Плейлистът на 201721 декември 2017
Може да кънти или да шепти, но всяка година ни оставя отзвук от истории.


Докато подреждаме собствените си месеци по жанрове, надаваме ухо и към съседите – девет дейни и идейни хора със софийска регистрация, които имат повод да помнят 2017 и през 2037. Как и защо слушаме през песните, озвучавали стъпките (и скоковете) им.

Иван С. Вълев - поет и музикант"Baby save it, we’re wasted." Силуети се олюляват от балконите, облаците стават разноцветни от фойерверките. Минути преди 2017 да пристигне в Амстердам нямам представа за времето, но знам, че всичко, което искам от новата година, е да бъде хубава, колкото моята 2013. "When the waves come, you face them." Седмица по-късно, в най-студения ден от годината, вместо да празнувам Ивановден, записвам в студио, а после, без да подозирам, изживявам една от най-страхотните си вечери. Оттогава досега ми се случиха много мечти: дебютна книга, сватба (всъщност две, хаха), първо екзотично пътешествие, първа изпята песен и всичко това превърна 2017 в може би най-добрата ми година. Единственото ми обяснение е, че желанията се получават само когато останеш верен на сърцето си и то до края – Doing it to Death, както пеят The Kills.

Йоанна Митова - Generator и metta2017 беше най-активната и сладко-горчива година през целия ми живот. И летях, и се приземявах. Имаше безсънни нощи и от екстаз, и от тревоги. Времето течеше безкрайно бавно и безкрайно бързо. Ситуациите около мен изискваха и нежност, и твърдост. Година на крайностите, в която се научих да започвам всеки ден с нови сили и да следвам собствения си порив да се движа напред. Нежността на Rhye и песента им Taste ме олекотява, за да танцувам със затворени очи.

Еленко Еленков - ко-създател на подкаста govori-internet.comНовият и дългоочакван (от мен) албум на Волфганг Фогт, по-известен като GAS, запълни всяка фуга на 2017 с плътна мелодия. GAS създава мрачен фон, на който дори най-бледите неща от живота ще изпъкнат. От друга страна, като разредиш с Cardi B, всичко се връзва и не те кара да се приемаш толкова сериозно. Парчето Narkopop 10 (от едноименния Narkopop) е 17 минути, в които може да преосмислиш много неща, да изминеш голямо разстояние или да заспиш. Каквато годината – такава и музиката.

Любомир Бабуров - Ratio и Skeptics in the PubПрослушвам доста нова музика, а Nothing But Thieves са сред последните ми любимци в алтернативния рок, заедно с Highly Suspect и Royal Blood. През 2017 излязоха много добри парчета, но тяхното Amsterdam ми е по-специално, защото го свързвам с много силен момент за Ratio. Чух го месец преди събитието ни през юни, горе-долу в онзи етап, когато вече знаехме със сигурност, че залата ще бъде пълна и че ще имаме и второ Ratio през ноември. Инцидентно, двата форума тази година ни бяха и първите с планирани плейлисти, тематични с лекциите през деня, а през есента вече имахме едно рамо и от Краси Москов за афтърпартита. Пускахме това парче отново и отново, защото за мен хубавата музика е задължителна за всяко добро събитие.

Жана и Георги - The Friendly Bear
С музиката на Massive Attack започва всеки наш ден от лятото насам. Отваряме мечешката хралупа на Славянска 23, пускаме обичайния плейлист и започваме да подготвяме къщата за посрещането на гости. Имаме различен вкус и са сравнително малко групите, които харесваме и двамата. Любовта ни към тази банда обаче ни обединява музикално – слушаме я (заедно и поотделно) от вече 20 години, което си е половината ни живот. Ето защо свързваме 2017 с Angel на Massive Attack – те вече са неизменна част не само от нас самите, но и от новата ни къща, в която прекарваме по-голямата част от деня си.

Лора Мушева - фотограф и операторНай-ценното в края на годината е, че за последно се връщаш назад и можеш да помислиш за равносметката – какво направи, струваше ли си, успя ли? Внимателно поставяш чертата и започваш да смяташ. Винаги е хубав този момент и винаги отговорът е "да". Песента на 2017 за мен е точно тази, защото наистина олицетворява годината ми, макар събитието, свързано с нея, да беше в началото ѝ. smallman е част от живота ми, а Fenix прероди въображението ми и окончателно ни събра с Рушен: първо като приятели, после и като екип.

Петър Дундаков - композиторSacrifice е една от двете песни, които ме съпровождаха тази година. Като човек, който се занимава професионално с музика през по-голямата част от деня, при това със собствената си музика, за съжаление нямам много време да слушам чужда и да се интересувам например чий нов албум е излязъл. Покрай концерта ни на Мистерията на българските гласове обаче изслушах поне 20 парчета на Лиса Джерард от Dead Can Dance и това просто ме "спря". Представих си го как ще звучи на живо, с щрайх, пред публика, как ще стои на сцената. Така го избрахме за начало на нейната част от концерта. Някак вътрешно и сега го чувам, дори без да се сещам за мелодията.

Илко Илиев - фрийрънър и каскадьорТова е песента, която слушах, изкачвайки се на 6800м с балон, заедно с Весо Овчаров и Росен Касабов. Голямо приключение. Целта беше да закараме Весо до 7000м, за да направи рекорд по infinity tumbling, за което вече имахме два неуспешни опита. Първия път вятърът беше твърде силен, за да излетим, а на втория газта ни свърши на 4500м. Затова сега бяхме в минимален състав с екстра бутилка газ, но пак не стана по план. След като Весо се отдели от балона, започнахме снишаване, което бавно и целеустремено ни водеше към Румъния. Озовахме се над Дунава, почти прекосили границата, когато ниско течение над реката ни върна на родна почва. Приземихме се в една горичка, където решихме пак да издигнем балона с надеждата да ни отнесе по-навътре в България до някой асфалтиран път, от който да ни приберат. Въпреки премеждията обаче, през 2018 готвим нов опит.

Христина Ганева - Sofar Sounds и 9:09Тази година беше изпълнена с много музика, защото с още четири прекрасни момичета създадохме Sofar Sounds Sofia. Щастлива съм, че всеки месец концертите ни събират ценителите на авторския звук в интимна и винаги изненадваща обстановка. Когато ги стартирахме, бях озвучител на събитията и пусках различни парчета между сетовете на артистите. Винаги обаче започвах с Warm Water на Banks, която е голямо вдъхновение за мен и нашата музика с групата 9:09. Гледах как хората щъкат из пространството, общуват помежду си и интересът им към това преживяване ги сближава. Стори ми се магическо. Дано някой ден Banks ни огрее и тук.

Чуйте плейлиста на 2016>>>

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.