Пълно потапяне12 март 2014 текст Никола Шахпазов, снимка © LBuckareff
Nadja е страхотен, страховит и непредвидимо авангарден дроун/дуум/ембиънт проект с основен двигател канадецът Ейдън Бейкър. За 12 години Nadja изгражда реноме на една от най-важните банди в съвременния ъндърграунд, а албумите до момента са над 40.
И, колко чудесно! Съвсем скоро ще присъстваме на концерт на Nadja (в малката зала на Mixtape 5; 27 март), следван плътно от соло лайв на Ейдън Бейкър (Чешки център, 28 март).
Достатъчно и то отлични основания за интервю с мистър Бейкър, в което да уточним това-онова за чисто новия албум Queller, хип хоп колаборациите тази пролет и литературата като вдъхновение на музиката.


Списъкът с албуми на Nadja вече е чудовищен! Вероятно си им отделил тяхно собствено помещение у вас.
Е, не е цяла стая, но вече заемат няколко етажерки.

Има ли някаква рецепта за поддържане на подобна творческа плодовитост?
Не бих казал. Просто в главата ми е пълно със звуци и цели композиции, които чувствам за задължително да запиша.

Много от албумите на Nadja са сплитове с други групи.
Всъщност, рядко правим сплитове – по-скоро става дума за колаборации. Най-вече защото съвместната работа с друга група или изпълнител е доста по-интересна за самите нас, а, надявам се, и за слушателите. А пък и сплитовете често са разочароващи и хаотични.

Съвсем наскоро излезе и новият ви албум – Queller. Добре ли се получи?
Разбира се. Дори бяхме малко изненадани от положителните отзиви, надявам се всеки желаещ да успее да си намери бройка, защото изданието е доста ограничено.

Оформлението на Queller напомня на култовия сериал Twin Peaks и неговата митология.
Ами, оформлението е дело изцяло на барселонската агенция Error Design, така че е най-добре да питате тях. Обаче пък ние сме фенове на Twin Peaks, така че подобни сравнения са добре дошли.

Споменавал си литературата, природата и филмите като основни влияния върху на Nadja. Кое е най-силно?
Без съмнение – литературата.

Въпреки че ти очевидно не си типичният металист, музиката на Nadja има някаква връзка с тази сцена.
Зависи какво наричаш метъл... Но преценете сами – ето списък с любими мои тежки групи – Godflesh, Slayer, Carcass, Neurosis, Converge, Brutal Truth, His Hero Is Gone, Corrupted, Khanate.

Ембиънтът също заема своето място в Nadja. Кои са ембиънт проектите, които следиш с интерес?
Troum, Natural Snow Buildings, Джеймс Плоткин, Svarte Greiner, Final, Thisquietarmy.

Най-често срещаните определения за Nadja са наглед противоположни – казват, че сте екстремни и мечтателни. Кое от двете е по-правилно?
Точно това е, няма как да уцелиш правилно определение. И точно липсата на ясна черта между двете прави нещата интересни за нас.

В последните години и медиите, и аудиторията гледат по-сериозно на авангардни проекти като Neurosis, Mogwai и Godspeed You! Black Emperor. Това значи ли, че рок аудиторията съзрява?
По-скоро ми се струва, че е свързано с еволюцията на онова, което наричаме рок. Изкуството, както всичко останало, е нужно да се променя, за да остане релевантно.

Ти си от Канада, но в последните години често пътуваш до Берлин. Това пребиваване в два различни свята оказва ли своето влияние върху теб като артист?
През последните години аз и приятелката ми живеем постоянно в Европа и пътуваме по-рядко до родината си. Предполагам обаче, че и Канада, и Европа са повлияли на нас като личности, а тъй като изкуството е и форма на личностно изразяване, влияят и на него. Подозирам обаче, че това става по-скоро на подсъзнателно и инстинктивно ниво.

Всички смятат, че Nadja е равно на Ейдън Бейкър, но май не е точно така.
Наистина, започнах проекта сам, но от 2005 в Nadja сме аз и моята половинка Леа Букареф. През годините сме си сътрудничали и с други – например с Ovo за албума The Life & Death Of A Wasp, който е и един от любимите ни, въпреки (а може би - заради) че е истинско предизвикателство за слушане. Наскоро работихме заедно с италианското хип хоп дуо Uochi Toki. Албумът ни с тях излиза тази пролет – ще е странен и предизвикателен, любопитни сме как ще реагират хората, след като го чуят.

Натоварващо или успокояващо е да работиш с половинката си?
Със сигурност – успокояващо.

Какво да очакваме от концерта на Nadja в София?
Не ни се иска да ви оставяме с твърде големи очаквания... Но, най-малкото, можете да очаквате пълно потапяне в звука.

Ще свирите ли целия си нов албум Queller?
Не. Вероятно ще свирим нещо от него, но като цяло се опитваме да правим концертите си по-разнообразни от това просто да представяме някакво ново издание.

Имате ли вече подготвен сетлист за концерта?
Да ти кажа честно, още не сме избрали парчетата. Така че ще бъде пълна изненада за вас.

На 28 март, ден след концерта на Nadja, ще направиш и соло концерт в Чешкия център. Каква ще бъде разликата между двете шоута?
Въпреки че и соловата ми музика е експериментална и дроун ориентирана, се стремя към по-тихи и спокойни теми, отколкото с Nadja. Nadja винаги е свързана с мощен звук и сублимация, докато в соло нещата си работя с по-малки, по-крехки звуци, обгръщайки слушателя в тях.

Nadja са в Mixtape 5; 27 март, 20:00, 12лв от eventim.bg
Ейдън Бейкър е в Чешки център, 28 март, 19:00, 5лв

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.