Плейлистът на Ива Янкулова6 август 2015 текст Никола Янев снимка Иво Христов - Кукер
Ива е модел с теменужен поглед и един хамак с артистични таланти. Завършила е мода в Художествената академия, била е във всичките ни списания, има дългогодишна кариера в Азия, снимала се е в сериал, доскоро беше част от бранда Goloka, а за финал е и амбициозен музикант. Хващаме я в зенита на лятото на къмпинг на Градина, където отпуска с китара, игри в компания и Парфюмът на Патрик Зюскинд насаме. "От есента започвам работа по дебютния си албум. Намерих (или ме намери) човек, с когото говорим на един музикален език и смятаме, че може да се получи нещо интересно, красиво и истинско", каза ни Ива. Резултатът се очаква на пролет, сега заравяме пръсти в пясъка и пускаме в слушалките шума на вълните – нейните.


Песента, която ме кара да си мисля за море
Сенсей, Йоко, Зафаиая – Слънце мое
Това е супер емблематично парче за всички израснали и пребивавали на къмпинг. Аз от 9-годишна съм всяка година на Градина, Смокиня или някъде наоколо и точно по тези места чух Слънце мое за първи път. Много свежа и зареждаща песен, която тук всеки знае и си припява.

Песента, която искам да изпея
Joy Division – Love Will Tear Us Apart
Има много песни, благодатни за кавъри, но е важно да се внимава. Мисля, че прочита на всеки един от тях трябва да е много личен, със собствен почерк. Интересно ми е да пробвам какво би се получило с ето тази класика.

Песента, на която най-много приличам
Bon Iver – I Can't Make You Love Me
Много нежна песен. Оригиналът е на Бони Райт, но аз предпочитам тази версия. Пренася ме някъде много далече. Не знам колко прилича на мен, трудно е сама да преценя, но със сигурност ми действа силно, лично и докосващо. Има много любов и смирение, които лъхат от парчето.

Песента, която се срамувам, че харесвам
Taylor Swift – I Knew You Were Trouble
Това е моето залитане по комерсиалната музика, която ни залива от радиото. Доста лигаво и момичешко парче, в абсолютно чийзи американски стил. Уважавам Тейлър Суифт като артист. Харесват ми акустичните й изяви, когато излиза сама с китарката си – нещо, в което се надявам и аз да бъда уверена след време.

Песента, която свързвам със секс
Patti Smith – Smells Like Teen Spirit
Разбира се, това е кавър на Nirvana. Много сполучлив, по мое усещане. Не знам доколко я свързвам със секс, но определено ми е много секси. Обожавам Пати Смит, имам албуми с нейни полароидни снимки, правени от Робърт Мейпълторп, както и нейни плочи, които купих от Германия миналата година, макар да нямам къде да ги слушам. Страшно вдъхновяващ със своята самоувереност артист.

Песента, която ми се е „случвала”

JEREMY? – Fake Fruits

Тази песен определено ми се "случи" – от началото до края, във всеки смисъл на думата. От подготовката на клипа, после през самите снимки, до това, че в крайна сметка реших да направя и кавър на парчето.

Песента, която слушам, когато ми е много тъжно
Red Hot Chili Peppers – Under The Bridge
Преди години приятел загина в лавина и тогава започнах да я слушам денонощно. По някакъв начин текстът ми напомня за него. Когато замениш думата "bridge" с "mountain", въздействието става много силно. Мисля, че завинаги е запечатана в съзнанието ми като неговата песен.

Песента, която съм въртяла най-много на слушалки

Dillon – Thirteen Thirtyfive

Дилън е прекрасна. Пише много приятно, с хубави метафори. И такъв тип звучене ми допада. Доста хора си мислят, че тази песен е любовна и дори текстът може да бъде намерен за смущаващ: "Уou'd be 13/ I'd be 35/ Gone to find a place for us to hide". Всъщност обаче историята е много лична и става въпрос за нероденото й дете. Любимият ми момент е, когато казва: "I can say that you look pretty/ You turn my legs into spaghetti/ You set my heart on fire". Естествено, има още хиляди песни, които съм слушала нон-стоп, но тази винаги ме вкарва в едно особено настроение, успокояващо и меланхолично.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1088