Песента на есента18 октомври 2018
Има един глад, който се изостря през интровертния трети сезон – този за нова музика, с която да се будиш, да се топлиш в якето си, да броиш падналите листа... Или да заглушиш флекса на съседа в неделя сутрин, както предлага един от над 400‑те плейлистa, сглобени от милионите песни в архива на новата платформа А1 Xplore Music. Освен да подслушваш чуждите селекции, там може да строиш свои, да ловиш радиа от тук и света, да сваляш парчета на телефона си, за да ги въртиш и на Марс, ако искаш, без това да яде от мобилния ти нет. Един октомврийски следобед и ние от Програмата влизаме в този музикален кладенец, откъдето вадим нашите мелодии с усещане за есен. Плейлистът ни звучи на xploremusic.net, а тук събираме предисторията му от дни на меланхолия, спомени за гюзлеме и Флорънс Уелш, която ни маха от колелото си.


Lorde – The Louvre
Музиката ѝ носи носталгия за време, в което дори не съм живяла, и за неща, които не са ми се случвали. Има таланта да вгражда в мелодиите си меланхолия, слушаема през всеки сезон, без да потиска, а тъкмо напротив. Този романтичен и малко психопатски сингъл свързвам с очарованието на котарака ми, докато лови падащи листа в продължение на часове, а аз стоя до него и в ушите ми върви "But we’re the greatest/They’ll hang us in the Louvre/Down the back, but who cares – still the Louvre". (КЙ)

Rhye – Count To Five
В последните дни на лятото веднъж бях с приятел в парка. Той е един от онези близки хора, с които имаш сделка никога да не ти кажат директно как са, а ти да внимаваш и да следиш с какви други неща ти обясняват настроенията си. Тогава той ми пусна Rhye като опит да опише някаква своя голяма меланхолия в началото на есента. На мен пък те ми носят повече спокойс-твие на дългите разходки през уикенда. (СС)

Jorja Smith – Lost & Found
Историята е, че Drake пише на Джорджа в инстаграм, след като 18 часа слуша нейно парче от SoundCloud, и я пита дали иска да направят заедно песен. Тя казва "не". След няколко месеца все пак се съгласява (като оттогава винаги държи да каже, че двамата никога не са излизали и не е било такъв тип история). Сигурно заради това този неин първи албум се появи с доста очакване малко по-късно. На обложката Джорджа гледа наполовина замечтано/романтично, наполовина сънено. Нещо такова е и музиката ѝ. (СС)

Twenty One Pilots – Pet Cheetah
Окончателно ги прослушах преди 3 години, когато един приятел увеличи радиото, от което звучеше Stressed Out, и изкрещя в лицето ми "Чуй това!". После минах през всичките им албуми за една нощ, а новия чаках доста време. Концепцията на Trench, роден на 5 октомври, заслужава повече от тези редове, а за Pet Cheetah се говореше още преди албума да се спусне към нас. Това е една от песните, които доказват, че дуото не се побира в определен стил, но няма и защо да го вкарваме в такъв. И така им се получава достатъчно добре. (КЙ)

Florence + the Machine – Hunger
Докато Флорънс Уелш е работила над последния си албум, дори може би точно над тази песен, една вечер през ноември преди две години на кръстовище в Лондон ме заслепи абсурдно силният фар на колело. Обърнах се и върху него беше тя. Аз блокирах, но приятелката ми реагира светкавично: направи стъпка към нея и я попита леко изумена дали е тя. В тази секунда светва зелено, Флорънс отлита на колелото си и казва: "Love yooou! Byyyye!", а ние започваме да плачем на улицата, толкова обичаме музиката ѝ. До зимата тогава слушах само нея, и без това винаги ми е била есенна. (СС)

Billie Eilish – You Should See Me In a Crown
Песента е с тъмни декори, за разлика от повечето на 16-годишната Айлиш. Пускам си парче от този тип, когато се случи нещо неприятно и така се пренасям на място без покриви, за да мога да излетя надалече. "You should see me in a crown/I’m gonna run this nothing town" e със сардоничен тон над трап бийта, който направо ти преобръща стомаха и подканя да станеш монарх на раздразнението, а то има навика да идва и без причина. Особено в лошо време. (КЙ)

Portugal The Man – Feel It Still (Medasin Remix)
Оригиналът е велик, но знаете как е – след милионното завъртане губи силата си и още на първата нота посягаш да смениш станцията. Този ремикс обаче върна парчето в слушалките ми – защото ми носи много различно, леко меланхолично настроение и защото завинаги ще ме връща в мига, когато го чух за първи път. С всичко в него – и размазаните от скоростта ни поля край магистралата, и веещите се от предните седалки коси на приятелите ми, и аромата на още горещото гюзлеме, грабнато от плажа, преди да му кажем последно "чао, ще липсваш" за 2018. Такива спомени топлят по-добре от шал, докато на главата ти валят жълти листа. (ВИ)

Nicolas Jaar – No
Електронна музика, свързана с политика, история и лично минало – може да се слуша и без да се мисли за всичко това, но то добавя допълнителен слой интроспекция. Албумът излезе през есента преди две години, след като Николас започнал да мисли как е минал през кариерата си едва ли не със затворени очи, без да знае какви са му целите. Като антидот на това се появява тази музика с история за детството му в Чили. За мен есента също е за гледане навътре и събиране на енергия преди зимата. (СС)

Two Feet – I Feel Like I’m Drowning
В продължение на месеци тази песен ми се мотаеше из препоръчаните в YouTube, но все си мислех, че има какво друго да слушам. Прескачах я активно, докато не се сетих за нея в отегчителен следобед, а китарата под гласа на Бил Дес ме накара веднага да я разпратя в различни посоки. По този начин се надявах да компенсирам поне малко за забавеното ми запознанство с музиката на Two Feet. (КЙ)

Tove Lo feat. Daye Jack – romantics
Така се случи, че Туве (също като друга любима шведка – Lykke Li) все ме връща към особено щастливи студени вечери в претъпкани барове на другия край на континента, за които сега се сещам с по-друг микс от емоции. Във всеки случай това е музика, която си пускаш, когато искаш много да мислиш, докато лежиш в мрака и следиш пълзящите по тавана светлини от нечии фарове. Или докато вървиш към вкъщи след дълъг ден и не искаш нищо да мислиш. (ВИ)

Изтеглете A1 Xplore Music от:

      

Предлага се в Google Play

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098