В тъмните води на Nocktern: Стоимен Стоянов10 септември 2020 текст Кристина Йорданова снимка instagram.com/ramble.rattle
Казва, че малко преди да настъпи апокалипсис, ще се наложи да купи грамофон за колекцията си от плочи. Най-вероятно ще ги слуша в притъмненото си студио, украсено с коледни лампички, което дели с Алед Орду, докато на счупен монитор върви Малкълм (любимият му сериал напоследък).


Но стига сме ви рисували картини, преди дори да сме ви го представили. Стоимен е гласът пред тежките китари на Them Frequencies, а на пълен работен ден отговаря за визуални филмови ефекти. Освен по пътя на горните две, от 2014 той стои и зад Nocktern – музикален проект, в който безсрамно върти електроника, неокласика, експериментален и ню джаз. Тази година към електро тавите му зад барабани и падове се закача и Борис Малеванов. През април тези две момчета ни се набиха на очи и уши със сингъла Dark Water, който е само началото на цял предстоящ албум. Преди да изстрелят следващия си сингъл и да видим Стоимен на фестивала Radar през октомври, където озвучава новата аудиокнига на Светослав Тодоров Нищо няма да ти се случи, го хващаме за разговор около важните запознанства, касетките и Жан-Клод Ван Дам.


БЛИЗО И ДАЛЕЧ ОТ ПИАНОТО
И двамата ми родители са художници, а от страната на майка ми има музиканти, които направо си ме побутнаха към пианото. Все пак на 5 кой може съзна-телно да ги решава тези неща? Тогава баща ми беше много активен и нонстоп ходехме по изложби, на стотици афтърпартита, а когато искаха да се отърват от мен, ми даваха пари за аркадни игри, които тъкмо навлизаха. Имам естетическо усещане за изкуството, но не мога да кажа, че съм познавач. Аз си свирех. Даже учих в Консерваторията, след което 8 години не погледнах пианото. Толкова се отвратих. Преди няколко години обаче се върнах към него с краткия ми албум Pieces of Lyla.

ХАРДКОРСКИ ЕЛЕКТРОН
С Дидо Пешев (китарист, илюстратор и собственик на магазина Bare Hands Society – бел. ред.) се запознахме във форум за музиканти. Тогава се срещнахме и след време сформирахме Them Frequencies. Навлязох в ъндърграунд сцената, запознах се с пънка и паралелно започнах да се разпознавам и в електорниката. Правих бийтове и колаборации, включително с Mytrip a.k.a. Ангел Симитчиев, който движи Amek Collective. Под тази шапка издадох последно NoStalgia – три парчета от концерт, които после записахме в студио. Има си и много як артуърк, дело на Mild Kiriya, която без никакъв разговор разбра посланието за липсата на носталгия към определени неща. Сега е на касетка – доста ефективен и евтин начин за мърч, повод да извадите касетофоните от шкафа.

NOCKTERN ВЕЧЕ Е ДУО
Под името Nocktern сам издадох два кратки албума, но така или иначе усещах, че нещо липсва. Тогава се запознах с Борис на една Sofar сесия, заговорихме се, минаха се 2-3 репетиции и реших, че вече сме дуо. Когато си с други хора, много се обогатява музиката. Много често можеш да попаднеш в дупка, когато разчиташ само на себе си за мнение. Аз и на него съм казвал, че ако не беше той, Dark Water сигурно щеше да се влачи още година. Все още експериментираме с начина на работа и засега се получава доста добре, но изчистваме много неща. Не се ограничаваме откъм стил. Понякога е достатъчно да чуеш някой друг какво е направил и да се вдъхновиш.

ДРУГАТА МИ РАБОТА
Може да се каже, че съм щастлив, че си изкарвам парите с нещо, което ми харесва. Когато бях малък, с баща ми гледахме много филми с Жан-Клод Ван Дам, а в един момент, преди 3 години, аз се озовавам на снимачната площадка с него. Това беше детска мечта, която имах, и по естествен път си стана, но иначе той далеч не ми е любимият актьор. Като започнах да се занимавам с визуални ефекти, първоначално ми беше трудно да гледам филми нормално. Все си казвах "Как може да направят това толкова тъпо?!", "Тука виждам контур от зеления екран", "Този мат пейнтинг е много плосък"... Тогава изгледах един куп филми, базирани на визуални ефекти, които в общи линии са доста тъпи, но просто исках да видя как се прави. Претръпва се. В един момент започнаха да ме интересуват много повече сценарият и актьорската игра. Вече гледам на всичко това като на изкуство.

Nocktern е на Radar Festival Beyond Music във Варна на 24 октомври
Dark Water и NoStalgia са във всички музикални платформи

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.