Контра Банда

29 юли 2010 текст Ана Вучева, снимки Димитър Драгнев
Преди две години на българската диджей сцена се появи нещо съвсем ново. Две небрежни, млади и стилно татуирани момчета, току-що завърнали се от Франция с дипломи по кино и фотография (Митко) и медии и комуникации (Павката), като на шега създадоха групировката The Smugglers Collective и стартираха парти серия с музика от 40-те и 50-те плюс всичките им прилежащи аксесоари – костюми, танци, ретро усмивки. Не знаем дали сте попадали на суинг забавите им, но ако не сте, време е да поправите грешката. Още този петък има къде – пускат в Twins, после отлитат за крайморско турне.


Какво се случва в отбора на The Smugglers Collective?
Павел: Много неща, гледаме да не оставаме без работа дълго време. Замисляме лятно турне в началото на август.
Митко: На морето, в най-яките заведения по плажовете. Варна, Шкорпиловци, Bash Bar на Градина и Синеморец. А в Шкорпиловци освен всичко ще има и парад на ретро автомобили.
П: Турнето ще завърши с участие на Spirit Of Burgas, където ще открием Jazz&Blues сцената на 13 август. Много сме надъхани! А пък този петък закриваме сезонa в клуб Twins, където всеки месец имаме парти и които сега излизат в кратка ваканция.

По този случай ще има ли нещо по-специално?
П: Не, ще бъде стандартно парти. Но при нас всяко парти е различно и по-яко от предното. Очакваме много хора, яки танци и музика.

А как по-точно изглежда едно стандартно суинг парти?
П: Хората супермного танцуват. Танцуват суинг – танц по двойки, което е по-специфично и много атрактивно за гледане. С акробатика и всякакви такива неща.
М: Музиката е суперяка – суинг, рокенрол, рокабили.
П: Пускаме всичко от 40-те и 50-те години до днес. И прожектираме на голям екран черно-бели филми, филми с танци, филми с коли, с мацки.
М: И стари концерти. И мацки!
П: Въобще все хубави неща!

Това ли е ядрото на тази култура – коли, танци и мацки?
П: Коли, мацки, дрехи и музика, да! Хахаха!
М: И алкохол!
П: Контрабанден! Затова се кръстихме и The Smugglers Collective – това са контрабандистите на алкохол по времето на Голямата депресия в Щатите. И е генгста, пасва на стила и епохата.

Как се зарибихте по този леко ретро вкус?
П: О, беше преди много години, още бяхме ученици във Френската гимназия във Варна. Намерихме случайно една касетка в един музикален магазин и от нея започна всичко.
М: Касетката беше на групата Big Bad Voodoo Daddy.
П: От там тръгна цялата мания, след това започнахме да откриваме нови неща, нови групи. След това заминахме да учим във Франция и там имаше по-голям избор. Сцената ни се разкри във всичките си възможности и аспекти – освен като музика, и като мода, коли и т.н.
М: Започнахме да правим партита и там.
П: Да, преди 4 години. Две години пускахме в Лион, там живеехме и учехме.
М: Тогава се подвизавахме под друго име – Amnistie Culturelle.

Защо се върнахте?
М: Завършихме и лично аз за себе си си казах, че ако има смисъл да се върна, то е сега, докато съм млад, а не по-късно. И си мислех, че в България има много и неограничени възможности след промените... Е, пообърках се!
П: Във Франция партитата ни бяха в доста по-тесен кръг, понеже и заведенията са им по-малки, eдни като мазета, хаха. И много искахме да направим такова парти и тук, защото там бяхме нещо като поредните диджеи, които го правят. И наистина искахме да го пренесем, успяхме и се оказа, че е имало смисъл. Има глад за този вид музика. Сега през ноември ще станат точно две години, откакто сме на бг сцената. Първото ни парти беше в Строежа, управителят на клуба Марто беше човекът, който ни повярва в самото начало и ни даде шанс. И вече втора година правим по едно парти и там всеки месец.

Защо според вас се оказа, че хората в България изпитват глад към музика, която тук никога не е била особено популярна?
М: Ами точно заради това, защото досега просто я е нямало.
П: И може би, защото улучихме точно тази вълна, в която се връща интересът към ретро музиката и ретро културата. Във всеки аспект.

Тук бяхте първи в това, но не и последни. Веднага се появиха доста ентусиасти със сходни идеи, как реагирахте на конкуренцията?
М: В началото е малко стряскащо.
П: Но после си даваш сметка, че конкуренцията е хубаво нещо и дава база за развитие.

И двамата имате ужасно много татуировки. Кой все пак е с повече?
П: Той!
М: Татусите са си част от тази култура.

Давате ли уроци по танци? Или пък съвети по дизайн? Ако някой иска да се облече в този стил, може ли да ви звънне, да му помогнете с дрехи под наем например?
П: Можем да го научим да танцува, да. Вече има школа по суинг танци, ние сме част от нея. Аз дори се пробвам малко и като учител на съвсем начинаещи, хаха. Така че, за танци е лесно. Колкото до дрехи и дизайн – винаги сме готови да дадем съвет, ако някой има нужда. Идват наистина хора да ни питат разни неща. Защото ние пускаме филми, правим си флаерите сами по определен начин и те добиват представа за нещата, които харесваме, и за цялостната атмосфера.

Предполагам, че ако се появя на ваше парти в тотално друга стилистика, няма да ме върнете?
М: О, не, няма никакъв проблем, даже се радваме, като идват различни и нови хора. И ако са облечени в нашия стил, е супер. Но ако не са – няма нищо. Така или иначе, те самите се чувстват глупаво и за следващия път се постарават.
П: За нас няма значение как са облечени хората, важното е да се забавляват.
М: Това е и есенцията. Хубаво е всички да са облечени стилно, но ако не са, важното е да има хубаво настроение.
П: Целта ни не е да правим елитарни събития или да лансираме култура, в която хората само да се оглеждат кой с какво е облечен, а да има настроение. Приятно е да настроиш така хората, че да ги накараш да помислят как да се облекат, по различен и неежедневен начин.
М: За самата публика това е важно – имат си занимание, контят се, прекарват време в грижа само за себе си. И така идеята за цялото парти става доста вълнуваща. Който иска да се облича, нека! В интернет има толкова информация, че всеки може да прерови гардеробите на баба си и дядо си и да го направи!

Освен че сте диджеи, от време на време каните и гости. Имате ли нови планове и в тази посока?
П: Преди година направихме концерт – на Koffin Kats, американска сайкъбили банда, бяха за първи път у нас. Тази година имахме желание да ги поканим пак, но не намерихме подходяща дата. Догодина няма да ги пропуснем. И като цяло бихме искали да не се ограничаваме само с партита, а да продължим да каним и гости. Имаме план за октомври да направим първото по рода си бурлеска шоу в България. Подробности ще има скоро, но ще бъде нещо задължително!
М: Със сигурност е нещо, което досега не е правено тук, и сме сигурни, че ще има интерес.

The Smugglers Collective са в Twins, 30 юли, 22:00, 4лв и на Spirit Of Burgas, Jazz&Blues Scene, 13 август

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1081