• Плейлистът на Ивайло Василев от Jin Monic

  4 февруари 2021

  текст Дани Николова снимка Боряна Симеонова

  Новото ЕР Black Beaches на българските ни инди-рок любимци Jin Monic ще слушаме през пролетта. Дотогава си пускаме плейлиста на китариста на бандата Ивайло, в който има от всичко: поезия, синтове и китари.
 • .
 • В тъмните води на Nocktern: Стоимен Стоянов

  10 септември 2020

  текст Кристина Йорданова снимка instagram.com/ramble.rattle

  Казва, че малко преди да настъпи апокалипсис, ще се наложи да купи грамофон за колекцията си от плочи. Най-вероятно ще ги слуша в притъмненото си студио, украсено с коледни лампички, което дели с Алед Орду, докато на счупен монитор върви Малкълм (любимият му сериал напоследък).
 • Нещата от живота: Магдалена Петрович

  20 февруари 2020

  текст Кристина Йорданова снимка Севда Семер

  Когато я чухме да прави каквото си иска с виолончелото на живо, решихме, че бързо трябва да разберем коя е. Така научихме, че Магдалена свири в Genesis Orchestra и е част от великата Симфония №3 на Гурецки с Лиса Джерард, която преди месец излезе в опаковка. Ето втори повод днес да си поръчаме по кафе и поничка с нея.
 • Белгийската царица

  30 януари 2020

  текст Кристина Йорданова снимка Anoukvan Kalmthout

  Жюстин Буржу има студио в дома си в Брюксел, в което събира за партия шах аренби, експериментална, електронна и поп музика, поздравени от извивките на Близкия Изток. На сцената пък ѝ казват Tsar B и често я сравняват с FKA Twigs и Björk. Когато световният хореограф Алексaндър Чънг надгражда с танц песента ѝ Escalate (от албума The Games I Played), видеото събира милиони очи в YouTube и оттам нещата за белгийката се случват със скоростта на космически кораб в Интерстелар.
 • Плейлистът на Павел Терзийски

  5 декември 2019

  текст Кристина Йорданова

  "Когато бях малък, с нашите минавахме покрай Народния театър и там един дядо имитираше влакове и птици, това дълбоко ме впечатли." Оттогава Павел също прави подобни експерименти с гласа си, а с годините се научава и да композира. Сега го хващаме точно преди да чуем за първи път музиката му към спектакъла Пет пъти за една нощ в Сатиричния театър, а лятото в Пловдив пък го слушахме как озвучава затворените страхове в танцовата вихрушка Caged на Пансън Ким.
 • Плейлистът на Анна Мария

  13 ноември 2019

  Във въздуха се носи микс от Бианка Лексис, когато ни поднася страхотно кафе в очарователния си апартамент и издава, че тайната е в малката кафеварка, в която го прави. Иначе Анна Мария завива от модата към музикалните селекции преди 2 години и щом вижда, че ѝ се получава, започва да организира свои парти случки, създавайки Истерика. Така след часове ровене и тя сама забърква итало диско и електро до международните диджеи в същия стил, които кани.
 • Lazy Sunday Mix: Александра Николова

  7 ноември 2019

  текст Виолета Иванова

  "Помня деня, в който реших да стана дигитален номад; всъщност помня всички дни преди това, когато съм се побърквала, че от 9 до 5 трябва да стоя на едно място."
 • Мик Харви и вечния път

  24 октомври 2019

  текст Никола Шахпазов снимка L. J. Spruyt Photography

  "Аз съм от хората, които умеят да оставят миналото зад гърба си и да продължават напред", споделя белокосият и безупречно облечен мултиинструменталист и вечен пътешественик Мик Харви. Повечето го познават като близък приятел на Ник Кейв (с когото пътуват и свирят в продължение на 36 години, най-вече в Nick Cave And The Bad Seeds), но е работил и с Пи Джей Харви, и с Crime & The City Solution, и с Алекс Хаке от Einstürzende Neubauten.
 • Плейлистът на Александрина Александрова

  12 септември 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Боряна Пандова

  Би спала на палатка, за да е най-отпред на концерт на Red Hot Chilli Peppers или Rolling Stones и обича музикалните биографии, в които чете за отношенията между хората в една банда. Помага ѝ като фронтдама на Парапланер, където дърпа и струните на баса, а от разговора ни разбираме, че владее и пианото.
 • Жлъч между римите

  5 септември 2019

  текст и снимка Севда Семер

  "Страшен палачор съм", признава веднага – за всичко, освен за работата си. Жлъч е подготвен за най-лошото и намира за възможно късметът му да угасне като микрофон на сцената, което не значи, че някога губи самообладание. Вярва в мисления и качествен бийт, върху който не лее лоши думи с правилен брой срички, а рими със съдържание.
 • Плейлистът на Секта

  20 юни 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Севда Семер

  За първата си рап битка в родната Варна Филип взима личната карта на свой приятел, за да влезе в клуба, защото е само на 14. Скоро след това той вече сглобява завършени песни под псевдонима Секта, а в идеалния момент среща Николай a.k.a Kotich, чиито инструментали веднага лягат под римите му.
 • Плейлистът на Heptagram

  25 април 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Севда Семер

  Всичко започна, когато чухме песента му Angels – саундтрак на топлата нощ, в която тръгваш на дълъг път, фаровете насреща те заслепяват, гледките са размазани, а прозорецът е отворен и дишането става някак по-лесно... Ето как те отнася музиката на Heptagram. Зад този псевдоним композира, свири и пее Даниел Иванов – човек, който не фигурира в социалните мрежи и за когото не знаем почти нищо, преди да се срещнем в парка лице в лице.
 • Британски синт поп: Кат Макхю от Polo

  7 март 2019

  текст Кристина Йорданова

  "Polo звучат като разбито стъкло, оцветено от редки и красиви вокали", пишат Noisey за първия им сингъл Visions of Fortune, пуснал синт поп/аренби прозренията си в ефира през 2015. Две години по-късно триото от Лийдс събира парчетата си в късия албум Alice, а днес ни хваща с неоново видео към самостоятелното On My End. И това стига, за да поискаме да чуем гласа на фронтдамата Кат Макхю в няколко въпроса, но има и по-категорична причина – на 23 март Polo идват в София за обща вечер с българската банда с манчестърски адрес Hayes & Y. Ако вече си го мислите – не, британската нишка не спира тук: в момента Кат, Люк Лонт и Дан Eгдъл са на турне в страната си, така че оттатък долавяме градския шум на Ливърпул, когато питаме какво са си говорили във влака по пътя и слушаме за една луда нощ на Хелоуийн.
 • Плейлистът на Христо и Снежана

  24 януари 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Севда Семер

  Когато през 2010 Христо чете статията Жените в съвременната електронна музика, написана от Снежана, с пръсти върху клавиатурата веднага ѝ споделя, че любовта им към техното е взаимна. Двамата са от различни градове, но постепенно магията ги напасва така добре, че днес вървят за ръце през живота, а нощем са редовни партньори зад пулта. Така ще е и във втория ден на февруари, когато Снежана за пръв път се влива в Бетон – серия техно партита, създадена от Христо а.к.а. Risto, Филип а.к.а. Phlp. и Йордан а.к.а. Linear Output. Чакаме ги вкупом в Underground Gallery, а сега подгряваме за партито с любими песни на двамата, някои от които изобщо не очаквате да са в личния им плейлист.
 • Плейлистът на 2018

  18 декември 2018

  текст Кристина Йорданова

  Алтернативната българска сцена набира скорост в последно време, но никога не е била с толкова удивителни, колкото тази година. Плейлистът ни на 2018 звучи с мръсни китари, отличителни гласове и тук-там инди нотка от седем банди и една соло дама, които заслужават място и във вашия топ за изминалите 12 месеца. Докато въртите песните обаче, не изпускайте началото - музикантите разказват как те са се появили на белия свят, за да стигнат до колонките ви.
 • Коледен плейлист на Люси Дяковска

  13 декември 2018

  текст Кристина Йорданова снимка Диляна Флорентин

  Прекарвала е празниците и на 30 градуса на Малдивите, но не би повторила, защото предпочита елхи, постни сарми и питката на баба. Първата Коледа в нейните спомени е свързана с плоча на баща ѝ, в която Ave Maria на Верди е пъхната между популярните тогава песни. На нея е наречен и празничният концерт на Люси заедно със Софийска филхармония, който на 27 декември повдига веселия дух с палката на диригент Найден Тодоров и коледни шедьоври от цял свят. Ето я причината да прекъснем за малко репетициите им и да наредим подгряващ плейлист, в който Люси ни пуска музика за тихи и святи нощи, но и за моментите без ангели.
 • Плейлистът на феновете: Mando Diao

  29 ноември 2018

  текст Кристина Йорданова снимка Carlos Barth

  Името им тръгва от сън на вокалиста Бьорн Диксгoрд, в който един човек изкрещява в лицето му "Mando Diao!". В реалността шведите удрят алтернативен и гаражен рок, докато се получи искра, която се приплъзва за концерт и насам, а мълвата се разнася като топъл хляб сред феновете им. Петима от тях ни пускат по любима песен, стоплена от причините защо да ги слушаме на живо, така че отделяме час, слагаме слушалките и се убеждаваме, че ходенето до Sofia Live Club ще си струва.
 • Песента на есента

  18 октомври 2018

  Има един глад, който се изостря през интровертния трети сезон – този за нова музика, с която да се будиш, да се топлиш в якето си, да броиш падналите листа... Или да заглушиш флекса на съседа в неделя сутрин, както предлага един от над 400‑те плейлистa, сглобени от милионите песни в архива на новата платформа А1 Xplore Music. Освен да подслушваш чуждите селекции, там може да строиш свои, да ловиш радиа от тук и света, да сваляш парчета на телефона си, за да ги въртиш и на Марс, ако искаш, без това да яде от мобилния ти нет. Един октомврийски следобед и ние от Програмата влизаме в този музикален кладенец, откъдето вадим нашите мелодии с усещане за есен. Плейлистът ни звучи на xploremusic.net, а тук събираме предисторията му от дни на меланхолия, спомени за гюзлеме и Флорънс Уелш, която ни маха от колелото си.
 • Плейлистът на Outlier Music Festival

  5 септември 2018

  текст Наталия Иванова

  От първия път, когато разговаряхме за нещата от живота с Kan Wakan (Георги Линев), са минали две години. Тогава той тъкмо идваше от Лос Анджелис за първия си концерт в София, а тройният му албум Phantasmagoria беше по-скоро далечен проект, който се надявахме да чуем на живо и тук.
 • Плейлистът на Vick

  16 август 2018

  текст и снимка Кристина Йорданова

  Срещаме се на бананов шейк и виенско кафе, но в разговора бързо става ясно, че само правим драскотина върху повърхността, така че взимаме, каквото е склонна да ни даде.