Плейлистът на Стругаре24 ноември 2016 Текст Никола Шахпазов снимка Яна Лозева
Той е софийски поет-революционер, който предпочита да стои встрани от хип-хоп клишетата – заменя ги с експериментален звук и една много, ама много особена поезия, някъде по средата между споукън уърд естетиката и класическия рап.


Започна да ни действа още преди 2-3 години, когато влезе строго с няколко парчета в едно с ъндърграунд активисти като Луната и Духовни, но 2016 му беше най-силна – пусна побъркано видео към песента си Кучеядекуче, после беше съпорт на Соул Уилямс, а до края на годината ще сготви още две нови видеа. Явно има с какво да се занимава, но помолихме поне да ни запише една касетка с музика (и текст), докато се чуем и видим пак. Получихме я по пощата – в съмнителен пакет с тиктакащ часовник, който ни докара лека паника, но пък слушането (и четенето) е чук. Пускайте.

Песента, която ти звучи като любов от пръв поглед

Death Grips – On GP

Един път не съм се влюбвал културно. И да бях, те са обречени тези работи, нали? Имам по-възрастни приятели, виждам ги. Безпредметно е, винаги става неадекватно в един момент. Най-много някоя хубава песен да излезе от цялата тегня. A Death Grips са нeвероятни – намразваш ги или ги обикваш от първо слушане. Оправяй се.

Песента, която те омиротвори
Jenny Hval – Conceptual Romance

Когато искаш да сготвиш някого или нещо, трябва да си в балансирано състояние на духа. Питай д-р Лектър. Не воюваш. Само ти, храната и Бог сте. За коректно отношение към рецептата трябва и саундтрак. Когато каня някого на вечеря, искам всеки детайл да е част от презентацията, дори и да става въпрос за точния брой капки кръв върху бялата покривка.

Песента, която те ядоса
Ty Segall – Die Tonight

Не само тази песен, като цяло този много ме ядосва. Крайно некоректен изпълнител – издава по пет албума на година и не се усеща. Едно време ги нямаше тези неща. Какъв си ти, на кого какво доказваш?! Сега сериозно – мисля, че подобни неща действат крайно демотивиращо на всеки. Не се прави така. Подали сме жалба. Не на едно и две места. Има справедливост.

Песента, която не очакваше да харесаш

Pistamashina – Warfare

Чувал съм само лоши неща от приятели за тях – приятели, които виждам в седем часа на обяд. Имах очаквания да не харесам това парче, всички бяха прави.

Песента, която нямаш търпение да чуеш на живо
The Comet Is Coming – Neon Baby


Следващата седмица King Shabaka при­стига за два лайва с двете си групи – The Comet Is Сoming и Sons of Kemet. Голям младеж с голям сакс. Повече го харесвам с Ancestors, но обичам да танцувам. А на това парче в Германия миналата седмица някакъв дядо за малко да замине, но го реанимирали и затанцувал още по-бясно. Стани, Лазаре! И танцувай!

Песента, която промени всичко за теб
Dirty Projectors – Keep Your Name


Тръгнах да си сменям името. Знаете как е. На вратата на районното обаче се разминах с някакъв арестант, който крещеше на почти чист български: "Едно име ли не можете да запомните?!" И се уплаших рязко. В колата на връщане бяхме надули точно тази песен и реших да не се ебавам с космоса до края на годината.

Песента, чийто текст ти се иска да беше написал
Асен Кисимов – Песен за хвърчащите хора


Соул Уилямс каза, че само птиците летят първа класа. Джонатан Ливингстън-Чайката го е разбрал по-рано същото. Иска ми се да съм написал и Тибетската книга на мъртвите, но майка ми и баща ми са българи.

Песента, която чу вчера, но все едно си я слушал с месеци
Cancer – Die One More Time


Красотата рядко изисква обяснение, не знам защо всеки се засилва да я тълкува. Нека задържа пас тук. Но Скандинавие­то е територия, която винаги изследвам. Трябва и да сме малко по-студени един към друг. Стига мазни прегръдки. И да сме честни – хей, всички ще умрем! Дано да е по няколко пъти.

Стругаре е на facebook.com/STRUGARE

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.