Как ще ги стигнем...шотландците30 април 2015 текст Михаил Стефанов
Всеки знае каква сила е гайдата във фолклорната музика. Но някой да е слушал версия с този инструмент на онова парче от Титаник да речем?


Шансът да го чуем е тук след десетина дни – с шотландските мастър гайдари Red Hot Chilli Pipers, които смесват традиционна музика и поп култура без капчица страх, също както носят и червените си чантички. Преди да открият Двадесетия Салон на изкуствата на 11 май в НДК, се чухме с водача им Гордън Маканс. Естествено, зададохме му и най-лютия въпрос – защо групата се казва така, че половин София сънува чушки вместо гайди?

Здравей, Гордън, къде те намираме, как си?
Вкъщи съм, репетирам – след няколко дни започваме турнето, подготвяме се усилено за лятото. Всъщност първата ни дата е в София. Откриваме голямо културно събитие за страната ви, а никога не сме идвали в България и тази покана беше чест за нас.

Сега си водещ гайдар в състава, разкажи ни как започна цялата история за теб?
Станах част от Пайпърите в края на 2009 и съм един от тримата гайдари в момента. Имах голям късмет, поканиха ме да се присъединя към тях на мястото на един от оригиналните членове, който трябваше да се откаже заради травма на ръката. Бях само на 17.

Трудно ли беше да се докажеш в такава голяма банда от различни музиканти?
Ние сме като братя, през повечето време е страшно забавно, майтапи и веселба. Разбира се, има и сериозни моменти. Но сме такива характери, че е трудно да останем умислени за дълго. В началото се чувствах като в сън – станах част от група, която предната година бях гледал на живо в Глазгоу като фен. Тогава те снимаха концертния си албум Blast Live DVD и явно съдбата си е знаела работата. Или просто съм бил в подходящия миг на подходящото място. Те търсеха свежа кръв за бандата и мой приятел ме препоръча. Трябваше да им покажа какво мога, свирих пред тях и после ми се обадиха, за да ми предложат мястото. Никога няма да забравя този телефонен разговор.

Вече си вътрешен човек, опиши ни творческия процес при вас? Готвите ли и нов материал?
Да създаваш музика в група наистина е общо усилие. Всички имаме свои независими идеи, които събираме на масата и всеки добавя нещо от себе си. Понякога се случва светкавично, някои парчета просто се раждат, но има и други, които постепенно се оформят и променят с времето. Преди години участвахме в запис за саундтрака на Как да си тренираш дракон – бяхме три дни в Лондон, всеки записваше индивидуално своята част и чак по-късно чухме крайния резултат. Когато вече гледах и филма, нямаше по-горд човек от мен! Сега пак готвим албум и постоянно слушам нова музика, мисля идеи.

Извинявай, но ще ти зададем и най-досадния въпрос, който вашата група някога е чувала – защо се кръстихте на една от най-големите рок банди?
Пълна случайност. Идеята за стила – бегрок, тоест микс от традиционна шотландска музика и нов поп и рок, вече е била факт, когато са започнали да търсят подходящо име на групата. Веднъж, докато си разчиствал апартамента, един от пичовете попаднал на албум на Red Hot Chili Peppers, прибран неясно защо в колекцията му с гайдарски записи. Питал приятелката си какво прави там, а тя отговорила – "Мислех, че пише Red Hot Chilli Pipers". И така, останалото е история.

Ти фен ли си на Антъни Кийдис и компания? Някога срещали ли сте се?
За съжаление, не сме се засичали. Но съм сигурен, че и те са чували за нас – бяха на музикалния фестивал T in the Park една година след нас и бяха казали добри думи за групата ни. Ако трябва да съм честен, аз лично не съм най-големия им фен, а и изобщо не свирим тяхна музика.

Добре, приемаме. Какво да очакваме от вас в София?

Ще ви вдигнем, ще ви загреем, ще ви развеселим. А може да поканим и публиката да участва в шоуто, ще видите силата на бегрока. Аз никога не съм бил в България, но някои от момчетата са идвали тук на почивка и обожават страната ви. За мен най-голямата радост от концертите ни е удоволствието, което носим на хората, неочакваната еуфория, която завладява всички, когато чуят какво можем.

В нашия фолклор гайдата има специално място. Някога слушал ли си български гайдари?
Да, знам, че имате много силни традиции. Но сега за първи път ще имаме възможност да чуем на живо, вашите големи звезди ще са част от шоуто ни (Валя Балканска и родопските гайдари – бел ред.). Нямаме търпение да премерим сили!

Внимавайте, големи са! За финал ще ни издадеш ли какво криеш под шотландската си поличка?
Бъдещето на Шотландия, какво друго?!

Red Hot Chilli Pipers със специалното участие на Валя Балканска и родопски гайдари са в Зала 1 на НДК, 11 май, 19:00, 30-60лв от билетен център НДК и ticketportal.bg
redhotchillipipers.co.uk

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088