Плейлистът на Vick16 август 2018 текст и снимка Кристина Йорданова
Срещаме се на бананов шейк и виенско кафе, но в разговора бързо става ясно, че само правим драскотина върху повърхността, така че взимаме, каквото е склонна да ни даде.


Когато се пренася в София от родната Варна, влиза в семейството на Homeovoxmusic на Георги Георгиев от Остава и директно привлича ухото още с първият си сингъл Can’t Handle. Изпълненията ѝ на живо я издигат като едно от гласищата на местна територия още преди да се изкачи до второто място в Гласът на България. По-ценно и от победа е, че Vick не се оставя да потъне в дебрите на шоубизнеса и преди месец извиква Not Alone с второто си парче, което слушаме сега като част от историята ѝ.

Песента, която те вкара в музиката
Nickelback – How You Remind Me


Беше рожденият ми ден, навършвах 14 или 15 и в малките часове моите приятели слушаха музика, която не ми харесваше. Беше толкова силна, че по едно време не издържах, седнах по средата на стаята, кръстосах крака, запуших си ушите и започнах да пея тази песен със затворени очи, за да не чувам тяхната музика. Когато ги отворих, те я бяха спрели, аз не бях разбрала и всички просто бяха замръзнали в стаята и ме зяпаха. На следващия ден започнаха да ме навиват да се запиша на частни уроци, а на по-следващия вече бях вокал в първата си рок банда.


Песента, която е като саундтрак на живота ти
Michael Jackson – Stranger in Moscow


За мен тази песен е колкото обширна, свързана с хората, толкова и лична, субективна, самотна. Има една перманентна част от живота ми, в която се чувствам по този начин. Майкъл е човекът, който е до мен, когато наоколо няма никой друг. Така е още откакто имах една емпетройка, която можеше да побира точно 13 песни, и една от тях задължително беше тази. Всяка вечер заспивах с нея и си я пусках да се повтаря, за да я слушам до сутринта или докато не ми падне батерията. Вече я чувствам като част от мен.


Песента, която ти се ще да беше твоя
Florence + The Machine – Big God


Казва ти "продължавай напред", защото каквото и да ти се случва, ти трябва да се научиш да бъдеш Господ, за да имаш достатъчно сили да понесеш себе си. Всъщност ти си човекът, който ти е трудно да понесеш. Мога буквално да усетя посланието в нея и бих споделила абсолютно същото.


Песента, която би звучала на погребението ти
Michael Jackson – Blame It On The Boogie


Не искам да мисля за този момент, но ако трябва да бъде една песен, определено ще е тази. В нея Майкъл обяснява как в крайна сметка всичко остава в танца. Не ме вини за нищо, Blame It On The Boogie. И сигурно е така, сигурно животът е някакъв танц и няма смисъл да сме сериозни. Какво толкова е станало, пусни едно буги да потанцуваме както трябва и тогава вече можем да си кажем "чао" като хората. Всичко е преходно, нека поне ни е весело в краткото време, което така или иначе имаме.


Песента, на която би настанал апокалипсис
Highly Suspect – Mom


Много ясно, че би настанал апокалипсис на Mom. Тук Джони започва с думите "Hey mamma/ It’s me, your oldest son", тоест е минало много време, преди той да си позволи да каже нещата, които излива в тази песен. Много добре го разбирам и не съм само аз. Просто ще дойде един момент, в който всички ядосани деца, на които им се случва нещо вкъщи и не се чувстват добре, ще изразят недоволството си. Когато родителите им ги чуят, когато видят истината, съвсем логично е да настане апокалипсис и тогава те ще трябва да изслушат песента до края.


Песента, която искаш да чуеш на живо
Björk – Army of Me


По най-първичния начин Бьорк успява да каже какво би следвало да се случи със ситуацията, в която се намира. Моят еквивалент е с човек от моето семейство, който по някакъв начин претендира, че има правомощия и власт над мен, обаче дълбоко в себе си постъпва така, защото е слаб и страхлив. Тя казва това, което аз бих му казала, а именно, че ако се оплаче още един път, ще срещне армия от мен.


Песента, която те разплаква
Sia – Lullaby


Моят дядо ми беше много близък. Бил е до мен във всякакви моменти и по някакъв начин това беше песента, с която му казах "чао". Когато дойде време да се сбогувам, "You stood tall/ Now you will fall" бяха думите, с които исках да го изпратя.


Песента, която слушаш на път за някъде
Alma – Karma


Миналия месец пътувах към морето с доста голяма компания и сменяхме някакви песни в колата през цялото време. Пуснах тази и, докато се усетим, вече я бяхме превъртели 10 пъти, толкова много ни хареса. Беше забавно, накара ни да се чувстваме добре. По едно време даже се бях показала през прозореца и крещях текста, който обяснява, че кармата ще дойде и е по-добре да бягаш. Беше надъхващо, защото бях в такава ситуация и това ме освободи. Казах си "ами да, да си гледат работата, няма смисъл да се занимавам".


Песента с най‑готиния женски вокал
Beth Hart – Caught Out In The Rain


Това за мен е най-силната песен с женски вокал. Имаше моменти, когато стоях у нас, гледах изпълнението на живо около 100 пъти един след друг и бях със замръзнал поглед и отворена уста. Казвах си, че това е уникално, че тази жена е уникална. Всяко нещо, което тя прави на сцената, се впиваше в мен, тялото ми реагираше на всеки тон и всяка дума, а думите за мен са с огромно значение и песента ми повлия доста силно.


Песента, която ти звучи като семейство
Vick – Not Alone


Жоро (от Остава, бел.ред.) направи тази песен преди 2 години, когато аз пък написах текста. Исках да кажа точно определено нещо, казах го и точка по въпроса. Гледах да е с най-простите думи, защото така ми идваше. След това дните започнаха да минават, с тях месеците и въобще животът. Всичко се изменяше, но не и тази песен. И именно затова в един момент я почувствах като семейство, почувствах много хора около себе си като такова. Бях на място, където не исках да бъда и си мислех, че няма как да се измъкна оттам, но щом погледнах настрани, разбрах, че всъщност не съм сама.

Vick е в кино Cabana на 19 август от 18:00, вход свободен

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.