел на приятел. Най-биографичната ми песен е Да полетам. Баща ми действително е израснал в дом за сираци и за мен си остава най-страхотният човек, когото познавам. С нищо успя да направи всичко. Имало е дни, когато сме нямали нито пари, нито храна, но ето, че станах човек.

А какво ще ни споделиш за „бугарската пеячка” от парчето ти Бум-Бам?
У нас всеки втори македонец е чувал само за Планета Пайнер. Сигурно защото това е единственият български музикален канал, излъчван в Македония. И като видим някоя много натокана жена – с големи лъскави бижута и изкарани навън гърди, обикновено казваме "виж я как се е накичила като некоя бугарска пеячка". На нас този лаф ни е много смешен, дано българите не се лютят.

Ицо Хазарта, който ще бъде на концерта ти в София, определено няма да се люти. И неговият хумор е хаплив като твоя. Само не знам чий хип-хоп е по-добър…
Виж, аз съм много по-малък от него и съм страшен фен на Ъпсурт – те правят най-добрите текстове на Балканите. Така че имам още много работа преди да сравняваме хип-хопа ми с хип-хопа му. Нека издам още 4-5 албума и направя още 20-30 турнета и пак ще говорим. С Ицо вече имахме едно общо участие в Банско и беше много яко. А и там за първи път видях танцьорки, които бълват огън от задните си части!

И двамата с Хазарта "избълвахте" по едно One Shot видео тази година. Защо засне Бумеранг в циганско гето?
Не харесвам лъскавите молове. И съм голям почитател на Емир Кустурица. Цял живот съм мечтал да снимам на такова място. Дори филм искам да направя – може да е някой мюзикъл (смее се). Пък и най-голямото ромско гето в цяла Европа се намира в Скопие. Кметът на Шутка е Амди Байран а.к.а. Кока-Кола, а синът му се казва Джани Версаче – защото Версаче му бил личен дизайнер. Амди цял живот е на власт, беше за малко и в затвора, но това е нормално за политиците на Балканите. Иначе е ненадминат шоумен. След изказването на един депутат в парламента, че не искал тъмнокожи в Македония, Амди излезе на трибуната и заяви, че е "негър" – така се чувствал спрямо македонците.

Наскоро успя да свършиш нещо много важно. Ожени се – за Саня Николик, Мис Македония и ководещ на нашия Music Idol 3.
Със Саня направихме модерна сватба. Не беше три дни, но продължи шест часа. Имаше народна музика. Знаеш ли я тази песен По друм одам майче, по друм шетам? Тя ми е любимата. Имахме и трима хип-хоп диджеи, а в паузата кумът ми ме изненада с циганска музика. Беше поканил Ferus, който е един от най-добрите саксофонисти в Европа. Честно да си призная, дадох всичките си пари на него и оркестъра му!

Доволен ли си от семейния живот?
Да. Само дето сега сам си готвя. Жена ми вече няма защо да се доказва (смее се). Сутрин, като се събудя след тежка вечер и й кажа: "Любов моя, направи ми едно кафе", тя ми отговаря: "Не мога точно сега". А преди да се оженя и кафе ми носеше, и закуска.

Концертът ти в Mixtape 5 наближава, кажи какво да очакваме?
На сцената ще бъдем аз, DJ Oky Doky, моят хайпмен Ace NL и един много добър барабанист.

На македонски не му ли казвате тъпанар?
Да – ще дойда с един много як тъпанар (смее се)! Шоуто ще е по-различно от миналата година. Но, уви, няма да има танцьорки, които бълват огън от задните си части.

Концертът на Слаткаристика със специален гост Ицо Хазарта е на 20 февруари в Mixtape 5 от 23:00, 15лв от ticketportal.bg
После партито се пренася няколко крачки по-нагоре, в клуб  Jazzmatazz, където винилите ще завърти DJ Oky Doky

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088