Плейлистът на Ража7 юли 2016 текст Нaталия Иванова
Последните две години й се струват като сто, защото всичко се случва на обороти, които променят и нея в същия бърз такт. Отзад-напред в хронологията се нареждат прогресиращ брой акустични лайвове, формирането на алтернативното комбо RaJa&The Band и първите й авторски парчета.


В края на 2015 гласът и китарата й застават под обща шапка с виолончелото на Илияна, баса на Христо Михалков, струните на Петър Трифонов и барабаните на Антони Трандев. Резултът е инди фолк рок бандата Dead Man’s Hat, която готви дебютен албум за зимата и вече гледа първия си VHS клип към меланхоличната, но уверена After Midnight. Днес хващаме Ража в покой и използваме по-бавните часове на юлската сутрин, за да я разходим по нотите, които я вдигат, когато е сама или пък я разплакват сред огромна тълпа.

Песента, с която винаги оставам насаме
Norah Jones – In the Morning (Live)Това е една ужасно красива и особено лична песен за мен. Обикновено слушам по-бавна и чувствена музика, но избрах този лайв нарочно, защото музикантите тук са страхотни и всеки от тях прави отделно соло. В началото даже Нора обявява, че китаристът е написал парчето. Определено тази версия е доста по-добра от студийната, което наистина се случва рядко.

Песента, която ми мирише на море
Papooz – Ann Wants to DanceОткрих я преди година в страницата на SoKo – една шантава французойка, която живее в Щатите и преди известно време премина от инди рок към доста брутално електро звучене с много луди клипове. Тя е правила и този, а когато я видях за първи път си казах "уааау, много яко!". Иначе Papooz са американци и са снимали видеото в Гърция с VHS, а самото звучене на парчето е страхотно. Първоначално мислех, че русата мацка от клипа пее, но после ми излезе един лайв в YouТube и бях шокирана, че вокалистът всъщност е едно от момчетата. А ми мирише на море, защото ми дава чувство за лежерност, безгрижие и танци.

Песента, в която искам светът да се вслуша
John Lennon – ImagineТази сутрин се събудих, пуснах си телевизора и веднага ме удариха новини за бомбардировки в Саудитска Арабия, в Ирак... Искам хората да се вслушат в Imagine, защото описва една реалност, която не преживяваме в момента, но към която трябва да се стремим – без омраза заради цвят на кожата или религия. Може би е възможно да се достигне до подобно ниво след време, но си мисля, че и тогава хората ще намерят други причини да воюват помежду си.

Песента, която най-често си пея под душа
Gene Kelly – Singing in the RainВсичко зависи от настроението ми – понякога въобще не пея, друг път не спирам, но тази песен е в репертоара ми редовно. Често се случва и да импровизирам под душа – измислям си текстове и мелодия според ситуацията, в която се намирам, и започвам да си я тананикам. После за съжаление забравям всички душ парчета, може би трябва да държа един диктофон наблизо, защото понякога акустиката в банята е просто перфектна.

Песента, която ми звучи като у дома
John Lennon – Oh my LoveЗа мен домът не е апартамент, къща или място, а определено състояние на съзнанието. В тази песен се пее "Oh, I see the trees, everything is clear in my heart, my eyes are wide open". Става въпрос за това да осъзнаеш кой си и какво искаш да правиш наистина – тогава започваш да се чувстваш у дома, без значение къде се намираш. Тези думи го описват много точно.

Песента, която ме връща към корените ми

Fairouz – Bektob Esmak Ya HabibiЦял живот съм живяла тук, но родителите ми са от Палестина. Майка ми е учителка и се събуждахме по едно и също време рано сутринта, а тя винаги си пускаше тази песен. Когато бях на 21 реших да отида в Йордания и хванах автобус от София до Алепо в Сирия, където ме посрещна един приятел. Бях в шок, за първи път попадах в арабска държава, всички говореха на арабски, въобще не знаех къде се намирам. По-късно се качих във втори автобус до Аман в Йордания и точно след границата се огледах – пустиня с поле и няколко зеленинки тук-там. Беше сутрин и шофьорът беше пуснал радио – тогава чух тази песен и двата момента в живота ми се свързаха. Изведнъж разбрах, че имам нещо общо с всичко това, че аз самата идвам от тук. Парчето буквално ме върна към корените ми, затова е много сантиментално за мен.

Песента, която ми звучи като любов

Rhye – OpenТова е наистина перфектната песен за обяснение в любов – текстът описва една голяма тръпка, направо изтръпване, желание. Забелязах, че са махнали оригиналния клип от YouTube и този сега е с двойка момче и момиче, които пътуват. Иначе в другия виждаме мъж и жена, които правят любов, но хората в леглото непрекъснато се сменят – някои са много влюбени, а други само се забавляват. Има доста истории в него, затова препоръчвам на всички да го намерят по алтернативните канали като Vimeo.

Песента, която ме разплака, когато я чух на живо

Pink Floyd – MotherНямах пари да си купя билет за концерта на Роджър Уотърс в София, а ужасно много исках да отида. Тогава брат ми ми звънна по телефона, за да ми каже, че другият ми брат работи на пропускателните пунктове на стадиона и може да ме вкара вътре безплатно. Влязох точно в една пауза от 15 минути по средата на шоуто и помня как на стената отсреща ме посрещнаха стотици портрети на хора, загинали по време на Втората световна война. Беше много силно, а по-късно Уотърс изпълни песента в акустична версия – за пръв и единствен път тогава се разплаках на концерт. Няма да забравя колко много хора имаше и колко тихо всъщност беше – всички бяха като хипнотизирани.

Ража и Dead Man’s Hat ще свирят на живо парчета от предстоящия им албум в Маймунарника на 13 юли от 19:30, вход свободен

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098