Песни в бяло

15 август 2013 текст Стохрифор Лукомб
Вече видяхме тук няколко от представленията на великата канадска компания Cirque de Soleil, но само след месец ни предстои среща с една от най-силните им продукции – легендарната циркова феерия Alegria. Между 20 и 22 септември просторната Арена Армеец ще се превърне във фантастичен терен за сблъсъка на добро и зло, младост и амбиция, красота и сила. Изпълнени с неподправен ентусиазъм и любопитство, побързахме да звъннем на певицата с особено важна роля в Alegria – талантливата Мари-Пиер Гилбо, която играе Бялата певица. Открихме я в разгара на турнето, буквално час преди да започне репетиции за шоуто в Гданск. Ето и подробности от разговора ни – за цирковото изкуство, радостта от пътуването и това колко приятни всъщност са интервютата и феновете в Москва.


Европейската част на турнето ви вече започна. Как върви до момента?
Страхотно! Много обичаме работата си, но ни е дори по-приятно и лесно да играем, когато публиката реагира топло и емоционално. Опитвам се да си спомня кое беше най-приятното шоу, а не е лесно, защото сменяме градовете и страните всяка седмица или по два пъти на седмица... Най-силно си спомням края на шоуто в Москва, когато всички в публиката включиха мобилните си телефони и ги вдигнаха в ръце. За нас, изпълнителите, изглеждаше, сякаш хиляди звезди са изгрели в залата.

В тази връзка, струва ли ти се, че представленията в Източна Европа са по-различни от онези в Западна Европа или САЩ?
Не бих казала. Голямата разлика, която забелязах и много ми харесва, е че в Русия и Полша на края на представлението получихме купища цветя. Това се хареса на абсолютно всички от спектакъла.

Беше ли гледала шоуто, преди да попаднеш в състава на Alegria?
Не и на живо – бях гледала само запис на DVD. Нямаше и как, защото преди да работя по Alegria, бях на дълго турне с друг спектакъл на Cirque de Soleil – Cavalia.

Очевидно ти харесва работата със Cirque de Soleil.
Абсолютно – обожавам работата си. Пея от 7-годишна и винаги съм искала да се занимавам точно с това. Освен всичко, ролята на Бялата певица в Alegria е особено голяма и отговорна – има сложни, трудни партии, а освен да пееш, трябва и да играеш. В края на всяка вечер се чувствам горда, че мога да се справя с предизвикателството.

Има и други певици, които изпълняват ролята на Бялата певица. Сравняваш ли се с тях?
Хаха, не мисля, че има нужда от такова сравнение. На това турне две различни певици изпълняваме ролята, сменяйки се през вечер. Истината е, че всяка от нас интерпретира различно Бялата певица, затова и моята, и нейната версия имат своята стойност.

Мечтала ли си да изпълняваш някаква друга роля в Alegria?
Не, изобщо. А и реално, не бих могла да изпълня някои от тях. Има роли, които са подходящи единствено за акробати – а тяхната професия не е нещо, което бих могла да науча току-така, просто за седмица. Нито пък бих могла да се заема с работата на акордеониста...

Можеш ли да си спомниш първата си вечер като Бялата певица?
Дори много добре. Бях ужасно, ужасно нервна. Особено заради песента Alegria, която е една от най-добре познатите от всички представления на Cirque de Soleil. Непрекъснато си казвах – “Дано не се олееш точно на това парче!”. Но всъщност се справих доста добре. Сега съм се поотърсила от големите притеснения, но съм поне малко нервна на всяко представление. Дори си мисля, че това е добре – хубаво е да бъдеш нащрек, готов за неприятности, да бъдеш малко нервен, защото никога не се знае какво ще се случи съответната вечер.

Доколкото разбирам, костюмът ти тежи десетина кила, а отделно от това носиш грим и голяма маска.
О, да, костюмът е доста тежък и в него ти става ужасно горещо. Тъй като Бялата певица е главен герой в Alegria, аз имам доста движение по време на цeлия спектакъл – при това с горда, изправена стойка. Затова е абсолютно наложително да тренирам редовно и да съм дисциплинирана.

Колко голям е екипът, който работи по Alegria?
Общо – около сто човека. Всички са внимателно подбрани и страхотни професионалисти. И въпреки че екипът е толкова голям, ние се познаваме доста добре – около пътуването прекарваме поне по осем-девет часа на ден заедно, затова и след шоуто най-често излизаме да хапнем и да пийнем по едно. Чувствам екипа като моето голямо семейство, което прави работата по-лесна.

Очевидно пътуваш много – и сега с Alegria, и преди това с Cavalia.
О, да, и вече свикнах много на този режим. Десет седмици съм на турне, а после прекарвам две седмици в родната си Канада. Не знам колко още години ще ми се наложи да пътувам така интензивно, но засега ми е много приятно – имам чудесната възможност да видя целия свят, различните народи и култури.

Каза, че се занимаваш с пеене още от 7-годишна. Каква е любимата ти музика?
Преминала съм през какво ли не... като малка пеех в госпъл хор, а по-късно участвах в различни бродуейски мюзикли, класически концерти и дори клубни джаз изяви. Струва ми се, обаче, че соул и аренби са стиловете, най-близки до сърцето ми. Въпреки това, идеята за соло кариера в подобно направление за момента не ми изглежда привлекателна.

Забелязвам, че не си правила твърде много интервюта през годините. Просто така се е получило или не обичаш досадните журналисти да те разпитват?
Хаха, не, нямам нищо против интервютата, особено когато ми се задават адекватни въпроси. Освен това, те са важна част от работата ми и са още един начин за контакт с нашата публика.

Alegria е в Арена Армеец,
20 септември, 20:00
21 септември, 16:00 и 20:00
22 септември, 16:00 и 18:00
40/60/70/80/90/110/160лв

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.