Магьосникът от X Factor

18 август 2011 текст Иглика Станкова, снимки Владимир Томашевич
Несъмнено X Factor е един от най-успешните световни формати за откриване и лансиране на нови музикални звезди. През 2011 шоуто стартира за първи път не само в България, но и в Нова Зеландия, Румъния, дори в САЩ, където ще се конкурира с American Idol. Срещнахме се с Мага, който е част от четиричленното българско жури заедно с Мария Илиева, Поли Генова и Васко Василев. В разговора ни Мага разкри някои любопитни подробности за прослушванията и за онова, което предстои, но не пропуснахме да поговорим и за ситуацията в българската музикална индустрия.


Разкажи ми за кастингите. Какви бяха очакванията ти?
Първите кастинги се проведоха в 7 български града. Това е предварително сито на хилядите кандидати, след което ние като жури се включихме във Варна. Прослушванията продължаваха средно по 14 часа на ден, но беше много забавно. Нямах очаквания, защото имам много точна представа какво се случва в страната. Знам, че има неоткрити диаманти, още нешлифовани, най-вече защото нямат възможност. Формати като X Factor дават този шанс на кандидатите. Идеята е да намерим характер, харизма, личност, не само човек, който пее. Ние търсим съвкупност от качества, които определят добрия изпълнител, или потенциална звезда.

Това, което най-много откроява X Factor е, че кастингите се провеждат в огромни зали с по 2000 души публика. Какво променя присъствието на публиката?
Затворените кастинги са изпити. В консерваторията те гонят още след втория такт, ако не ставаш. Но в X Factor нещата стоят по различен начин. Поставяме певеца в екстремни условия. Виждаме го как реагира, защото този човек вероятно излиза пред толкова хора за първи път в живота си, включително и пред жури, и то със светнати прожектори в лицето.
В британските епизоди е имало случаи, в които журито е преразглеждало решението си заради реакцията на публиката.
Това са редки случаи, при нас се получиха много малко такива моменти. Тогава решаваме, че си заслужава да върнем човека обратно на сцената, да го прослушаме пак, да поговорим с него, защото витае някакво съмнение. Ние много добре си взаимодействахме четиримата. С Мария Илиева сме приятели от 11 години, с Поли се запознах, когато беше 12-годишна и пееше в Бонбон, само с Васко не се познавахме, но много добре се разбираме всички.

Създателят на оригиналния формат на X Factor и член на журито Саймън Кауъл се прочу с това, че е доста директен и не пести критика. Има ли такъв в българското жури?
Хаха, Mr. No в българското жури е Васко Василев. Той брутално ги режеше, но казваше полезни неща.

В други страни се обръща доста внимание на групите. В България като че ли имаме само солови изпълнители. Как точно стои въпросът тук?
При нас положението е много тежко. Това е може би най-болезненият въпрос. Групи в България няма. Но сега по време на кастингите се появиха такива, които наистина могат да пробият. Освен това има практика в X Factor да се формират групи от вече отпаднали участници, защото журито преценява, че тези хора биха си взаимодействали добре. Ние също избрахме някои интересни комбинации, ще видим...

Вече 20 години живееш и работиш в България. Убедил си се, че българинът е музикален и талантлив, но какво според теб му липсва?
Проблемите в българския музикалния бизнес произлизат от конкретни хора, които се занимават с него, от тяхното ниво на интелигентност и, разбира се, от заобикалящата среда. Не можеш да черпиш вдъхновение от едно блато. Всички знаем, че 90 % от артистите живеят в мизерия. През последните 10 години отношението към културата в България е потресаващо.

И всичко това влияе на младите изпълнители.
Не само им влияе, ами децата са вече с изместен център. Ще ти дам конкретен пример. Едно 15-годишно момче излезе на сцената и започна да пее “давя се в чашата всяка вечер...” и залата запя с него! В публиката имаше 12-годишни деца, които също знаеха текста. Хубавото е, че тези случаи бяха рядкост.

След прослушванията в залата какво следва?
Много сериозна част, т.нар. тренировъчни лагери, където ще се дават задачи. Участниците са разделени на 4 категории: девойки, момчета, смесени над 25-годишна възраст и вокални групи. Всяка категория певци ще трябва да изпълнява задачи. Например участниците от една категория ще пеят едно и също парче, един по един, и то акапела. Те няма да чуват нищо от това, което журито си говори, обсъжда и решава. Това е много тежък кръг, защото тези хора вече са селектирани от общата маса поради факта, че наистина могат да пеят и имат талант. Всичко ще зависи от моментното им състояние. След това ще бъдат подбрани 24 души. На всеки от журито ще му се паднат шестима кандидати, с които ще замине някъде, дори на нас не ни казват къде. Там ще се проведат финалните кастинги и аз лично ще трябва да елиминирам трима. Това ще е най-кошмарното нещо за мен, защото се предполага, че тези кандидати ще са много добри певци. Засега подборката е добра, да видим какво ще стане накрая.

X Factor е по Нова телевизия от септември


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.