After 4

26 март 2015
Нов соло албум, турне, още един нов албум с JP3, още едно турне. Покрай това Живко Петров не излиза от студиото, но намерихме друг начин да говорим за него и музиката му – през четирима от най-близките му хора. Не са четирима, защото тази цифра е важна за нас, а защото е важна за него. Слушайте...


After 4 е заглавието на първия солов албум на Живко Петров с класическа музика, а това е обложката, създадена от дъщеря му. Под нея са събрани 4 десетилетия опит и вдъхновение под формата на десет класически пиеси. Записани са на един дъх – за 4 часа в концертната зала на Музикалното училище (предаваме огромното мерси на Живко към директора му Милка Митева за този шанс), а ние ще ги чуем за първи път в Black Label на 4 април. През май следва турне за After 4, но да не бързаме – преди това JP3 (триото му с Веселин Веселинов-Еко и Димитър Семов) също ще извади нов албум и през април заминават с него за Канада... Толкова много хубави новини за Живко Петров, да добавим и малко хубави думи от приятелите му – нашето огромно мерси за шанса да го слушаме (още повече, че след няколко месеца има и хубава годишнина).


ВЕСЕЛИН ВЕСЕЛИНОВ-ЕКО (бас, JP3)

Живко Петров ме е научил на стремеж към съвършенство. Надявам се да не съм най-лошият му ученик.

Никога няма да забравя израза на лицето му, когато преди концерт с Йълдъз Ибрахимова в залата на филхармонията в Измир изсвири първите няколко ноти на – според думите на организаторите – "прекрасно акордирания роял".

С него се работи лесно, ако си готов с материала. И много трудно, ако не си прекарал необходимото време за подготвянето му.

Той успя да ме изненада, като разби представата ми, че изключително талантливият човек е безкрайно неорганизиран, хаотичен и мързелив.

Искам да му кажа „не прави повече така” за това да не шофира с по-бърза от разрешената скорост.

За рождения му ден бих го поздравил с парчето Happy Birthday to You, обаче в Ре бемол мажор.АНТОНИЯ ГИНЧЕВА (икономист)

Едно от най-ценните качества на Живко е, че е изключителен джентълмен, макар че това едва ли е тайна за хората, които го познават.

Когато се запознахме ме впечатли как знаеше точно какво да каже, за да привлече вниманието ми.

От него съм научила... Той постоянно ме учи –
как да гледам на живота, кои са истински важните неща.

За един икономист като мен да живее с музикант като него е изключително интересно изживяване. Имам възможността постоянно да се "захранвам" с красива музика. Чувствам се късметлийка!

Никога няма да забравя момента, в който получих негова транскрипция на една красива песен с посланието "За теб е".

Да слушам музиката на Живко е още един начин да общувам с него. Всеки път се влюбвам отново.

За рождения му ден бих го поздравила с парчето... Хм, това е като да приготвиш торта за майстор сладкар. Може би Me and Mrs. Jones на Billy Paul – има много нежност в тази песен.ГЕОРГИ ХРИСТОВ-ЖУЖО (Black Label Whiskey Bar)

С Живко се познаваме повече от 15 години. Не помня точно къде сме се срещнали, предполагам покрай Белослава или някое негово участие.

Той е сериозен човек, на когото мога да разчитам – това ми е достатъчно, за да се усмихвам всеки път, когато го видя. Фин човек е и умее да изразява емоциите си доста сдържано, което много харесвам у него.

Често се смеем на неговото определение за „страхотно”.

Научил ме е... Искрено се надявам да съм прихванал нещо от него. Е, не ме е учил да свиря на пиано. Просто се приемаме такива, каквито сме, и това ни е достатъчно.

Имаме много весели преживявания, но и двамата сме на мнение, че трябва да се живее в настоящето и да се гледа в бъдещето, така че сме по-скоро в очакване на нови, отколкото в спомени за стари истории.

Като музикант Живко е олицетворение на отдаден на страстта си артист, за него всичко е музика. За мен правенето на музика граничи с вълшебство... значи той е вълшебник.

За рождения му ден бих го поздравил с парчето... Трудно е да поздравиш човек като него с музика, той е на светлинни години в "чуването" на музиката от мен и в тази връзка ще му се наложи да слуша каквото реши диджея, сори.ПЛАМЕНА ЖЕКОВА (цигулар)

С Живко Петров се запознахме през есента на 2010, когато дойде във Варна, за да направи концерт на Мария Илиева. Симпатията между нас се породи спонтанно и се превърна неусетно в приятелство. Както се казва, ние сме от една кръвна група и, освен че работим заедно, умеем и да се забавляваме.

Винаги ще помня подкрепата и доверието, което ми оказа при създаването на Арена оркестра. Той е човекът, който ми подаде ръка и стана причина и основен двигател да се осъществи тази моя мечта. А това, че имам удоволствието заедно с колегите ми от Арена квартет да свиря с JP3 е за мен огром­на чест и отговорност.

Бих описала музиката му... Не знам как се описва музика. Тя трябва да се слуша. Няма човек, на когото да не съм препоръчвала да чуе неговата музика. Живко е най-добрият джаз пианист и един от най-ярките творци.

Възхищавам се на неговата пълна отдаденост на музиката – той е изцяло там със сърцето си. На честността, с която музицира и раздава таланта си, и не на последно място, трудолюбието и невероятната му работоспособност, за която малко му завиждам.

Веднъж ме подразни като предложих да му изгладя риза преди концерт, а той ми отказа. Нямаше ми доверие, че ще е перфектна. Суетен е, но аз и това харесвам у него.

Той е човек, на когото мога да разчитам напълно! Щастлива съм, че ми е приятел!

Премиерата на After 4 е в Black label Whiskey Bar, 4 април, 21:30

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088