Jazz Do It

18 юни 2015
Тя се казва Джаз, Джаз Мино. По професия е бъскър – така на Острова наричат уличните музиканти, които покачват нивата на артистизъм в лондонските квартали Сохо, Камдън Таун и Шордич. Новината е, че в края на месеца девет бъскъри ще преместят работното си място в София – от 29 юни до 7 юли за Sofia Welcomes the Streets of London на Beefeater. И Джаз е сред тях. За историята є знаем, че финансира сама първия си сингъл The Dorkiness in You с гигове в лондонското метро, остава да чуем какво я кара да смени пианото с укулеле и защо понякога горещият шоколад е по-ценен от парите.


От колко време си бъскър, как започна тази история?
От около 6 години и това е моята постоянна работа – пея и свиря на улицата на пълен работен ден. Родена съм в Манчестър, но прекарах по-голяма част от детството си в Съмърсет, където започнах да пея и да композирам песни още като тийнейджър. Излязох по улиците на града на около 18, след като овладях укулелето. Да си бъскър се оказа силно пристрастяващо, така че скоро вече свирех навсякъде, където можех. Преди няколко години се преместих в Лондон, за да уча в Уестминстърския университет, но моето укулеле и страстта ми към уличните изпълнения дойдоха с мен.

Защо избра точно укулелето?
Обожавам този инструмент, той има силата да извиква усмивка на лицата на хората, включително и на моето. По някакъв начин звукът му отразява моя характер и въплъщава всичко, което съм като артист – щастие, забавление и оптимизъм. От 15-годишна свиря на пиано, но в един момент реших, че искам да науча нов инструмент, който да е по-лесен за пренасяне и да ме вдъхновява да пиша песни. Укулелето се оказа отговорът.

Кое е най-странното място, на което си свирила?
Свиря навсякъде. Независимо дали съм в Съмърсет при майка ми, или на някой летен фестивал, винаги нося моето укулеле и съм готова да го извадя при всяка възможност. В Лондон обикновено ще ме видите в South Bank, това е любимото ми място. А най-странното? Преди време свирех до един пазар в Съмърсет и там получавах най-необичайните бакшиши – от домашно-печен хляб и любовни бележки до сладки по Коледа и горещ шоколад (който беше високо оценен през зимата).

Какъв е твоят номер на улицата, какво изпълняваш?
Свиря на укулеле и пея авторски поп песни или кавъри на парчета, които обичам. Напоследък започнах да включвам в гига и моята група, която ме подкрепя с музика. Вълнуващо е, че ще мога да доведа с мен в София страхотната ми цигуларка Наталия.

Свириш и в клубове, но предпочиташ уличните изпълнения. Каква е разликата и кое е по-голямо предизвикателство спoред теб?
И двете имат своите предизвикателства. Чувствам се най-спокойна и отпусната, когато свиря на улицата, главно защото там привличам хора, които иначе не биха ме чули в някой клуб. Идват например много родители, които се спират с хлапетата си, за да потанцуват и да попеят – прекрасно е да видиш радостта върху детското лице, докато слуша музиката. На улицата е много по-лесно публиката да се приближи до теб, да си побъбрите, докато свириш. И знаеш, че хората се спират, защото им харесва това, което чуват. Освен това улицата е страхотна възможност да изпробвам новия си материал – много по-добре е отколкото да питаш приятелите си, защото непознатите ти дават безпристрастно мнение.

Случвало ли се е да промениш някоя песен, заради критика от публиката?
Нямам такъв случай да дойде някой и да критикува песните ми, но по реакцията на хората мога да преценя кои са най-силните ми парчета. Ако никой не спре да се заслуша, си казвам "това няма да стане хит". Забелязвам, че всички танцуват и се усмихват на песента ми City Life, така че съм решила тя да е следващият ми сингъл.

Имаш ли някоя смешна история по време на уличен гиг?
Пълна съм с истории и съм истински благодарна, че имам такива щастливи и забавни спомени. Онзи ден, например, докато свирех в South Bank беше толкова ветровито, че микрофонът ми заедно с цялата стойка щеше да излети и трябваше да спра по средата на песента, за да го гоня!

Джаз Мино ще свири в София на мини концертите Sofia Welcomes the Streets of London
Пълното инфо е на beefeaterbg.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088