• Плейлистът на Иван Шопов

  23 юни 2016

  текст Никола Шахпазов

  "Само това мога да правя", обяснява ни вероятно най-силният български дръменбейс/техно/ембиънт артист, а ние повдигаме вежда в любезно неразбиране. Защото под "само това" Иван Шопов има предвид ежедневно композиране на нова музика, ежеседмично пътуване из всеки познат континент за сетове и концерти, продуциране на чужди албуми и чат-пат рисуване на страшна графика.
 • .
 • Нещата от живота: Chase & Status

  16 юни 2016

  текст Нaталия Иванова

  Ако всичко е въпрос на клик, тук той е двоен. Спойката между Сoл (Chase) и Уил (Status) е толкова добра, колкото и тази между баса и лириката, които се срещат в музиката им още от първия More than Alot през 2008.
 • Пътят на промените

  9 юни 2016

  Текст Никола Шахпазов

  Стана ни малко криво, че тъкмо ги чухме тук за първи път (в края на 2013) и датските експериментатори Efterklang сложиха хикс на историята на групата. Бързо след това обаче се разбра, че Расмус, Мадс и Каспер са се надушили с финландския перкусионист Тату Рьонкьо и работят върху нещо различно – много различно, както се видя от първите им концертни кадри заедно.
 • Плейлистът на Тео Чепилов

  12 май 2016

  "Градски герой" вече е банална фраза, но съдържанието ѝ е ясно, вечно и изглежда точно като Тео.
 • Плейлистът на Гурко

  5 май 2016

  текст Анелия Александрова снимки Ивана Стоичкова

  Рок звезда, радиоводещ, а в свободното си време – счетоводител, копирайтър и баща-мечта. Това е Георги Згуров-Гурко, фронтмен на Анимационерите – бандата "малки зелени човечета", които така и никой не успя да сравни с нещо корекомско.
 • Да слушаш Ханс Цимер

  28 април 2016

  текст Ирина Димова

  Днес го чуваме слабо в другия край на телефонната линия, но на 16 май в Арена Армеец звукът ще е кристален, а той – на един поглед пред нас.
 • Нещата от сцената: Васко Василев

  10 март 2016

  снимка Стефан Ненков - 3inSpirit

  Гениален цигулар, наистина. Не го казваме, защото всеки го казва – бяхме в Арена Армеец на 29 февруари, когато струните и лъка бяха като жива част от тялото му (и малко по-надолу той ще обясни защо).
 • Плейлистът на Джун Йошида

  25 февруари 2016

  текст и снимки Севда Семер

  "Да пускаш на парти е като да готвиш – понякога ти се получава, друг път не", казва ни скромно, но с ръка на сърцето ние смятаме, че и двете му се получават екстра.
 • Студио в раница: Калин Николов

  11 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Всяка вечер през 90-те композира по едно парче на компютъра си, но нещата нито започват, нито приключват там и тогава. Връзката на Калин с музиката е горe-долу толкова дълга, колкото собствения му живот, и днес списъкът с театрални постановки и филми, на които е давал октави емоция, пълни няколко страници. Има два Аскеера и два Икара, а за последната година е работил по шест постановки – от Дакота и Любовта на Анатол до Квартет и Чайка. Да, слухът не ви лъже, той е обичайното музикално алтер его на Явор Гърдев, и знаем как разтърсва – сега влизаме на среща с него в най-малкото студио на света, за да открием епицентъра.
 • Плейлистът на Благослав Анастасов

  4 февруари 2016

  Играе глас и китара в групата Hayes & Y, която включва още трима, дебютно ЕР и пет години история. Подгряваха Kasabian на миналия бургаски Спирит, което си е голяма работа, но ние тогава не ги чухме (бяхме закотвени в София да правим списание).
 • Плейлистът на Милена и Ружин

  21 януари 2016

  Двамата снежни човеци пред вас са проводника на Future Shorts у нас – помагат на световната платформа за късо кино, с база в Лондон, да пуска насам новата си програма всеки сезон.
 • Плейлист: Дейвид Боуи

  14 януари 2016

  В такива моменти обикновено се мълчи и е тихо. Но Дейвид Боуи е безсмъртен и ще продължава да звучи завинаги. Затова днес си пускаме този малък трибют от парчета истории на няколко човека, чиито сърца пропуснаха един удар на 11 януари.
 • The Sounds of Елби

  10 декември 2015

  текст Вера Гоцева

  Сухата статистика би казала, че Емилиян Гацов-Елби е композитор, който често работи по театрални и танцови постановки (дотук над 50), има награда Икар за музиката към Психоза 4.48 и постоянно кръжи из континента, за да озвучава различни пърформанси на сцена.
 • Плейлистът на Вера Шандел

  12 ноември 2015

  текст Емануела Иванова

  Тя е 1/3 от триото Sentimental Swingers, но иначе цялата е музика. От любимия джаз през тежкия метъл, култовите The Beatles и безкрайните Depeche Modе, та чак до Еминем, Вера намира себе си във всяка песен, която успее да я хване в точния "филм". В момента кадрите на живота й текат напрегнато, но вълнението компенсира – с групата ще празнуват петия си рожден ден с концерт в Зала 1 на НДК, преди който ще гледаме премиерно и филма за тях Life Is an Eternal Swing (сниман от съпруга й, Андре Шандел). Запазете датата 18 ноември, а сега чуйте как звучи саундтракът на Вера към това трескаво тържество и изобщо към безкрайното празнуване на живота.
 • Оркестър от четирима

  12 ноември 2015

  текст Виолета Иванова

  Те са Hidden Orchestra, но с четирима трудно се говори, затова днес хващаме в скайп главната струна в оркестъра – Джо Ейксън. Вълшебството от инструментал и всевъзможни звуци, което създава заедно с Попи Акройд на цигулката и пианото и барабанистите Тим Лейн и Джейми Греъм, ще потече към нас лайв на 21 ноември в Mixtape 5 – под формата на най-новите им Reorchestrations. Настройваме се на тяхната честота, като питаме Джо за всичко, което минава покрай ушите му преди да се превърне в музика.
 • Нещата от живота: Хосе Гонсалес

  29 октомври 2015

  Трябват му само няколко минути китара и глас, за да разтопи всяка ситуация. Сега нещата са още по-сериозни, защото Хосе се включва за по-дълго и по-близо от слушалките – билетът топли джоба ни, откакто обявиха първия му концерт в София на 9 ноември в Студио Орфей.
 • Ало, Толстой?

  29 октомври 2015

  текст Емануела Иванова

  Виктория Толстой е праправнучка на този, за когото си мислите, но е родена в Швеция. Майсторството в разказването на истории започва да тече във вените й през 1974, а 20 години по-късно се свързва с музикалното възпитание и любовта към джаза. Оттогава до днес това "творческо трио" е записало името й върху 11 музикални тома. Разлистваме последния – A Moment of Now, на 5 ноември на Пловдив Джаз Фест, където Виктория идва със съ-автора му, пианистът Якоб Карлсон. Преди да се срещнем под тепетата, казваме здрасти на певицата по телефона, а докато говорим, жицата постоянно се поклаща от смеха й – спестяваме ви скобите (смее се), представете си ги на всеки ред.
 • Плейлистът на Иван Хадживеликов

  8 октомври 2015

  текст Никола Янев

  Той е креативен работник (поне такава е "държавната" му работа – от хиляди години е копирайтър, днес синиър в Ogilvy), естраден експерт (по-разсеяната половина от подкаста Фалшименто) и баща (официален партньор за танци на малката Рада). Благодари наум, когато му пуснат факс с добра идея по всяко от горните три направления. Като порасне, ще се пенсионира с изба някъде в родния Североизток. Сега иска да прави rockumentary и май в момента го пише. Плейлистите му са различни всеки път, казва, че тази се е получила "като есенна разходка в мъгла". Сигурно е от времето. Пускаме да чуем.
 • Една нощ с Един Оманович

  1 октомври 2015

  снимка Ивана Ражич

  Като диджей го наричат Bagheera (да, приятелчето на Маугли), защото е "готин звяр", но и името му е номер 1 – Един. Излиза от личната си книга за джунглата преди години, когато започва да прави програмата на KC Grad, един от топ клубовете в Белград. Днес вече се занимава с друг – "бетонната катедрала", както всички наричат огромния фактор на клубната сцена Drugstore. Докато говорим, Един търси бус под наем, за да ни гостува тази седмица на Serbian Nights – вечер на съвременната сръбска култура с прожекция на филма Океан и парти с Bagheera и DJ Doo. Прекъснахме мисията му за час, за да питаме готиния звяр как е нощният живот в Белград и кой носи лисици посред лято.
 • Плейлистът на Мила Михова

  24 септември 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Прекарайте с нея 15 минути и ще ви стане ясно: това, че Мила се вдъхновява от певици като природни стихии, страшно й личи. Чухте ли онзи глас, който удря в началото на Квартет на Явор Гърдев – е, нейният е. Освен че пее опера, занимава се с фондацията за млади певци на майка си (примата Дарина Такова) и се състезава в конкурси по света, тя пуска на партита и пише със жестоко чувство за хумор (както и чете – само я чуйте в Пощенска кутия за приказки). Срещаме я, докато репетира за концерта си на фестивала Пиано Екстраваганца на 26 септември, но темата ни излиза далече от нотния лист на операта – днес Мила пуска музика за нас в гигантския диапазон от Роси Кирилова до Арета Франклин. Ръцете горе на цветя!