Плейлистът на Даниел Елисеев8 юли 2021 текст Владимир Константинов снимка Виктор Александров
Почти три години след получилия добри ревюта и сериозно внимание сред международната прогресив рок общност дебют Night Shadow (2018), китаристът и мултиинструменталист Даниел Елисеев и неговият Daniel Eliseev Project (DEP) ни канят да сложим отново скафандрите и да излетим на следващия трип из паралелните (но и пресичащи се тук-там) вселени на прогресив рока, фюжъна, джаз и психеделик рока и нещо, което шефът на проекта удачно нарича „прогресив рок ембиънт“. Новият им албум Lost Humanity е наличен в Bandcamp, Spotify и всички популярни музикални платформи, за които се сетите, а ние си поговорихме с Даниел за парчетата, които би ни пуснал, за да ни въведе в личния си свят на музикант и заклет меломан.


Песента, която безотказно те връща назад в миналото
The Police – Roxanne
Тази песен винаги ме връща в младежките ми години, когато обикаляхме между Попа, Кристал и Кравай, за да обменяме енергия и да откриваме света по наш си начин, а не по този, по който се опитваха да ни го представят. И разбира се, беше важно да се разбере къде е следващият купон.
Песента, на която последно танцува
Tom Petty & Heartbreakers – Runnin’ Down a Dream
Аз не съм от най-танцувалните типове. Но последният ми спомен за танц от рождения ден на един приятел определено беше тази песен. Има нещо в нея, което те подтиква да се раздвижиш. А също така и един страхотен китарен риф и китарно соло в края на парчето.
Песента, която чу за пръв път на живо
Щурците – Вкусът на времето
Със сигурност тя не беше първата, но нея някак съм запечатал като първи спомен. Беше на един концерт на Щурците в зала Универсиада, като вече не помня годината. Преди това я бях слушал на плоча безброй пъти и да я чуя на живо беше направо трансцедентно преживяване.
Песента, която ти е смешно, че си харесвал като малък
Не се сещам за такава, но си спомням всъщност, че като малък съм си тананикал песента от филма На всеки километър.
Песента, която ще намерим във всеки твой плейлист
Yes – Close to the Edge
Това е песен с времетраене на 5-6 съвременни парчета (над 18 минути е). Тя е еталон за мен как едно музикално произведение трябва да те преведе през цяло пътешествие, изпълнено с всякакви поврати, и накрая да те върне обратно и да те накара да се замислиш колко красиво творение е нашата планета и цялата вселена, разбира се. Отделно, тази песен ми е музикален еталон и за безграничната човешка креативност.
Песента от вашия репертоар, с която се гордееш най-много
Daniel Eliseev Project (DEP) – Mirror World
Музиката, която правя, излиза малко от стандарта за песен, тъй като обикновено дължината на моите песни или инструментални композиции е над 6 минути. Отделно мога да кажа, че обичам и харесвам всяка една композиция и от двата ми албума. Но все пак избирам посочения по-горе инструментал, защото е от наскоро излезлия втори албум. Макар и да е инструментално парче, може да се доловят части като куплети, предприпеви, припеви, интерлюдии и т.н. Основната тема за мен звучи интригуващо и сякаш разказва история. Отделно в парчето има и изразителни китарни сола и един соло дуел между бас китара и барабани. В малко над седем минути може да се чуят много неща. Стига някой да има търпението да изслуша до края (смее се).
Песента, чийто текст ти откъртва главата
King Crimson – Dinosaur
Текстът винаги ме е карал да се замислям за смисъла на живота. И някак болезнено ти подсказва, че всичко е толкова преходно и че съдбата на твоите значимост и отпечатък са всъщност в ръцете на бъдещите поколения.
Песента, на която би искал да направите кавър
The Beatles – I Want You (She’s so Heavy)
В тази песен има страст, усещане за тежката ръка на съдбата, убийствен груув и много ритъм енд блус в съчетание с рок либидо. Много бих се изкефил, ако някой ден я направим в наш вариант.
Песента, която те накара да си кажеш: „Това е! Ще се занимавам с музика!“
Kiss – Dark Light
Всъщност може да се каже, че целият албум The Elder, от който е тази песен, запали в мен искрата да се занимавам с музика. Но специално в средната част на тази песен има едно изпепеляващо соло на китара, което направо ми разби представите за това, какво е музика, когато го чух. Оттам започна моята одисея, свързана с рока.
Песента, с която правиш проверка дали човекът срещу теб ти е сродна душа
Led Zeppelin – Achilles Last Stand
Нямам определена формула – по-скоро го изясняваме в изброяване на групи, които слушаме. Но тази песен ми е вършила добра работа в тази насока. Доста е разчупена, но си има от всичко онова, което са Led Zeppelin, а и като времетраене ми е някак подходяща за целта (смее се).
Песента, с която си впечатлявал своя любима
Annihilator – Sounds Good to Me
Това е песента, която и до ден днешен обичаме да слушаме заедно с моята любима. С нея, освен че споделяме съвместния живот, споделяме и голямата си любов към музиката.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.