Ало, Толстой?29 октомври 2015 текст Емануела Иванова
Виктория Толстой е праправнучка на този, за когото си мислите, но е родена в Швеция. Майсторството в разказването на истории започва да тече във вените й през 1974, а 20 години по-късно се свързва с музикалното възпитание и любовта към джаза. Оттогава до днес това "творческо трио" е записало името й върху 11 музикални тома. Разлистваме последния – A Moment of Now, на 5 ноември на Пловдив Джаз Фест, където Виктория идва със съ-автора му, пианистът Якоб Карлсон. Преди да се срещнем под тепетата, казваме здрасти на певицата по телефона, а докато говорим, жицата постоянно се поклаща от смеха й – спестяваме ви скобите (смее се), представете си ги на всеки ред.


Родена си в Сигтюна, израснала си в Упсала, а сега живееш в Малмьо. Въпросът е... какво не ти харесва в Стокхолм?
Е, живях в Стокхолм 14 години! След Упсала се преместих там и в този град е преминал най-дългият период от живота ми. Отидох в Малмьо, когато се запознах с Размус Килберг, който е и барабанист в групата ми – той живееше в Малмьо заедно с двете си деца, така че трябваше и аз да бъда там, за да съм близо до тях. Днес двамата имаме още две хлапета и всичко е идеално – тук ми харесва!

Кой град в Швеция е най-гостоприемен за един джаз музикант?
Със сигурност Стокхолм – заради размерите му и разнообразната музикална сцена. Но Малмьо също е чудесен, защото е близо до Копенхаген, тоест до Европа. Аз работя предимно в Европа, затова тук е перфектно за мен.

Занимаваш се с музика от дете. Имало ли е момент в живота ти, когато си обмисляла да хванеш друг път?
Всъщност не – никога. Приятелките ми искаха да станат фризьори, доктори или адвокати, но аз повтарях все едно и също – "Искам да бъда певица!". Бях много упорита, от около 3-годишна знаех с какво ще се захвана. Невероятно е, че имам възможността да живея мечтата си и днес – след толкова много години хората все още обичат да ме слушат.

Риалити шоу и джаз – доста необичайна комбинация, но ти си била ко-водещ на Big Brother. Как се случи това?

Беше такъв период от живота ми, в който си казах "Защо не?!". Стори ми се много забавно. Това беше първият сезон на Big Brother в Швеция и всички много се вълнуваха, а аз бях любопитна и исках да изпробвам нещо ново. Радвам се, че го направих, защото обогати живота ми с различно преживяване. Обичам предизвикателства и това беше интересно.

Като говорим за телевизия, от туитър разбрахме, че си била голям фен на сериала Breaking Bad. Сега имаш ли нова тв слабост?

Обожавам Breaking Bad! Мисля, че изгледах всичките сезони за около 2 седмици, епизод след епизод. В момента харесвам и гледам всякакви сериали. Откакто съществува Netflix, съм страшно запалена – когато имам време за това, разбира се. В автобуса, когато сме на турне, в колата, на някое летище – сериалите са идеалният начин за убиване на време.

С какво друго се разтоварваш?

Обичайните неща – обичам да се виждам с приятелите си и да съм със семейството и децата си. Живеем много близо до океана и често се разхождам по брега, правя упражнения, тичам горе-долу редовно...

Казват, че имаш страхотно чувство за хумор – какво последно те разсмя до сълзи?

Якоб Карлсон, с когото заедно идваме в България – той винаги ме разсмива до сълзи! Много е забавен. Харесвам хора с леко извратено чувство за хумор и той е точно такъв.

Пътуваш често по света, какво ти е важно да знаеш за едно място, преди да го посетиш – храната, природата, хората?

Природата винаги е важна за мен, но май най-много се вълнувам от местната кухня. Обичам всякаква храна. Харесва ми да изпробвам традиционните ястия навсякъде, където пътувам. Винаги се интересувам от автентичните манджи и не обичам храната "за туристи" – колкото по-странно и необичайно за мен е едно ястие, толкова по-добре.

Какво задължително трябва да опитаме от шведската кухня, ако ви дойдем на гости?
Имаме много традиционни ястия в разни вариации, но може би най-типичното е husmanskost – трудно ми е да обясня какво точно представлява, но да го ядеш в Швеция е като да хапваш шницел в Германия. Кюфтетата също са характерни за страната ни, но не пропускайте и рибата – морският вълк се приготвя фантастично тук.

Сигурно постоянно те питат за прапрадядо ти – кое е най-досадното нещо, което някога са ти казвали по повод роднинството ти с Лев Толстой?
Истината е, че хората винаги са се отнасяли много любезно и почтително към този факт от историята ми. Спомням си обаче едно интервю отпреди години, когато още бях нова на музикалната сцена – разговорът беше изцяло за родствената ми връзка с Лев Толстой, май само последният въпрос беше за моята музика. А ето че сега само последният въпрос е свързан с фамилията ми, което означава, че нещата са се променили и това ме радва. Гордея се с произхода си и обичам да говоря за това, но не прекалено много.

Концертът на Виктория Толстой и Якоб Карлсон е на 5 ноември от 20:00 в Дом на културата Борис Христов в Пловдив, билети 15/30лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.