Вълшебната флейта

24 август 2007 Никола Шахпазов
Лидерът на прогресив рок класиците Jethro Tull Иън Андерсън пристига на втората си официална визита в България – този път го посрещаме в Античния театър в Пловдив. Въоръжен единствено с любимата си флейта и под съпровода на оркестъра на Класик ФМ, сър Иън ще представи някои емблематични парчета на Jethro Tull, преработени със симфоничен апломб. В кратък разговор с Програмата шотландският музикален благородник сподели това-онова за индийската кухня, Бетовен и класическата музика.


Въпреки че Jethro Tull не са спирали дейността си, в последните години ти направи серия концерти под названието Ian Anderson Plays The Orchestral Jethro Tull. Каква беше основната причина да се захванеш с още един музикален проект?
Винаги съм имал особен интерес към класическата музика и традиционните акустични инструменти в един оркестър. Самият аз свиря на акустична китара и флейта, затова ми се струва съвсем естествено да работя и с други подобни инструменти. В рамките на проекта правя нови аранжименти на стари парчета на Jethro Tull, има и съвсем нови композиции – иска ми се изцяло да използвам мощта на оркестъра.

Предполагам, че се работи доста трудно с истински симфоничен оркестър. Как успяваш да държиш ситуацията под контрол и да работиш с толкова много хора?
Нашият диригент Джон О’Хара, който междувременно свири и на кийбордите, управлява с железен юмрук. Аз от своя страна поемам ролята на добрия пич и се правя, че съм на страната на всички!

Класическата музика била ли е голямо вдъхновение за Jethro Tull?
Поне за мен – да. Огромно влияние ни оказа също и фолк музиката, както и базирани на импровизацията жанрове като джаза и блуса.

Каква всъщност е рецептата за успешното смесване на рок, фолклор и класическа музика?
Трябва да бъдат смесени внимателно с минерална вода Evian. Нужно е да се добави и малко малцово уиски.

Парчетата на Jethro Tull подходящи ли са по принцип за оркестрално изпълнение?
Някои да, някои – не. Но ние не се опитваме да правим истинска класическа музика. Бетовен е мъртъв, а аз съм жив и съм далеч по-добър флейтист от него.

Какво да очакваме от представянето на Ian Anderson Plays The Orchestral Jethro Tull на живо?
Най-добре е да нямате каквито и да било очаквания. Това е моят съвет и се отнася до всички неща, особено за секса, футбола и индийската храна.

Концертът в Пловдив ще се състои на сцената на древен римски амфитеатър – смяташ ли, че това ще придаде различно звучене и усещане на вашата музика?
Надявам се, че да. Особено ако духовете от отминали времена погледнат благосклонно на нас и ако самите ние се отнесем с уважение към наследството на всички велики представления, които някога са се случвали на тази сцена.

Ще свириш заедно с оркестъра на Класик ФМ – имате ли достатъчно време да репетирате?
Ще направим репетиция в деня преди концерта. Нужни са ни 6 часа подготовка, както и саундчек в деня на шоуто.

Запознат ли си със съвременните групи, които смесват рок и симфонична музика – например Apocalyptica, Therion и класическите творби на Стив Хакет?
Не, не и може би.

Ще има ли изцяло класически албум, композиран от Иън Андерсън?
Не, защото не разполагам с достатъчно класически репертоар.

Дочухме, че в последните месеци прекарваш доста време в студио, работейки над първия Jethro Tull албум от осем години насам. Как вървят записите?
Преполовихме записите на новите парчета, но няма да успеем да завършим албума преди началото на следващата година. Основната причина са многото ни концертни турнета, които трябва да направим преди това.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.