Близки срещи

30 юли 2014
Тук не е място за преповтаряне на изтощително дългата и музикално бляскава биография на Андреа Бочели. Дори да не я знаете в пълни подробности (би било сложно!), сте наясно, че италинският тенор е сред музикалните символи на съвремието – един от онези необикновени творци и изпълнители, които градят мостове между елитарната вселена на операта/класическата музика и света на поп култгурата.
Неговият концерт тук трябваше да е по-рано тази година, но с преместването му нещата станаха дори по-удобни – Бочели ще пее на открито (стадион Българска армия) на 31 август, а пък ние имахме достатъчно време (и пирятелска помощ), за да успеем да му зададем няколко въпроса в неговия охолен дом. Говорихме с него на Вие, разбира се, а той ни отговаряше с особено спокойствие и усмивка, които му отиваха толкова добре.


Как бихте описали Андреа Бочели сега и преди 25 години?
Преди 25 години Андреа Бочели беше много по-млад! (смее се)

Кой е най-ценният житейски урок, който научихте?
Леле! Не мога да кажа със сигурност кой е най-ценният житейски урок. Срещал съм се с толкова много и различни хора през годините – всеки един от тях ми е дал различни съвети, формирал ме е по някакъв начин и благодарение на тях съм натрупал много ценен опит. Човек трябва винаги да е настроен позитивно и да е “отворен” към всяко ново нещо, което може да му се случи. Дори и да си мисли, че в дадения момент му се случват само лоши неща, с течение на времето човек осъзнава, че е било по-добре да стане по този начин. Съдбата си знае работата и винаги намира пътища, за да я изпълни. Или както се казва: всяко зло за добро.

Какво Ви донесе славата и какво Ви отне? Кой е най-големият компромис, който сте направили в живота си?
Славата ти подарява нещо, което е изключително важно – любовта на хората. Естествено, в същото време ти отнема много – най-вече личния живот. Трябва да си готов да го жертваш, иначе няма да можеш да издържиш на цялото напрежение, което идва с известността. Повярвайте ми, много е голямо. Хубаво е да си заобиколен с близки хора, които да ти помагат и да бъдат до теб, за да се справиш с всички препятствия, които идват с известността. Ако хората до теб ти имат безрезервно доверие и те обичат, в един момент всичко ще се подреди от самосебе си. Що се отнася до компромиса, за който питате, мога да кажа, че не съм толкова добър в правенето на компромиси. Аз съм свободен човек и като такъв въобще не е нужно да правя компромиси. Но ако трябва да отговоря шеговито, ще кажа, че най-големият компромис, който съм направил, е да живея във връзка. (смее се)

Обикновено всички концерти преминават на бързи обороти, кога успявате да оцените, да осъзнаете и да се насладите на случващото се?
По принцип изживявам всеки един момент много дълбоко – без значение дали съм на концерт или правя нещо друго. Винаги успявам да усетя тези моменти, колкото и бързи да са те. Освен това, всеки концерт е уникален сам по себе си, той никога не прилича изцяло на някой друг. Дори и произведенията, които изпълнявам да са едни и същи, енергията на публиката винаги е различна, а аз усещам това много осезателно. Елате на 31 август в София и ще разберете, че публиката е тази, която ми дава сила, за да дам най-доброто от себе си.

Казвате, че сте много емоционален. Това със сигурност много Ви помага в творчеството, но случвало ли се е да е било пречка в живота Ви?
Да, в началото на кариерата ми определено беше голяма пречка, но с годините се научих да контролирам емоциите си. Когато пея изживявам всяка дума и се надявам хората, които идват на концертите ми, да го усещат. Надявам се, че предавам емоциите, които чувствам, с гласа си. Иначе сега точно не мога да се сетя за конкретен случай, в който емоционалността ми да ме е подвела.

Какво може да демотивира и разочарова Андреа Бочели?
Достатъчно търпелив и справедлив съм. Не мога да одобря и да приема неразбирателството и нежеланието на хората да се отворят един към друг и най-вече да се разбират. Ние всички сме еднакви, всички сме хора. Това, което със сигурност не мога да приема и ме разстройва най-много, е невъзможността на много хора да приемат различията.

Какво да очакваме от концерта Ви в София?
Най-вече хубава музика. Казвал съм го много пъти, ще го повторя и сега – гледам да подхождам към всеки концерт без определени очаквания. Просто гледам винаги да съм в много добра форма, за да мога да дам най-доброто от себе си. Но как ще протече концерта зависи и от самата публика. Вече съм бил в България и мога да кажа, че публиката Ви е една от най-топлите и сърдечни, които съм срещал. Надявам се този път усещането да е още по-хубаво.

Андреа Бочели пее на стадион Българска армия, 31 август, 20:00, 85/100/120/150/180/200/250лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.