Плейлистът на Николай и Руслан от Wrong Fest22 юни 2017 текст Никола Шахпазов снимки Анелия Тодорова
Неизбежно е. Всеки път с Николай и Руслан говорим за музика, но най-често става въпрос за парчетата, които звучат в техния Wrong Bar, групите, които са поканили за концерт в Mixtape 5 или пък какво подготвят за поредния Wrong Fest. Малко преди първия му епизод тази година в Маймунарника (следва и извънградски във Войнеговци през септември), разговорът ни с тях в един дъждовен следобед е малко по-различен – разхождаме ги напред-назад във времето, за да разберем на какво плачат, кого си пускат на две ракии и кой им казва лека нощ.


Песента, заради която слушаш музика
Queen – Bohemian Rhapsody

Николай: Чух Night at the Opera на Queen преди 35 години, благодарение на чичо ми. Това е първият рок албум, който изслушах от край до край и оттам дойде огромната ми любов към тази музика. За мое щастие, не съм слушал Bohemian Rhapsody в изпълнение на сегашния Queen – не вярвам да се получава както трябва без Фреди.

Песента, която ти писна
Godsmack – Voodoo


Руслан: Още през 1998 започнахме да слушаме Godsmack в квартала. И слушахме, и слушах­ме – без прекъсване. В един момент обаче доста други стигнаха до този дебютен албум, песните звучаха отвсякъде, в Строежа ги пускаха абсолютно всяка вечер. И някак се изтърка. Винаги е малко обидно, когато музиката, която сам си открил, стане любима на всички.

Песента, която харесваш тайно

While She Sleeps – Four Walls


Николай:
Израснал съм с Дидо от Vendetta и той ми е проглушавал ушите с хардкор. Въпреки това, за 30 години не успях да се науча да я слушам тази музика. На гостуването на While She Sleeps миналия ноември нещата се промениха. Бях потресен от енергията на групата, а точно на парчето Four Walls вокалистът отнесе ритник в главата от скачащите от сцената фенове, но завърши концерта и после даже раздаваше автографи. Впечатляващо.

Песента за път
Clutch – Sucker for the Witch


Руслан: За първи път през живота си мога да кажа, че имам село. И тъй като е далечко, се налага да шофирам сравнително дълго, докато стигна. Намира се в доста обезлюдените райони в Трънско – там къщите са кацнали високо по билото на планината, а природата малко по малко започва да завладява пътищата, покривайки ги с трева и храсти. Това парче на Clutch адски добре се връзва с атмосферата на района.

Песента, на която заспиваш
Editors – The Weight

Николай: За първи път чух Editors на Spirit of Burgas, но тогава ми се сториха просто поредната британска алтърнатив банда. Впоследствие реших да им дам шанс и през 2015 бях на техен концерт в Солун, където тотално ме омагьосаха. Оттогава не мога да се наслушам на гласа на Том Смит и специално на The Weight. В песента се пее за любовта, остаряването заедно и смъртта. Какво по-хубаво за лека нощ?

Песента, която тe кара да си сипеш
Mostar Sevdah Reunion & Šaban Bajramović - Kaj okova Roma


Руслан:
Шабан е македонска икона на грубия цигански фолк. Учудващото е, че за първи път го чух, когато пристигнах във Финландия през 2010. Тогава моят фински приятел ме посрещна с песни на Шабан, аз бързо извадих от куфара три литра ракия и се почнахме. Впоследствие тази музика стана официален саундтрак на нашето пиене.

Песента, която ти се иска да не бе чувал
Psy – Gangnam Style

Николай: Защото е най-популярното видео в YouTube – почти 3 милиарда гледания. Самата песен не ме дразни чак толкова много, но смятам за нечестно вниманието, което ѝ беше отделено. И което продължава да ѝ бъде отделяно. Има толкова по-нормални песни и групи, които заслужават да бъдат чути няколко милиарда пъти.

Песента, на която плачеш
ФСБ – Високо

Руслан: Всъщност рядко се вълнувам истински от български групи. Високо обаче е много красива сама по себе си, направо настръхвам, когато я чуя. Освен това винаги я свързвам със семейството – с моите баба и дядо, заедно с които я чух по радиото за първи път.

Песента, заради която има Wrong Fest

Der Hunds – Waterfall


Николай: На Spirit of Burgas през 2013 ми се наложи бая да повися на опашки – първо, за да вляза, а после, за да дам 5 лева за бира в кенче. Отидох да гледам Der Hunds и си казах: "Наоколо е пълно с приятели, всички се познаваме. Няма ли начин да направим по-готин, наш фестивал, с по-малко опашки и по-хубава бира? От приятели – за приятели". Waterfall е и единствената песен, която помня от първото издание на Wrong Fest – когато за момент спрях да си почина от цялото тичане и организиране, звучеше точно тя.

Песента, която мечтаеш да чуеш на Wrong Fest
Arctic Monkeys – I Bet You Look Good on the Dance Floor

Николай: Чух за Arctic Monkeys преди 9-10 години, след като един приятел ми изпрати тази песен. Харесах ги заради детско-пънкарския клип и много дървения начин, по който Алекс Търнър стои на сцената. И хем искам да чуя това парче на фестивала... хем си знам, че ако се случи, ще бъде последното му издание. Ще сме достигнали нашия комерсиален връх.

Wrong Fest (City Edition) е в Маймунарника на 1 юли от 18:00, 30лв от ticketlogic.bg
Wrong Fest 2017 е на поляните до село Войнеговци, 9-10 септември
За още информация следим facebook.com/TheWrongFest

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.