Go West!5 юли 2012
Лили Друмева е български блуграс и кънтри пионер, неуморна както в организирането на тематични фестивали, така и в правенето на собствена музика заедно с бандата си Lilly of the West. През юли и август ще имате много възможности да я видите в действие – на мини кънтри фестивала в парка Заимов на 11 юли (заедно със словаците Candy Floss) както и в още четири концерта на открито в Борисовата градина, Южния парк и отново в Заимов. Побъбрихме си с нея за новия албум на Lilly of the West, кънтри културата, както и какво е усещането да свириш в столицата на щата Тенеси – Нешвил.


Кънтри и блуграс музиката е сравнително непозната тук. Как се запали точно по нея?
Баща ми (Христо Друмев) имаше богата колекция кънтри албуми. През 70-те, когато пътувахме с кола към морето, пускаше една касета с хитове на Уили Нелсън, Крис Кристофърсън, Доли Партън и Бренда Лий. Пееше си, докато кара, и ми разказваше. По-късно като студент във Виена имах гадже австриец, който свиреше в кънтри група. Заведе ме на концерт на Емилу Харис. Бях възхитена – на сцената видях една красива руса дама, която свири на голяма китара и пее страхотни балади. Казах си, че това е музиката, която искам да правя. Започнах да си купувам дискове, научих се да свиря на китара. С приятеля ми си направихме дуо, свирихме в Австрия и Германия. След дипломирането се върнах в България и започнах да търся музиканти. Основах Lilly of the West заедно с Росен Христов (банджо, мандолина), Райко Пепеланов (китара) и Цветан Влайков (бас). През 1996 записахме дебютен албум и… останалото е история.

Става ли по-популярна кънтри музиката у нас?
В началото на прехода имаше голям бум на американска музика и култура в България. Посолството на САЩ доведе известни кънтри и блуграс групи в София, можехме да гледаме Country Music Television, появи се тематично предаване по радиото, както и кънтри фестивал. В този период се появи и Lilly of the West. След това интересът намаля, но напоследък има възход.

Кои са най-големите успехи на Lilly of the West?
Lilly of the West е група с 15-годишна история и девет албума. Това само по себе си е успех и показва развитието ни. Групата има фенове по цял свят – били сме в почти всички европейски държави и два пъти в Америка. През 1998 Lilly of the West бе избрана за “най-добра блуграс група на Европа”; представяли сме Европа на международните награди за блуграс музика (International Bluegrass Music Awards) в Нешвил, Тенеси. Работили сме с топ музиканти в бранша. Албумите на Lilly of the West получават добри отзиви от музикалната критика и са представени в специализираните кънтри и блуграс медии по света. Имаме собствено място в International Bluegrass Museum в Оуенсборо, Кентъки.
Kaто мои лични успехи мога да определя избирането ми в борда на European Bluegrass Music Association, както и предаванията за блуграс и кънтри музика, които водя вече от 10 години насам (Настроение с Лили по Ретро Радио и Радио София, както и Кънтри с Лили по телевизия ББТ). Това е пионерска дейност за популяризирането на кънтри и блуграс музиката в България. Дълбая и в теорията – подготвям докторантура. Прави ме щастлива, че все повече хора се запалват по любимите ми стилове. Обучавам музиканти, които да свирят в този стил. В момента в групата са Ясен Василев – акустична китара, Мишо Шишков – слайд китара, хармоника, банджо, Боди Боздуганова – контрабас, и аз – вокал, цигулка и мандолина.

Какво е посланието на новия ви албум Swings & Heartaches?
Swings & Heartaches (Суингове и болки на сърцето) е деветият албум на групата. Включва 11 песни, разделени в две части. Суинговете са бързи, динамични парчета, подходящи за танци и веселба, носят весело, позитивно настроение. Две от тях (My Window Faces the South и I’m Gonna Sit Right Down and Write Myself a Letter) са джаз стандарти от 30-те и 40-те. Две от другите песни пък са в стил ритъм енд блус (Lovesick Blues и Walking After Midnight), популяризирани през 50‑те от кънтри легендите Хенк Уилямс и Патси Клайн. Началото на албума поставя един класически рокенрол (Gotta Lotta Rhythm in My Soul), също от репертоара на Патси Клайн, последван от модерен суинг (Who Knows What Tomorrow May Bring) от времето на т.нар. суинг ривайвъл в средата на 90-те.
Болките на сърцето включват пет силни, много емоционални балади. If I Were a Carpenter e историята на двама влюбени, чиято любов е поставена на изпитания през трудни периоди на бедност и мъка. Песента става известна през 60-те в изпълнение на Джони Кеш и Джун Картър. Crying in the Rain също е дует, популяризиран в края на 50-те от братята Еверли. Това е историята на една прекъсната любов, раздяла и много сълзи. Две от баладите са български народни песни от Родопите. Албумът завършва с една съвременна композиция на британския пианист и радиоводещ Джулс Холанд – Valentine Moon. В Swings & Heartaches отдаваме почит към страхотната музика, създавана в периода 1930-1960, стилове като кънтри, рокенрол, блус и суинг.

Oсвен девет албума имаш и няколко клипа, нали?
Да, напоследък обърнах повече внимание на клиповете, тъй като те също са произведения на изкуството и остават в историята. Важни са и за промотирането на музиката ни. Имам канал в YouTube, където могат да бъдат видени два нови клипа – към Who Knows What Tomorrow May Bring и Gotta Lotta Rhythm in My Soul. Последният излезе само преди няколко дни.

Какво предстои на теб и твоята група?
На 17 и 18 август участваме на кънтри фестивал в Литва. А в България участваме в културната програма на Столична община – ще свирим на откритите сцени в парковете – първият концерт е на сцената пред театър София в парка Заимов на 11 юли от 19:30. Там заедно с нас ще видите и една страхотна група от Словакия – Candy Floss.

Можете да видите и чуете Lilly Of The West на следните места и дати:
11 юли – Парка Заимов, сцена пред Театър София(гости: група Candy Floss от Словакия)
13 юли – Борисова градина, лятна естрада
24 август – Борисова градина, лятна естрада
25 август – Парка Заимов, сцена пред Театър София
26 август – Южен парк, алея откъм ул. Нишава

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.