Re: Райна Кабаиванска4 декември 2014
За да опознаем учителя, изпитахме учениците му. Седмица преди благотворителния концерт за 80-годишнината на Райна Кабаиванска, се свързахме с някои от най-успешните гласове под крилото й, които ще слушаме на 18 декември – Андреа Каре, Вероника Симеони, Мария Радоева, Витория Йео, Костадин Мечков, Антон Марков и Анаис Мехиас. Ето какво научихме за най‑харизматичното сопрано оттук до Ла Скала.


Веднъж Райна Кабаиванска ми каза: "Ако 15 дни в годината чувстваш перфектно гласа си, това е изключително. Ако в един от тези 15 дни имаш спектакъл на важна сцена, тогава си истински късметлия. Така че не търси извинения, а се научи да пееш дори когато си в най-лошо състояние – физически и психически". Няколко години по-късно осъзнах, че не мога се съглася повече с тези думи. (А.К.)

Тя е изключителна жена, щедра, силна, много интелигентна и с чувство за самоирония. Може би най-важното, което ми е предала са нейният кураж и ентусиазмът й. Райна е оптимист, винаги. За мен тя е упора, пример, който следвам. (В.С.)

От нея научих, че за да си успешен артист и певец трябва да притежаваш много качества, гласът е само едно от тях. (К.М.)

Винаги ще помня нейното "Uno, due, tre" – думите, които Сеньора казва, когато не се придържаш към нотите. За да бъдеш артист, е важно да можеш да интерпретираш, но винаги в служба на музиката, която е написал композиторът. (А. Мех.)

Запознах се с нея, когато беше президент на журито на Spoleto International Competition и излезе да ме поздрави като един от победителите. Първо стисна ръката ми, а след няколко секунди пауза каза, че трябва да работим здраво, защото цялата ми техника трябва да се изгради наново от нулата! Но гласът ми си заслужавал тези усилия. (А.К.)

Често ми повтаряше: "Пей! Бъди артист". Бях притеснителна по характер и не можех да пея свободно, но тя ми вдъхваше кураж с тези думи. Била е велик артист на сцената, а сега е истински учител, който предава със сърце всичко, което знае на учениците си. И обича да вижда напредъка и успехите им. (В.Й.)

Забавно е как тя винаги ме пита: "Тони, ти ядеш ли въобще?" (А.М.)

Спомням си първата ми среща с нея сякаш беше вчера (а беше през есента на 2006). Силното ми притеснение и смущението се изпариха само с една нейна усмивка. Срещнах мекия поглед на една излъчваща светлина жена. Заговори ме изключително ведро и само след миг бях готова да запея. (М.Р.)

Никога няма да забравя деня, в който се обади да ми съобщи, че ми е уредила прослушване при Лучано Павароти. Каза ми: "Аз винаги ще бъда до теб и ще те уча, но бих искала най-добрият тенор да ти даде някои съвети – като тенор към тенор." (А.К.)

Тя е една от най-силните и начетени личности, които съм срещала, а присъствието є е единствено по рода си. От нея съм научила, че ако си убеден в нещо, каквото и да става, никога не бива да се отказваш. (М.Р.)

Какво бих й пожелал за юбилея? На човек, постигнал толкова много, е трудно да пожелаеш нещо, а трябва просто да му благодариш, че си имал щастието да го познаваш. (К.М.)

Концертът Райна Кабаиванска представя звездите на операта е на 18 декември, зала 1 на НДК, 19:00, 20-120лв от eventim.bg
Организатор и продуцент на събитието е Нов български университет.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.