Балкански синдром28 септември 2017 текст Никола Янев
Месец преди концерта им в Арена Армеец на 27 октомври, босненските дъб/хип-хоп/ска миксолози Dubioza Kolektiv минаха през София за неочакван клубен лайв и още по-неочаквано изпълнение по средата на Витошка. Хващаме късмета за опашката и в същия ден се срещаме с диджея Брано Якубович и басиста Ведран Муягич за една бърза ракия, разговор за още безименния им нов албум и няколко люти псувни по посока на Доналд Тръмп и Слободан Милошевич.


Първият ви концерт в София беше пред около 800 души, а сега идвате в най-голямата ни зала, която събира 18 000. Усещате ли как ставате все по-известни?

Брано: Какво всъщност означава да си известен? Ако броят на хората, които посещават концертите ни е мерилото, то тогава вероятно сме. От наша гледна точка обаче нищо не се е променило. Година след година правим това, което искаме. И толкова.

Имаш предвид, че още не ви спират на улицата за селфита?

Б: Не се случва много често. Но, ето, преди два дни, докато обядвахме в Белград, при нас дойде един руснак. Обясни, че пътува към София, специално за да ни види. Казах си: "Какво по-нормално от това в Сърбия да срещнеш руснак, който пътува за концерт на Dubioza Kolektiv в България?".

Явно посланието ви лесно прескача границите, нищо че темите ви са балкански?
Ведран: Радваме се, че през годините посланието ни не се промени. Разликата тези дни е, че хората, които живеят далече от Балканите, започнаха да схващат по-ясно какво се опитваме да кажем. Защото много от лошите неща, които се случваха в Босна и бивша Югославия преди 10 години, започнаха да се случват в Западна Европа и САЩ. Така да се каже, нашите проблеми станаха международни. Ето, преди години пеехме за Абсурдистан, а днес САЩ са точно това. Най-силната държава в света е управлявана от Тръмп и превърната в Съединени Абсурдни Щати.

Не ви ли обезкуражава, че напук на усилията ви светът не става по-добър?

В: Е, това не е наша грешка. Не можем да се чувстваме гузни относно състоянието на света. Но пък е още една причина да влагаме повече и повече усилия в разпространението на нашата гледна точка.
Б: От друга страна, всички помним добре какво представляваха Балканите преди 25 години, когато тук вършееха всякакви зли хора като Слободан Милошевич. Днес тях ги няма, но ние сме живи и продължаваме да правим любимите си неща. Какъв е изводът? Човек не трябва да се отчайва, защото винаги може да надмогне злото.

Когато пеете за корупция и социална несправедливост, ние тук ви разбираме много добре, и още повече – ако е на босненски. Затова май предпочитаме парчетата на родния ви език пред тези на английски.

Б: Тогава имате късмет – албумът, който излиза през ноември, ще бъде изцяло на босненски. Планираме да сме свършили работа по него до средата на октомври, така че на концерта в София ще изпълним 5-6 нови парчета. На практика ще покажем ядрото на албума.
В: Лошото е, че той още си няма име и това е проблем. Но вече знаем, че този албум ще бъде подчертано екс-югославски – не само заради босненските текстове, но и защото гостите в него са от региона. Не искам да издавам имената на всички, които се включиха в записите, но ви препоръчвам да чуете например хип-хоп дуото Helem Nejse. Страхотни момчета.

Интересно ми е все пак отразява ли се на продажбите ви това на какъв език пеете?
В: Какви продажби? Всичко наше е безплатно! Отдавна пускаме албумите си за свободен даунлоуд на официалния ни сайт. Никога не сме се вълнували какви точно са продажбите, но пък следим внимателно какво се сваля от сайта.
Б: Важно е да даваш на хората свобода на избор – да свалят парчетата ти безплатно, да ги стрийм­ват в Spotify или пък да си ги купят на диск. Истината е, че въпреки свободния даунлоуд, в един момент разбрахме, че нашият Apsurdistan е най-продаваният албум в бивша Югославия.

Въпреки че вече свирите навсякъде, не е ли най-силно, когато сте на Балканите?
Б: С времето се научихме да бъдем на ниво, независимо пред каква публика свирим. Защото наистина е различно дали концертът е в Испания, България или Норвегия. Но въпреки това има едно особено усещане, нещо като уют на мястото, откъдето си започнал. Затова Балканите винаги ще си останат важни за нас.
В: Изобщо няма да преувелича, ако кажа, че концертите ни в София се получават страхотно. Публиката тук винаги избухва, задължително има хора, катерещи се по сцената и скачащи от нея.

Може би защото българите черпим сили от същата магическа напитка като вас, босненците – ракията.

Б: Хаха, в това има голяма доза истина!

А защо не можем покрай това и музиката, която ни свързва, да постигнем някакво балканско единство?
Б: В младостта си имахме подобна вяра – наивна и доста романтична. Вече знаем, че това е невъзможно. Балканите са твърде сложно място. Наясно сме, че има хора, които днес танцуват на наш концерт, а утре отиват на стадиона и крещят някакви фашистки простотии. Най-доброто, което можем да направим, е да насърчаваме индивидуалността и развитието на всеки като личност. Това са градивните елементи на едно добро общество, в което хората действат не като стадо, а като интелигентни индивиди със собствено мнение.

Dubioza Kolektiv свирят в зала Арена Армеец на 27 октомври, 20:00, 30лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.