• Нещата от живота: Патрисия Каас

  15 юни 2017

  текст Нaталия Иванова

  Когато вдига слушалката от другата страна, Патрисия Каас е в чешки хотел и тази вечер ѝ предстои концерт. Гласът ѝ е плътен и нисък, както докато пее, а ние неволно си представяме как всичко оттатък е черно-бяло и ей сега няколко акорда ще се измъкнат от пианото в стаята.
 • .
 • Плейлистът на Китодар Тодоров

  13 април 2017

  текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова

  Наскоро нахлухме в Петък точно в пет, за да вкараме бърз хумор в дългия си следобед с двата сезона на шоуто в YouTube. Така попаднахме на Обръщение към нацията – видео, което пренасочва към Indiegogo кампания с отворена касичка за сезон три.
 • Плейлистът на феновете: Oddisee

  30 март 2017

  Още сричаме името му, но това е за да се научим как да го крещим до 7 април. Тогава американският рапър и продуцент завива към Sofia Live Club с турнето си Beneath The Surface, а ние вадим четири наши момчета от фен зоната на концерта и ги питаме защо и с какво Oddisee е топ, дори без да го въртят в "дискотечниците".
 • В джубоска на Скот Брадли

  23 март 2017

  текст Емануела Иванова

  Музикалната му машина действа в YouTube от 2009, но трупа сърца от 2012, когато пуска за първи път A Motown Tribute to Nickelback – микс от рок хитове на канадската банда, превърнати в аренби от 60-те.
 • Да чуеш сърцето на Моцарт

  16 март 2017

  текст Емануела Иванова снимка Добрин Кашавелов

  Всички го питат за астероида, който носи фамилията му на 250 милиона километра от тук. Траекторията на Йордан Камджалов във вселената на музиката обаче е далеч по-интересна. Главният диригент в културния център Хайделберг – с пазено място пред топ оркестри от Берлин до Токио – сега вдига палката си у нас за Мистерия на безсмъртието, сочейки дълбоко навътре към сърцето на Моцарт.
 • Истории от върха на лъка

  23 февруари 2017

  текст Емануела Иванова

  Ако емоциите на милиони играят по цигулката ти, можеш да владееш света. Но защо да го правиш, щом цялото кълбо вече ти е "вкъщи"?! Така спорим със себе си след разговор с Ара Маликян – ливанецът с испански паспорт, който ще се разхожда и на българска земя на 28 февруари.
 • Гената: Портрет на бийта като млад

  23 февруари 2017

  текст Нaталия Иванова снимка Теодор Фичев

  Преди точно три години Евгени Енчев и останалите от So Called Crew взимат едно мазе в Борово (където някога се запознават) и започват да леят бетона на първото си студио. Да правят хип-хоп заедно е почти като строеж – един слага основата, друг подравнява, трети реди нагоре, докато накрая някой влиза и казва "получило се е страхотно".
 • На парти с парижанин

  16 февруари 2017

  текст Виолета Иванова снимки Мануел Обадиа-Уилис

  Вдига слушалката с "Ще трябва да извините пресипналия ми глас, май съм болен", а в следващите 50 минути изпуска и две-три прозявки по скайп линията Париж-София. Не го приемаме лично, знаем къде е бил допреди малко – на резидентския пост в клуб Concrete, който лежи на брега на Сена и почти никога не спи.
 • Запознай се с Her

  9 февруари 2017

  текст Емануела Иванова

  Когато се свързваме с Her, слушалката вдигат двама мъже – французите Симон и Виктор, които обличат любовта си към жените в музика, способна направо да ти свали дрехите.
 • Плейлистът на Stereofox

  12 януари 2017

  текст Наталия Иванова

  Сменяме вече четвърти календар, откакто Иво взима решение с новогодишен нрав – да не работи като улегнал икономист, а да използва ноу-хау от миналото си за професия с по-широка яка. Опитът му като барабанист в рок банда, водещ на радиопредаване и автор в блог води до идеята "сайт за музика", а приятели веднага дават рамо (прерийната лисица от логото, например, е опитомена от илюстратора Гергана Станчева). По средата на скайп моста Берлин-София днес се срещаме заради резултата: Stereofox e музикална онлайн платформа "за хора с отворен вкус".
 • Плейлистът на 2016

  21 декември 2016

  "Можем да бъдем герои, завинаги. Какво ще кажеш?" Безкрайният лууп с Heroes на Дейвид Боуи още върти главите ни – 12 месеца, след като годината ни пусна по нанадолнището си.
 • Плейлистът на Стругаре

  24 ноември 2016

  Текст Никола Шахпазов снимка Яна Лозева

  Той е софийски поет-революционер, който предпочита да стои встрани от хип-хоп клишетата – заменя ги с експериментален звук и една много, ама много особена поезия, някъде по средата между споукън уърд естетиката и класическия рап.
 • Нещата от живота: Йоко

  17 ноември 2016

  текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова

  Спира да бъде Йоана още в първия си ден на Земята, когато баща ѝ я съкращава до тези четири щастливи букви. Днес те са бонус към най-големия късмет на света, който комбинира със здрава работа, за да подпише две рап банди, а от август насам – и визитката "мениджър събития в Mixtape 5".
 • Вечният пътешественик

  27 октомври 2016

  текст Никола Шахпазов

  Азам Али пътува постоянно, но не с огромната раница на гърба и картата на далечни места в джоба. Родена е в Иран, израснала е в Индия и САЩ, а в песните ѝ се събират и разбират персийска поезия, турски фолклор, индийски мотиви и западноевропейска средновековна музика.
 • Поетическа коректност

  20 октомври 2016

  текст Никола Шахпазов снимка Geordie Wood

  Да говориш със Соул Уилямс е особено преживяване. Бързо разбираш, че рапърът-поет-хип-хоп-активист не е само истински ерудит (за което си подготвен), но и тотален познавач на английския език с речник от ултимативните един милион думи.
 • Плейлистът на Радослав Чичев

  13 октомври 2016

  текст Наталия Иванова снимка Светослав Тодоров

  "Не съм много словоохотлив" не е първото нещо, което очакваме да чуем от поет, драматург, меломан и радиоводещ. Един от гласовете на Аларма и Артефир по БНР обаче ни посреща точно така, затова намаляваме звука на собственото си любопитство и хващаме неговата честота.
 • Нещата от живота: Wax Tailor

  6 октомври 2016

  текст Нaталия Иванова

  Започваме с merci beaucoup към Хичкок, Любич и Спилбърг за добрите филмови диалози, които го омагьосват от дете, и продължаваме с voilà през 2005, когато те се превръщат в текстове на първия му албум Tales of the Forgotten Melodies. Така сценичното име на френския хип-хоп продуцент Жан-Кристоф Льо Сау намира подплата и държи конеца смело за всички следващи проекти с ярка концепция – като Dusty Rainbow from the Dark от 2012, който разказва една цяла приказка за малко момче (с отделни късометражки към всеки клип) и юбилейният Phonovisions Symphonic Version, с който през 2014 качва цял симфоничен оркестър на сцена.
 • Нещата от живота: Kan Wakan

  15 септември 2016

  текст Нaталия Иванова

  По лична карта: Георги Линев, роден в София, с настоящ адрес в Лос Анджелис. По призвание: Kan Wakan, трип-хоп майстор и мозък на проекта, който прави от музиката "захар, пулсираща в цялото ти тяло". Последното четем в Nylon, заедно с куп сладки отзиви за новия му сингъл Molasses, които го поставят високо на алтернативната сцена в Щатите. Днес обаче правим мост през океана, заради новини с местен отзвук – Kan Wakan идва да свири в Терминал 1 на 24 септември, а предстоящият му троен албум Phantasmagoria събира звук дори от Софийската филхармония. Чакаме го готов на пролет, а преди това говорим с Георги за футбола пред блока в Младост, усещането да застанеш пред публика в Лос Анджелис и бавната закуска с баничка и боза, която се оказва момент от типа "very hard to beat".
 • Плейлистът на лято 2016

  3 август 2016

  Попитахме девет човека, които пускат много музика между ушите си, какво въртят на колонките в този тежко почивен момент, а те едва намериха телефоните си, за да ни отговорят ето така. Това са най-топлите съобщения в пощата ни от хиляда години, а всичкото плейлист може да се слуша с дни – на maх и отворени стъкла.
 • Плейлистът на Ража

  7 юли 2016

  текст Нaталия Иванова

  Последните две години й се струват като сто, защото всичко се случва на обороти, които променят и нея в същия бърз такт. Отзад-напред в хронологията се нареждат прогресиращ брой акустични лайвове, формирането на алтернативното комбо RaJa&The Band и първите й авторски парчета.