Записки от подземието11 юли 2012 текст Клодин Жендова
След краткия миналогодишен отдих тази есен Park Live Festival (6-7 септември, в парка до Терминал 2 на летище София) се завръща с очаквано силен списък от пионери на електронната музика, калени звукови експериментатори и млади лъвове на електро сцената. На 6 септември хедлайнери на феста са Basement Jaxx – лондонското дуо, стартирало музикалните си приключения в мазето на мексикански ресторант, откъдето обаче бързо изпълзява, изкачвайки се до най‑важните клубни и световни сцени. Звъннахме на Саймън Ратклиф уж за да си побъбрим за музика, а стигнахме до разсъждения за някои от най-сериозните неща в живота.


Who Wants to Live Forever
Най-важното, което научих през годините, беше да приемам идеите на другите и да не си правя прибързани заключения. Човек никога не знае какво може да научи от някого. Затова винаги е добре да чуеш какво имат да ти казват останалите. В музикално отношение нещата също доста се промениха за мен и за Basement Jaxx като цяло. Всъщност музикалната ни линия не е далеч от онова, което представляваше преди 20 години, но вече звучи много по-добре, а продукцията ни е на много по-високо ниво. Естествено, има неща, които винаги ще си останат същите – емоциите, страстта и душата, които влагаме във всичко, което правим. Както и хуморът. Честно казано, мисля, че чрез музиката ще си останем винаги млади.

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем
Със звукозаписната си компания бяхме подписали договор за пет албума. Записахме ги, приключихме уговорката преди няколко години и си казахме я да вземем да си починем малко един от друг. Всеки тръгна по свой път, аз започнах соло проект, Феликс също стартира свои такива. Започнах да плувам и да се опитвам да водя здравословен начин на живот. Беше супер. Вече сме в ново студио обаче и работим върху нов Basement Jaxx. Албумът ще бъде шарен и много, много забавен, ще видите.

Обратно в училище
Винаги съм искал да направя нещо, за да променя света – за по-добро, естествено. Да го направя различен. И искам да науча и дъщеря си на същото. А онова, което желая от живота, е много просто – да съм доволен и щастлив. И като казвам щастлив, имам предвид истинския смисъл на тази дума. Да се радвам на нещата, които правя. Да имам финансовата независимост да си позволявам всичко, което ми хрумне. Да се радвам на компанията на хората, които обичам и с които се смея.
В света стават толкова неприятни неща, че трябва винаги да сме готови да се справяме с тях. И най-важното – веднага след като свърша работата по новия албум, смятам да се върна в колеж и да се дообразовам. Когато бях в колеж през 90-те, не оценявах какво имам и не притежавах онзи глад за знание, който усещам сега. Не успях докрай да оценя колежанските си години, но ако сега имам възможността да се върна, бих го направил с най-голяма радост.

Страна на чудесата за непукисти
През 2006 направихме Crazy Itch Radio, а след него още един албум – Scars. След това си взехме двегодишната заслужена почивка и сега всичко останало изглежда много далечно. Ако трябва да бъда докрай откровен, ще кажа, че за нас като че ли сега нещата започват отначало, от стартовата линия. От старото поколение сме, младите не ни познават толкова добре, така че не знаят какво да искат от нас. А това е хубаво. Колкото по-малко са очакванията, толкова по-малко са и предположенията какво ще направим като краен продукт.

Алхимиците на купона
Много се вълнувам как ще мине шоуто в България. Фестивалът изглежда много добър, ще свирят страхотни артисти. А пък ние ще пускаме неща от новия албум, който дотогава трябва да е завършен. Нямаме си специални трикове за раздивяване на тълпата – винаги си зависи от самата нея. Различната публика побеснява на различни неща. Е, имаме си едно парче, което хората обожават и винаги върши работа. Но сме свирили навсякъде – в Лондон, в Испания, в Япония, и сме установили, че на различните места публиката цени различни неща, така че нямаме универсална формула.

Космическа одисея
Постигнахме много през последните години. Има много хора, на които ние сме саундтракът на живота, а това е нещо, с което особено се гордея. Колкото за бъдещето – надявам се да можем да сме например първите, които пускат музика в космоса, хаха. Саундтракът на моя собствен живот е албумът Electric Ladyland на Джими Хендрикс. А пък песента, която обикновено тананикам под душа, е Singing In The Rain.

Его? Off With Its Head
Винаги трябва да се правят компромиси. Най-добрите неща, които сме направили заедно, са постигани чрез компромис, тогава, когато сме приемали безрезервно идеите си. Предложенията на другите хора много често правят твоите собствени идеи доста по-добри. Всяка връзка, независимо от какъв аспект, се основава на компромиси. Хубаво е, когато можеш да преодолееш егото си, защото точно то създава най-големите проблеми в този свят. И ако се освободим от него, можем да работим заедно в пълна хармония.

Basement Jaxx са хедлайнери на Park Live Festival на 6 септември
Park Live Festival е в парка до Терминал 2 на летище София,
6-7 септември, 40лв за единия ден, 65 за двата дни от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.