Внимание, хапе!26 февруари 2015 текст Владимира Николова
Свирят заедно не от вчера, но преди дни извадиха заека от шапката – новият сингъл Cash с видео от Руши Видинлиев. След десетото натискане на repeat дойдохме в студиото им да видим как APE|MЕN създават магията.


От снимката вече ги познавате. APE|MЕN всъщност са трима музиканти със сериозен стаж в Gravity Co. Борис Чеширков, Ивайло Чалъков и Петър Съмналиев се откриват като сродни души в музиката, докато работят по Lost Satellite на същата група, а покрай експериментите им по естествен път се раждат няколко инди-електро парчета. Бързо става ясно, че това не е дребен страничен проект, на който лесно ще обърнат гръб, а началото на нещо голямо.
„Тук е записвала и Лили Иванова”, усмихва се Борис още от вратата на студио Балкантон, където тримата вече работят всеки ден. Атмосферата вътре е особена смесица от декадентство, индъстриъл и пост-соц, което само помага в приготвянето на дебютния им албум Zero. Хладно е, имат проблеми и с тока (преди седмица се запалил един от усилвателите), но Иво, Борис и Петър не се спъват в такива неща. По-важно им е, че могат да правят музиката, която харесват, без компромиси.
В студиото всеки вади от себе си най-доброто. Иво основно композира, Петър работи по саунд дизайна, а Борис влиза с текстовете и вокалите. Иначе сами са си шефове и продуценти. През трудностите минават с инжекция хумор, а срещу вирусите на средата тук ползват ирония и сарказъм. "Не пеем за най-очевидните неща, за любов например, дълбаем навътре по различен начин", казват самовглъбено. Вярваме, защото ги чуваме.
Обичат сцената (кой музикант би казал друго?) и в момента готвят лайв в Габрово и Пловдив – където "има атмосфера, изкуство, нещо се случва". Естествено, гафовете са част от интригата, защото организацията и озвучаването в клубовете ни често дават на късо, дори на един от най-големите им концерти. "Тогава разбрахме, че публиката тук е доста възпитана, изтърпя ни без да каже нищо", спомня си Петър, а Иво се смее: "Имам познати, които след този концерт спряха да ме поздравяват".
Ако има концерт, който ги е променил, това са Massive Attack на живо – в Букурещ за Иво и Борис и в София за Петър. Спомнят си още за Kasabian и Miles Kane, за фестивалните обиколки заедно, и ни казват точките, в които музикалните им посоки се пресичат – The Doors, Nine Inch Nails и Beatles. Други начини за разтоварване? Петър си почива с игри, Борис би "записал саундтрак към някой роман на Чък Паланюк", а за Иво е достатъчно да държи китарата.
"Във видеото на Cash ние сме саундтрака на три момчета, които нямат проблем да бъдат себе си. Ако ни питаш за какво мечтаем, това е – да сме от саундтрака в главата на модерно мислещи хора". Освен това се надяват на ревю за групата си в Pitchfork и лайв на Coachella. Е, засега им е достатъчно да бъдат банда от България със собствен стил. "Искаме да сме българските... APE|MEN." Толкова.

facebook.com/apemenofficial
soundcloud.com/apemen

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088