Тя, музата9 ноември 2017 текст Никола Шахпазов
Най-често я наричат "музата на Дейвид Линч". И с право. Криста Бел безпроблемно би откраднала сърцето на всеки и без да е режисирал Изгубената магистрала и Мълхоланд Драйв, но творческата ѝ връзка с Линч е нещо специално. Бяхме слушали гласа ѝ много преди да зазвучи и в новите епизоди на Туин Пийкс, но дебютният ѝ дрийм поп албум We Dissolve ни превзе окончателно. Вълнение е, че ще го чуем на живо в Sofia Live Club на 17 ноември, и още повече – че преди това Криста успява да ни отговори на няколко важни въпроса за музика, кино, погребения и, естествено, Дейвид, както го нарича тя.


Често, вероятно твърде често, свързват името ти с Дейвид Линч. Благословия ли е това за теб, или с времето се превръща в проклятие?
Работим заедно от 17 години и винаги съм усещала единствено като абсолютна благословия да бъда асоциирана с него. И заради личността му, и заради неговото изкуство.

Различен ли е музикантът Линч от режисьора Линч?
Дейвид е Дейвид независимо от формата, в която работи. От самото начало музиката и филмите му са интимно свързани, цялото му творчество идва от един и същи бездънен извор на креативност.

Смяташ ли, че за тези 17 години е променил някак отношението ти към изкуството, а може би и към живота?
О, да. Няма да е преувеличено, ако кажа, че ар­тистът Криста Бел е също толкова силно повлиян от него, колкото и човекът Криста Бел. На първо място трябва да подчертая колко полезна се оказа за мен трансцеденталната медитация – истински безценен дар. В творчески план, влиянието му е очевидно, но не и водещо – усеща се във всичките ми проекти, но никога не е първостепенно.

Ще ни обясниш ли защо трансцеденталната медитация е така важна за теб?
Защото ми помага да успокоя ума си след непрекъснатия прилив на мисли и мнения, така че свежите ми идеи да успеят да вземат връх. Понякога си ги представям – всички идеи в ума ми стоят прави с питиета, като хора на някакво парти, но изведнъж виждат светлинния сигнал на Батман и се втурват, гмуркайки се в подсъзнанието ми и изоставяйки рязко своите небрежни разговори. Трансцеденталната медитация е онова, което ще те подготви да приемеш всички тези идеи. Не съм уверена как точно действа, но е абсолютно сигурно, че го прави.

Дебютният ти албум We Dissolve съдържа някои доста стари парчета, както и нови композиции – как ги събра в едно цяло?
Така е с всички албуми, над които съм работила. Рождената дата на парчетата в един албум може да варира до 20 години. И не е задължително това да се отрази на усещането за единност. Вярвам, че песните имат свои предначертани съдби, индивидуални траектории и място във времето.

Каква е главната разлика между този албум и предшестващите го This Train и Somewhere in the Nowhere, които записахте заедно с Дейвид Линч?

Студийната обработка. Но и цялостните аранжименти на We Dissolve го правят по-достъпен, тъй като песните имат по-ясна структура. Той е по-целенасочен и стъпил здраво на земята, докато музиката, която правим с Дейвид, е по-скоро саундтрак към сън. И рядко се доближава до поп формата. Но в същността си нещата са свързани. Винаги става дума за мрак, меланхолия, космически разсъждения, извънземна чувственост и женственост.

Разбрахме, че глаголът "dissolve" (разграждам – бел.ред.) не е случаен в името на албума, разкажи ни повече.

Точно така е, благодаря, че ме питате. От баща си Артур Дарлинд Цухт наследих гробище, наречено Countryside Memorial Park, което се намира в покрайнините на родния ми Сан Антонио в Тексас. При нас мумифицирането е недопустимо, както и всички ковчези, които не са биоразградими. Погребваме тялото в земята и, ако близките искат то да даде начало на дърво или цвете, могат просто да ги посадят отгоре. Намирам го за много вълнуващо. Ако трябва да съм честна обаче, отне известно време, докато разбера колко е красив този бизнес. И колко нови възможности бих могла да предоставя на хората – някои от които дори по-евтини и приемливи. Днес съм готова да защитавам "зелените погребения" до край!

След всичко това ни е още по-интересно какво да очакваме от твоя концерт?
Истинска драма. Никакви ограничения. Малко странни, но задължително секси парчета. Обичам да бъда на сцена. Приемам много сериозно възможността да се докосна до нова аудитория и правя всичко по силите си да дам най-доброто, на което съм способна. Ако успеете да се потопите в шоуто и по-скоро да го чувствате, вместо да се опитвате да го разберете, да се отпуснете, за да бъдете възможно най-силно докоснати и да го преживеете най-пълно… тогава ще знам, че съм си свършила работата.

Казваш, че предложението на Линч да участваш в новия Туин Пийкс те е изненадало. Дълго ли го обмисля?

Няколко минути. В рамките на които Дейвид ми обясняваше, че ще се справя. Това ми беше достатъчно, за да кажа "да".

Притесняваше ли се наистина дали ще се справиш?
Предвид факта, че това беше първата ми истинска роля, имаше доза нервност, но не и неувереност. Дори само това, че Дейвид вярваше в мен, ми даде огромна сила. Трябваше единствено да вдигна гордо глава и да действам. Бях нервна, развълнувана, донякъде ужасена, но в нито един миг не съм се съмнявала в себе си.

Трудно ли ти беше да влезеш под кожата на ФБР агента Тами Престън, тя е меко казано особена?
Учех репликите наизуст, обличах дрехите ѝ, стъпвах уверено в света на Туин Пийкс, опитвайки се едновременно да бъда абсолютно сериозна, но да включа и малко от моята игривост. Тами не беше проблем, реално сте гледали Криста Бел в нейната роля. Бях притеснена, но и приветствах шанса да действам далеч извън зоната си на комфорт.

Докато феновете анализират сериала до последния детайл, Линч казва, че той по-скоро трябва "да бъде сънуван". Ти какво мислиш?

Анализирането на Туин Пийкс е безсмислено, безумно и в същия момент – невероятно настървяващо. Готова съм едновременно да го препоръчвам и отричам.

Някои критици го нарекоха "най-добрата работа на Линч", съгласна ли си с тях?
Бих казала, че тези епизоди са кулминацията на творческите му сили, най-успешните му експерименти, есенцията му като артист и човек. Те са възвишена амалгама от търсенията на Дейвид, представена по адски въздействащ и необичаен начин. Истинско изкуство от един невероятно изискващ творец. На мен самата ми повлия на чисто духовно ниво. Удивително е как едно шоу може да те преобърне отвътре-навън.

Концертът на Криста Бел е в Sofia Live Club, 17 ноември, 21:00, 35лв от epay.bg
Още за нея може да научите на chrystabell.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.