Многостранният

27 ноември 2014 текст Евелина Иванова, снимки Ралица Димитрова
Сърбин с шведски паспорт, който прави рок на български. Уау! Робърт Уау, ако трябва да сме точни.


"Дойдох в България за две години, а останах десет", изстрелва от упор и през смях Робърт. С артистичата си коса, роговите очила, черните кожени дрехи и тъмния лак, момчето в другия край на масата ми прилича на герой от филм. Черно-бял, дълбок и приятно печален. "Не познавах никого, когато пристигнах. Не говорех езика. Но бързо го научих, все пак е много близък до сръбския." Да, Робърт Уау е от Балканите. Или поне коренът му е оттук. "Родителите ми са се запознали в Швеция, и двамата са сръбски емигранти. Преди това баща ми е бил актьор и кино продуцент, снимал се е в няколко големи сръбски продукции. Но в Швеция обстоятелствата го принуждават да се захване с ресторантьорство", разказва Робърт, който при никакви обстоятелства не би се отказал от киното.

Преди десетилетие той пристига в София, за да учи кинорежисура. Така го съветва тогавашният ректор на НАТФИЗ, Станислав Семерджиев, с когото ги среща един филмов фестивал. Не съжалява за решението си и чака моментът да назрее за авторски пълнометражен филм. Иначе късометражният Diving, заснет през студентските му години, му печели много награди. Но не отличията, а любовта го кара да пресрочи престоя си в България. "Бях си стегнал багажа след една раздяла, когато срещнах следващата си приятелка. След четири години се разделих и с нея и бях решил твърдо да си тръгна." Но размисля. Мрачните емоции му действат с обратен знак. Карат го да твори. "Искаше ми се да направя нещо стойностно, нещо искрено." Така написва първата си песен Аз съм сам – посветена не толкова на любовните разочарования, а на дядо му, който умира същата година. "Личната емоция е водеща при мен. Исках просто да направя една песен, с която да изкажа чувствата си, но музиката стана част от живота ми. Събуждам се и пиша текст, после хващам акустичната китара, измислям аранжимента, накрая отивам в студиото и всичко си идва на мястото. Не претендирам, че съм певец, но смятам, че съм артист."

Аз съм сам, Преструвам се, Името ми и Кой ще ни помогне са четирите парчета на Робърт с видеоклипове. Подходът в тях е кинаджийски, с изчистена стилистика и елемент на изненада (като в добрите филми). "Музиката сякаш ми даде всичко – снимам и режисирам клиповете си, пиша текстовете и не ми се налага да изневерявам на себе си. Следващото ми видео ще е като късометражен филм с кратко интро в началото. Яко ще е."
И сега му се получава яко. В Преструвам се (който снима почти сам в Швеция) маската е пълнокръвен герой. "Всички си слагаме маски, плаче ни се, а се смеем. Добри сме, а се правим на лоши", казва ми Робърт.

Най-новият му видеоклип е и най-мащабен – заснет е в кариера в Перник и напомня за Игра на тронове. Но това е само началото, защото момчето, което харесва Type O Negative и Sisters of Mercy и прави алтернативен рок с елементи на ню уейв е на път да издаде албум. Вече има 26 записани песни, от които ще подбере около 12. Албумът трябва да е готов през пролетта, а през лятото ще има официална премиера. "Тогава ще направя и първия си жив концерт. Ще има пироефекти, видео интро и ще участват децата от група Пим-пам. Искам шоуто да е истинско, защото тук малко ми липсват лудите лайвове." Фенове на рок музиката обаче не липсват. "Повечето изпитват носталгия по годините на Щурците, Ревю, Милена Славова, но ако им се предложи стойностна алтернатива, ще се върнат в клубовете", казва Робърт. И очевидно предлага точно това – на чист български и с чувство.

Робърт Уау е на:
facebook.com/robertwauu
youtube.com/robertwauu

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.